Articole medicale

26.06.2019

Urmărirea cu ajutorul tomografiei în coerență optică a tratamentului cu injecții intraoculare a formei umede de degenerescenṭă maculară legată de vârstă

Dr. Silvia Salceanu

Medic specialist Oftalmologie

Degenerescenṭa maculară legată de vârstă (DMLV) prezintă două forme:

  • forma uscată, ce duce la scăderea vederii într-un timp îndelungat, pacientul fiind încurajat să consume fructe şi legume cu conṭinut ridicat de luteină şi să poarte ochelari de soare cu protecṭie UV pentru încetinirea progresiei;
  • forma umedă, ce duce la pierderea vederii într-un timp scurt.

Singurul tratament ce poate opri sau doar încetini această evoluṭie în cazul formei umede sunt injecṭiile intraoculare anti-VEGF. Tomografia în coerenṭă optică (OCT) este vitală pentru a obṭine o imagine a anatomiei maculei ce reprezintă centrul vederii – partea ochiului ce distinge detalii mici şi conturul obiectelor. Dimensiunile maculei sunt de aproximativ 5.5 mm și cu ajutorul OCT-ului se pot analiza în detaliu toate straturile celulare, cel mai important strat fiind cel al fotoreceptorilor, orice injurie a acestora ducând la pierderea vederii.

Nu întotdeauna degenerescenṭa maculară legată de vârstă este descoperită la timp, de aceea încurajăm pacienṭii ce au dificultăṭi la citit sau care văd obiecte cu contururi deformate să ceară un consult oftalmologic ce constă în examenul fundului de ochi cu picături de dilatat şi OCT. DMLV forma umedă poate fi tratată doar cu injecṭii anti-VEGF, de aici şi importanța OCTpoate descoperi în stadii incipiente un DMLV presupus a fi uscat ce s-a transformat în forma umedă. 

În continuare, vă prezint câteva cazuri tratate la Arcadia cu injecṭii intraoculare anti-VEGF care au dus la obṭinerea unor rezultate pozitive. Toṭi pacienții au fost de acord să împărtăşească imaginile, pentru a ajuta alṭi pacienți la rândul lor să înṭeleagă în ce constă tratamentul şi monitorizarea injecṭiilor anti-VEGF. Vă invit să descoperim împreună pas cu pas schimbările apărute la examenul fundului de ochi şi la OCT.

Cazul 1
 

Pacient în vârstă de 65 de ani diagnosticat cu ochiul drept formă agresivă hemoragică de DMLV ce prezintă prognostic rezervat. Acuitatea vizuală după 3 injecṭii lunare anti-VEGF a crescut de la 0.1 la 0.3. Pozele de fund de ochi prezintă resorbṭia hemoragiei şi instalarea fibrozei subretiniene, pacientul păstrează la ultimele două controale vederea 0.3 şi continuă injecṭiile lunare anti-VEGF până la resorbṭia completă a hemoragiei şi menṭinerea fără lichid pe OCT, persistenţa lichidului intra şi subretinian fiind demonstrată în studii internaţionale că duce la scăderea acuităţii vizuale.




Cazul 2

Pacientă în vârstă de 73 de ani diagnosticată la ambii ochi cu proliferare angiomatoasă retiniană (RAP), ce reprezintă un subtip de DMLV. Acuitatea vizuală a crescut la ambii ochi de la 0.1 la 0.25, iar examenul fundulului de ochi a arătat resorbṭia hemoragiilor intraretiniene. Imaginile OCT înainte şi după instituirea terapiei anti-VEGF arată refacerea conturului foveal cu dispariṭia lichidului intraretinian.



Cazul 3

Pacient în vârstă de 81 de ani, având ochiul drept ochi unic ce a dezvoltat DMLV forma umedă. După două injecṭii anti-VEGF vederea a crescut de la 0.4 la 0.6. În prezent, continuă injecṭiile lunare după protocol, urmând a fi prelungită perioada dintre injecṭii dacă pe OCT anatomia maculară se menṭine fără lichid.




Cazul 4
 

Pacient în vârstă de 78 de ani, cu DMLV formă umedă la ochiul stâng. După trei injecṭii anti-VEGF vederea se menṭine la 0.05 întrucât pacientul are şi o cataractă ce necesită cura chirurgicală. Rezultatul anatomic după injecţii este excelent. Așteptăm cu nerăbdare rezultatul şi după operaţia de cataractă.

Concluzii

 

În concluzie, un diagnostic precoce a formei umede a degenerescenţei maculare legată de vârstă cu ajutorul OCT şi tratamentul intensiv cu injecții anti-VEGF duc la rezultate bune morfologice şi funcţionale. Studiile internaționale arată că o concluzie certă se poate formula după minim 3 injecții anti-VEGF. 

Explorarea cu ajutorul OCT şi tratamentul cu injecţii anti-VEGF fac din Centrul de Oftalmologie Arcadia unul dintre centrele de excelenţă în tratamentul patologiei retinei. Pentru programări, aveți la dispoziție numărul de Call Center Arcadia – 0232 920. 

Powered by Froala Editor