Articole medicale

11.07.2013

Prevenție și metode moderne de diagnostic în gastroenterologie

Fiecare dintre noi a avut sau va avea în cursul vieții o experiență gastroenterologică, de la banala „arsură de stomac” până la probleme majore, cu impact asupra evoluției și calității vieții. Spre deosebire de alte categorii de afecțiuni, cum ar fi cele cardiovasculare sau oncologice, „rezervate” de obicei vârstei a treia, bolile digestive apar la orice vârstă, responsabile fiind de costuri considerabile pentru familie și societate.
Din fericire, gastroenterologia și hepatologia au evoluat semnificativ în ultimii 20 de ani, în principal prin înțelegerea bazelor moleculare și fiziopatologice ale afecțiunilor digestive, dar și prin noi posibilități de diagnostic și tratament.

Aliniindu-se acestor standarde recente și utilizând dotări avansate, Centrul de Gastroenterologie Arcadia oferă astăzi pacienților posibilități multiple și performante de screening, diagnostic și tratament în sfera digestivă. Serviciile medicale disponibile includ:

  • consultaţii de specialitate;
  • spitalizare de zi sau continuă, pentru afecțiuni gastroenterologice medicale sau chirurgicale;
  • endoscopie digestivă superioară diagnostică, cu sau fără sedare, cu prelevare de biopsii pentru examen histopatologic şi diagnosticul infecţiei cu Helicobacter pylori;
  • colonoscopie diagnostică parţială sau totală, cu sau fără sedare, cu prelevare de biopsii;
  • polipectomie endoscopică gastrică şi colonică;
  • ecografie abdominală (ecograf Philips HD7 XE);
  • FibroScan - explorarea non-invazivă a fibrozei hepatice;
  • puncţie biopsică hepatică, etc.

Ca în orice altă specialitate medicală, și în sfera digestivă depistarea timpurie a diverselor afecțiuni este esențială pentru succesul și eficiența tratamentului instituit. Tocmai de aceea, Arcadia a creat pachetele medicale GastroTest, ce includ analizele, explorările și consultațiile necesare pentru o corectă evaluare gastroenterologică. Serviciile se efectuează în cadrul unei internări de o zi, sub supravegherea medicului de specialitate, și sunt special organizate pentru confortul maxim al pacientului.

Pachetele medicale GastroTest se adresează atât pacienților cu suferințe cronice în sfera digestivă, cât și celor care consideră necesar screeningul gastroenterologic sau hepatic, mai ales ca urmare a existenței unor factori de risc specifici. Iată pe scurt care sunt simptomele sau problemele ce impun sau recomandă o explorare digestivă:

  • Endoscopie digestivă superioară: simptomatologie dispeptică la persoane în vârstă sau cu „semnale de alarmă" (hemoragie gastrointestinală, scădere ponderală, vărsături sugerând insuficiență evacuatorie gastrică, anemie, etc.) sau rebelă la tratament; disfagie – greutate la deglutiție; ingestie de corpi străini; hemoragie digestivă superioară (acută și cronică); durere abdominală cronică; boala inflamatorie intestinală (boala Crohn); suspiciune de neoplazie; confirmare examen radiologic; supraveghere leziuni preneoplazice.
  • Colonoscopie: sângerare digestivă (rectoragie sau sângerare ocultă); boala inflamatorie intestinală; suspiciune de polipi, cancer; durere abdominală cu etiologie neprecizată; tulburări de tranzit intestinal.

La Arcadia, endoscopia și colonoscopia se efectuează cu sistemul avansat de explorare Olympus Exera II, care permite investigarea tubului digestiv în condiţii de maximă siguranţă, cu o acurateţe perfectă a vizualizării și implicit a diagnosticului, precum şi realizarea intervenţiilor terapeutice endoscopice. Caracteristicile deosebite ale aparatului constau în:

  • imagini de calitate, de mare rezoluţie, ale mucoasei şi capilarelor;
  • mobilitate în toate cele patru direcţii, în unghiuri foarte mari, pentru o examinare completă şi cuprinzătoare;
  • stocarea imaginilor video şi afişarea lor pe monitor, pentru o analiză de detaliu etc..

Aparatul dispune de două echipamente complementare de spălare, dezinfecţie şi sterilizare a sondelor endoscopice, dotări unice în România; cele două părţi ale sistemului de explorare sunt amplasate în încăperi diferite, fapt ce contribuie la siguranţa şi confortul pacientului, precum şi la acurateţea examinării.

Metode moderne de diagnostic în gastroenterologie 

Prof. univ. dr. Cristina Cijevschi-Prelipcean, coordonator Centrul de Gastroenterologie Arcadia: „Recomandăm cu toată încrederea pachetul medical GastroTest, considerând că acesta este un important instrument de prevenție și screening, precum și de instituire a tratamentului adecvat, în funcție de starea fiecărui pacient. Pachetul GastroTest permite atât depistarea precoce a cancerului digestiv superior sau inferior (esofag, stomac, colon, rect), cât și stabilirea diagnosticului și a conduitei terapeutice imediate și optime în tulburări de deglutiție (înghițire), afecțiuni gastrice, tulburări de tranzit (diaree/constipație), anemie sau scădere ponderală cu cauză digestivă. De asemenea, informațiile dobândite prin analizele și testele efectuate ne permit nouă, specialiștilor, diagnosticul și monitorizarea terapeutică în afecțiuni cronice cu incidență în creștere în România, cum ar fi rectocolita ulcero-hemoragică sau boala Crohn. Personal, consider că orice persoană cu antecedente heredocolaterale în sferă digestivă, mai ales peste vârsta de 45 de ani, trebuie să realizeze periodic o astfel de evaluare, pentru ca riscul unei afecțiuni majore de natură digestivă să fie evitat.”

Supliment de date

FibroScan – cea mai modernă metodă de evaluare a fibrozei hepatice

Sistemul FibroScan produs de Echosens (Franța) este destinat diagnosticării noninvazive, lipsite de riscuri şi disconfort, a fibrozei hepatice.Este cel mai avansat echipament de acest fel disponibil la ora actuală și determină fibroza hepatică prin elastometrie impulsională. Aparatul utilizează un transductor ce transmite unde de frecvenţă şi amplitudine joase, care sunt reflectate de ţesutul hepatic şi ulterior sunt preluate din nou de către transductor, care le interpretează și stabilește nivelul de fibrozare.

FibroScan-ul este cea mai utilizată și validată modalitate noninvazivă, imagistică, de explorare în fibroza hepatică. Metoda este utilizată ca screening sau în scop diagnostic, precum și în evaluarea periodică a pacienților cu hepatite cronice și ciroze de etiologie virală, medicamentoasă, etanolică etc..

Examenul FibroScan înlocuiește metoda invazivă de evaluare a fibrozei hepatice prin puncție biopsică.