Articole medicale

29.09.2016

Rolul Kinetoterapiei și importanța acesteia în viața de zi cu zi

Rolul kinetoterapieiKinetoterapia („terapia prin miscare”) vizează păstrarea calității vieții și a stării de sănătate și recuperarea capacităților funcționale a pacientului, prin programe individualizate în funcție de patologia acestuia, pe baza unui plan de obiective bine structurat și în urma unui diagnostic și a unei evaluări prealabile.

„Terapia prin mișcare” urmărește restabilirea capacităților motrice a unei persoane, pierdute fie în urma unor traumatisme, fie dobândite congenital sau uzual (din cauza profesiei sau a unor atitudini vicioase ale corpului în diverse activități repetitive/zilnice). Elementul de bază utilizat în kinetoterapie este exercițiul fizic.

Între beneficiile pe care le oferă kinetoterapia regăsim, în special:

  • independența din punct de vedere motric și social;
  • dezvoltarea nervoasă compensatorie și de adaptare (în cazurile postraumatice și postoperatorii, unde este necesaraă o readaptare sau reeducare, de exemplu, în urma unui atac cerebral, postoperator, în urma unor tetrapareze sau paralizii);
  • independența economică și socială;
  • menținerea unei vieți active.

Kinetoterapia ne ghidează în a ne cunoaște mai bine corpul, mișcările pe care le realizăm și tot ceea ce se întâmplă la nivel fizic atunci când suferim traumatisme sau apar schimbări în fața cărora trebuie să ne adaptăm.
Cel mai adesea, kinetoterapia se efectuează în scop de recuperare medicală – pentru a crește capacitatea de mișcare, a reface funcțiile diminuate și a realiza readaptarea funcțională, acolo unde este necesar.

Kinetoterapia poate avea ca obiective:

a) corectarea posturii corporale, a respirației și a aliniamentului corpului – în cazul deformărilor coloanei vertebrale: scolioze, cifoze, cifo-scolioze etc.

b) redobândirea forței musculare și menținerea tonusului muscular – postraumatic (în urma unui traumatism) sau postoperator (după o intervenție chirurgicală).

c) redobândirea sau creșterea mobilității articulare – postraumatic, postoperator, în cazul durerilor și afecțiunilor reumatismale.

d) recuperarea cardio-respiratorie – postoperator, postraumatic, în afecțunile respiratorii și cardiace.

e) redobândirea elasticității la nivel muscular – în mialgii (dureri musculare ce apar în anumite boli sau după eforturi fizice majore), postraumatic, postoperator, în cazul rupturilor sau contracturilor musculare;

f) redobândirea coordonării la nivel neuromotor, a echilibrulului și autocontrolului – în afecțiuni vasculare cerebrale, boala Parkinson etc.

g) îmbunătățirea și menținerea capacității de efort – postoperator, postraumatic, în cazul sportivilor de performanță, obezitate etc.

h) redobândirea sensibilității și a tactilitatii, reeducarea și recuperarea sensibilității la nivelul anumitor aparate – locomotor, uro-genital, vestibular ș.a. – postraumatic, postoperator.

i) promovarea relaxării – în terapia antalgică (împotriva durerii), pentru eliminarea contracturilor musculare și prevenirea retracturilor musculare, în atacurile de panică, stres, după o traumă ș.a.

j) creșterea confortului fizic și psihic.

La Arcadia se pot efectua o varietate de servicii de kinetoterapie, adresate diverselor patologii:

  •     kinetoterapia afecțiunilor ortopedice și traumatice;
  •     kinetoterapia afecțiunilor neurologice;
  •     kinetoterapia patologiei reumatismale;
  •     kinetoterapia deficiențelor fizice ale coloanei vertebrale;
  •     kinetoterapia afecțiunilor cardiovasculare;
  •     kinetoterapia gravidei și lehuzei;
  •     kinetoterapia pentru combaterea obezității;

În funcție de planul terapeutic, serviciile de kinetoterapie pot fi completate de masaj teraupetic general (regional sau segmentar) și fizioterapie (terapii cu curenți, terapie laser, magnetodiaflux, terapie cu ultrasunete, electrostimulare, terapie cu lumina infraroșie).