Articole medicale

31.08.2020

Alergiile solare – cum să le previi și cum să le tratezi?

Dr. Claudia - Adelina Artenie

Medic primar Dermato-venerologie

Erupția polimorfă la lumină este cea mai frecventă formă de alergie solară. Se manifestă sub forma unor pete mici, roșii, pruriginoase, frecvente pe gât, decolteu, umeri, brațe. Erupția polimorfă la lumină apare la prima expunere la soare puternic, de obicei în vacanțe. Cauza principală a apariției acesteia o reprezintă radiațiile UVA, iar recidivele sunt frecvente. Atenție, alergia la soare este diferită de arsura solară. Există și medicamente fotosensibilizante sistemice (per os) și topice (creme) – care pot produce alergii la soare, dar și afecțiuni dermatologice agravate de expunerea la soare (lupusul, de exemplu).
 

Alergia la soare se manifestă sub mai multe forme: erupție polimorfă la lumină, urticarie solară, prurigo actinic, fotodermatoze. Diagnosticul este realizat de medicul dermatolog.

Principala forma de tratament este prevenția. Așadar, dacă vă expuneți la soare, urmați câteva mici indicații:

  • evitați să stați în soare în intervalul orar 11:00 – 16:00;
  • expuneți-vă la soare gradual, treptat;
  • folosiți creme fotoprotectoare cu SPF 50+ și spectru larg (care să includă și UVA);
  • reaplicați crema de fotoprotecție la un interval de 2 ore și întotdeauna cu 30 minute înainte de expunerea la soare;
  • purtați haine fotoprotectoare, ochelari cu filtru UV, pălărie.

Indiferent de tipul alergiei solare, există posibilități multiple de tratament.

O variantă eficientă o reprezintă ședințele repetate de UVB NB care realizează o desensibilizare pe termen lung. Se recomandă ca procedurile să fie inițiate primăvara, astfel încât vara pielea să fie deja pregătită.
Tratamentul în cazul apariției alergiei solare consta în administrarea unui antihistaminic, corticoid topic cu potență variabilă, în funcție de zona afectată. Cazurile severe impun consult de specialitate.

Pentru cei care dezvoltă intoleranță la soare au fost create creme speciale de fotoprotecție, cu factor de protecție ridicat (SPF 50+), care oferă o expunere în siguranță la lumina solară.
Alături de prevenție, tratamentul special, instituit de medicul dermatolog, este foarte important. Alegeți consultația de specialitate. Aveți la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.

Powered by Froala Editor