Articole medicale

09.08.2017

Premieră la Arcadia pentru spitalele private din regiunea Moldovei: explorarea cistoscopică a unui bebeluș de 3 luni

Coblatie la ArcadiaLa începutul lunii august, în Spitalul Arcadia a avut loc prima explorare cistoscopică efectuată la vârsta de sugar într-un serviciu privat din zona Moldovei. Intervenția a fost realizată de o echipă multidisciplinară condusă de dr. Iulia Ciongradi, medic primar Chirurgie pediatrică, prin utilizarea unui cistoscop pediatric cu calibrul de doar 3 mm. Dotarea Centrului de Pediatrie Arcadia cu o trusă de endoscopie urologică pediatrică de ultimă generație permite efectuarea a multiple proceduri diagnostice și terapeutice, esențiale pentru managementul precoce al nou născutului și sugarului purtător al unei malformații reno-urinare.

Zilele acestea au fost marcate de un eveniment medical inedit în cadrul Spitalului Arcadia. Un sugar în vârstă de 3 luni a beneficiat de mobilizarea mai multor echipe medicale în scopul realizării unei serii de proceduri imagistice diagnostice pentru clarificarea unei malformații renale complexe.

Micul pacient era suspicionat ca fiind purtător al unei anomalii urologice din viața fetală, familia beneficiind de consultul prenatal și suportul unei echipe conduse de dr. Iulia Ciongradi, medic primar Chirurgie pediatrică, aceeași echipă care a manageriat cazul încă din primele ore de viață ale bebelușului.

După o serie de explorări de bază efectuate imediat postnatal (ecografia reno-vezicală realizată în primele 48 de ore după naștere și cistografia retrogradă realizată în prima săptămână de viață sub coordonarea dr. Ioana Cernescu, medic primar Radiologie și Imagistică medicală), sugarul a fost luat în evidența echipei nefro-pediatrice de dr. Codruța Iliescu, medic primar Pediatrie cu atestat de studii complementare în nefrologia pediatrică și ecografia abdominală, coordonatorul Centrului de Pediatrie Arcadia, care, împreună cu chirurgul pediatru, a stabilit necesitatea unor  investigații imagistice și exploratorii de înaltă performanță pentru definirea corectă a malformației și stabilirea conduitei terapeutice.

Joi, 3 august 2017, în condițiile unei singure proceduri anestezice realizată de o echipă coordonată de dr. Anca Savu, medic primar Anestezie Terapie-Intensivă, s-a efectuat explorarea imagistică prin rezonanță magnetică nucleară, în cadrul Centrului de Imagistică Medicală Arcadia, coordonat de prof.  dr.  Dragoș Negru. Ulterior, sugarul a fost imediat transferat în blocul operator al Spitalului Arcadia unde s-a efectuat explorarea endoscopică uretro-vezicală de către o echipă formata din dr. Iulia Ciongradi și dr. Ioan Sârbu.

Este vorba despre prima explorare cistoscopică efectuată la vârsta de sugar într-un serviciu privat din zona Moldovei, lucru care a fost posibil și datorită aparaturii medicale performate din cadrul Spitalului Arcadia, pentru cazul de mai sus utilizându-se un cistoscop pediatric cu calibrul de doar 3 mm. Trusa de endoscopie urologică pediatrică din cadrul Centrului de Pediatrie este una de ultimă generație și permite efectuarea a multiple proceduri diagnostice și terapeutice, esențiale pentru managementul precoce al nou născutului și sugarului purtător al unei malformații reno-urinare.

Acest caz soluționat cu succes nu este doar o premieră referitoare la efectuarea explorării endoscopice, ci și rezultatul unui efort multidisciplinar conjugat în vederea realizării mai multor proceduri diagnostice în cadrul aceleași proceduri anestezice, minimalizând astfel stresul la care este supus pacientul.

Aflați mai multe despre beneficiile efectuării citoscopiei la copii din acest articol semnat de dr. Codruța Iliescu, medic primar Pediatrie, Coordonatorul Centrului de Pediatrie Arcadia.