Articole medicale

11.09.2018

Premieră medicală: Mini-Bypass Gastric realizat la Arcadia pentru pierderea în greutate

Mini-gastric sleevePrimul Mini-Bypass Gastric (Bypass Gastric Omega Loop) pentru slăbit a fost realizat în cadrul Arcadia, de doctorul Sebastian Ralea, în beneficiul unei paciente în vârstă de 54 de ani, înregistrând o greutate de 114 kg și un indice de masă corporală de 44 kg/ m2, ceea ce o încadra în stadiul de obezitate de gradul III (obezitate morbidă).

Particularitatea acestui caz medical constă în însăși tehnica indicată, cea a Mini-Bypass-ului Gastric, catalogată la ultimul congres mondial în domeniul chirurgiei bariatrice, mai 2018, Atena, ca fiind tendința de urmat în tratarea obezității, tinzând să ia locul gastrectomiei longitudinale, care, până în prezent, a fost intervenția cea mai frecvent practicată. Mini-bypass-ul gastric (mini-BPG) este o simplificare tehnică a bypass-ului gastric, acționând atât restrictiv, cât și prin diminuarea absorbției alimentare, cu o foarte bună scădere în greutate și rezultate excelente în remisia diabetului (aproximativ 90% din cazuri, la 5 ani de la intervenție). Această operație presupune un montaj „în Ω”, fără secționarea intestinului, dar cu un caracter mai pronunțat în diminuarea absorbției intestinale decât în cazul bypass-ului gastric.

„Acest tip de procedură este una dintre cele 3 intervenții chirurgicale de primă linie pe care le oferim pentru tratamentul obezității, reputată ca fiind cea mai eficientă în materie de control a greutății pe termen lung și control al comorbidităților antrenate de obezitate, precum diabetul de tip II și hipertensiunea arterială în primul rând” explică Sebastian Ralea, Medic specialist Chirurgie Generală și Chirurgie Pediatrică, cu competențe în Chirurgia Bariatrică și Metabolică, Șef al Departamentului Specialități Chirurgicale Arcadia. În soluționarea acestui caz medical doctorul Sebastian Ralea a fost asistat de Cristiana Cordun, medic specialist Chirurgie Generală și echipa coordonată de doctorul Bogdan Țuțuianu, medic primar Anestezie și Terapie Intensivă, Șef Departament ATI.

Procedura de mini-bypass gastric facilitează pierderea greutătii în diferite moduri: prin reducerea senzației de foame, prin diminuarea senzației de sațietate, prin scăderea cantității de calorii absorbită din alimente.

Chirurgia bariatrică și metabolică este singurul tratament eficient pe termen lung al obezității și bolilor asociate - acționând prin reducerea cantitativă a aportului alimentar, în asociere sau nu cu limitarea absorbției intestinale, în funcție de tehnică. Pacientul poate pierde până la 90% din excesul de greutate, obține remisia imediată și completă pe termen lung a diabetului zaharat, ameliorarea până la vindecare a afecțiunilor asociate obezității și o îmbunătățire semnificativă a calității vieții.

Spitalul Multidisciplinar Arcadia este primul centru medical din regiunea Moldovei care facilitează tratamentul chirurgical bariatric prin 6 intervenții bariatrice diferite, pentru a putea alege soluția chirurgicală adecvată fiecărui caz în parte. La Arcadia se realizează, în exclusivitate regională, chirurgia obezității printr-o singură incizie, tehnica SILS, aplicată cu succes în Occident, o metodă inovatoare de abordare a intervențiilor bariatrice.

Intervențiile sunt indicate personalizat, în funcție de profilul alimentar și patologia asociată a pacienților. În stadiul preoperator, se impune efectuarea unei serii de explorări, care să permită alegerea celei mai eficiente tehnici, indicația finală fiind stabilită de comun acord cu beneficiarul.