Articole medicale

09.09.2015

7 sfaturi dermatologice pentru începutul toamnei

Vacanța de vară a luat sfârșit. Expunerea prelungită la soare, vântul, nisipul, transpirația - toate și-au pus amprenta asupra pielii și părului dumneavoastră.
Cum le puteți reda aspectul frumos și sănătos?

Iată câteva recomandări care v-ar putea ajuta  totodată și să preveniți alte probleme dermatologice:

1. Pielea feței, cea mai expusă la soare, poate prezenta hiperpigmentații (pete maronii) și poate avea un aspect mai tern și lipsit de strălucire. Dacă tenul dumneavoastră are tendința spre înroșire ușoară și ridare, puteți apela la tratamentul cu oxigen hiperbar, util de asemenea și în cazul acneei sau al petelor pigmentare. În cazul în care tenul este tern, pătat, lipsit de strălucire, carboxiterapia este soluția potrivită pentru un tratament comod, rapid și eficient.

Leziunile de acnee au revenit? Erupțiile apărute după expunerea solară sunt frecvente, însă un tratament local antiacneic va rezolva problema, împreună cu o nouă formulă de îngrijire.

2. Schimbați gama de îngrijire facială! Pentru a estompa petele și a obține un efect antirid, optați pentru produse ce conțin agenți de iluminare, licorice, acid kojic, rucinol, vitamina C, alpha-hidroxiacizi, Q10, aminoacizi. Dacă expunerea la soare s-a încheiat, vă puteți întoarce la cremele de seară cu retinol, utile în repararea cutanată postexpunere.

În cazul unui ten cu pete și leziuni de acnee, acidul azelaic poate fi o soluție. Cremele cu nicotinamidă pot fi utile pentru atenuarea pigmentațiilor faciale, iar ultimele studii au evidențiat și efectul protectiv împotriva cancerului de piele.

3. Dacă tenul a devenit uscat, „cartonat”, iar aspectul ridat s-a accentuat, este timpul pentru o hidratare profundă. Niciun produs nu poate face acest lucru mai bine decât acidul hialuronic, injectat cu anestezie locală la nivelul feței, decolteului, mâinilor (pentru revitalizare cutanată) sau în mod specific, la nivelul ridurilor, pentru atenuarea lor; puteți păstra puțin și pentru hidratarea buzelor și a zonei periorale.

4. Schimbați gama de îngrijire corporală cu produse mai onctuoase, emoliente, ce au capacitatea de a hidrata pielea și de a păstra bronzul o perioadă mai lungă de timp. Alegeți un ulei de duș, o cremă sau un gel lavant, pentru a proteja pielea de iritații și uscăciune excesivă. Imediat după duș, aplicați pe pielea umedă un emolient.

Zonele cu adipozități, celulită sau laxitate tegumentară pot fi „ajustate” prin radiofrecvența tripolară cu aparatul Maximus.

5. Examinați-vă pielea: alunițele pot suferi modificări după expunerea la soare, iar altele noi pot apărea - atenție sporită după vârsta de 40 de ani!

Alunițele pot căpăta o culoare mai închisă, își pot mări dimensiunea, modifica aspectul sau pot dezvolta halouri albicioase. Toate aceste modificări fac necesară evaluarea dermatoscopică a alunițelor!

În multe situații, melanomul (cea mai agresivă formă de cancer cutanat) poate debuta asemănător unei alunițe, fără simptome locale (durere, sângerare sau mâncărime)!

6. Petele hipopigmentate (mai deschise la culoare decât restul pielii) pot sugera un pitiriazis versicolor, mai ales dacă sunt localizate în zona dorsală, pe toracele anterior sau umeri .

Un șampon antimicotic folosit pe corp, timp de 10 zile consecutiv, împreună cu o cremă antimicotică pot rezolva problema. Nu uitați să decontaminați și hainele prin spălare la temperatură mare și călcare cu aburi! Dacă leziunile persistă, este recomandat un consult dermatologic, pentru că acestea ar putea ascunde alte probleme de sănătate (ex: eczematide/ sarcoidoză/ sifilis etc).

7. Expunerea solară, apa de mare, întinderea sau fixarea excesivă a părului pot afecta tija firului de păr, care devine fragil și se rupe. Se poate întâmpla, din diverse motive, ca părul să cadă mai tare. În aceste situații, tricoscopia (examinarea scalpului și a părului cu ajutorul microscopului) poate preciza dacă este o problemă ce necesită atenție și tratament susținut. Mezoterapia contra căderii părului poate furniza nutrienții necesari firului de păr pentru atenuarea căderii, iar dacă este vorba de o cădere veche stabilă, care a rarefiat părul, puteți lua în considerare terapia PRP, cu efecte de regenerare.

Alege pentru îngrijire un șampon blând, de uz frecvent sau o formulă contra căderii părului; o mască nutritivă utilizată regulat, poate reda strălucirea și aspectul plăcut al părului.

Centrul de Dermatologie și Estetică Medicală Arcadia - www.arcadiadermato.ro