Articole medicale

30.10.2019

Alunițele, cancerul de piele și evaluarea FotoFinder

Nevii pigmentari sau alunițele, cum sunt denumite popular, apar la naștere sau în copilărie, în număr și forme variabile, la nivelul suprafeței cutanate; apariția lor este determinata genetic, iar  aspectul suferă modificări fiziologice pe parcursul vieții; aproape absente la naștere (cu excepția nevilor congenitali), leziunile apar din copilărie , au un aspect evolutiv, ușor progresiv, mai accentuat în perioada pubertară, urmând ca după perioada maturității, aspectul lor să se șteargă lent

În aproximativ 25% din cazuri, pe suprafața alunițelor, se poate dezvolta un cancer de piele agresiv

Acest cancer este denumit melanom întrucât originea acestuia este la nivelul melanocitelor, celulele care dau pigmentația pielii; În majoritatea cazurilor însă, melanomul se dezvolta  „de novo”, adică la nivelul pielii sănătoase, iar în stadiile sale inițiale mimează aspectul unei alunițe. Ulterior, într-un interval de timp ce ține de factori genetici, imunologici și agresivitatea tumorală, se dezvoltă, cel mai adesea într-o formațiune tumorală de culoare neagră sau albăstruie, ce se extinde în suprafață sau evoluează nodular, în profunzime. Tumora poate să apară la orice vârstă, este rară în copilărie, dar are o „preferință” particulară pentru adulții tineri. În momentul în care este diagnosticată cu ochiul liber, tumora este cel mai adesea invazivă, iar tratamentul chirurgical - excizia lezională - poate să nu fie suficient, dată fiind extensia la ganglionii limfatici sau metastazarea posibilă la distanță.

Pe de altă parte, un diagnostic precoce, atunci când tumora este localizată la nivelul straturilor superficiale ale pielii, însoțit de un tratament chirurgical adecvat, asigură un prognostic favorabil, în peste 92-97% în cazuri.

Cum putem surprinde tumora în stadiul incipient, atunci când e foarte mică și seamănă cu o aluniță? 

Prima regulă, încă valabilă pentru cei cu un număr rezonabil de alunițe, este de a le supraveghea periodic, iar în cazul modificărilor formei (Asimetrie), marginilor (Borders), culorii (Colour), dimensiunilor (Dimension) și creșterii, elevării, evoluției leziunii (Evolution)– regula ABCDE, să se prezinte pentru o evaluare dermatoscopică a leziunii (cu ajutorul unui dermatoscop, instrument util pentru aprecierea structurilor formate de celulele pigmentare).

Pentru persoanele cu numeroase alunițe, pentru cele care au antecedente personale sau familiale de melanom, a fost creat un dispozitiv, sistemul Fotofinder, care permite o monitorizare de calitate a leziunilor suspecte ,  o cartografiere  a tuturor leziunilor - Total Body Mapping și o analiză statistică și stabilirea unui scor de risc lezional, pentru leziunea suspectă.

Întrucât la început melanomul poate fi perfect asemănător unei alunițe, el nu poate fi diferențiat decât prin monitorizare prelungită și surprinderea comportamentului aberant tumoral, tradus prin modificări structurale, regresii asimetrice, creșteri subite, aspecte polimorfe ale vascularizației, imposibil de cuantificat cu ochiul liber sau prin metodele convenționale dermatoscopice.

Indicațiile principale ale examinării Fotofinder se adresează în special persoanelor cu:

  • peste 50-60 leziuni pigmentare;
  • nevi displazici;
  • antecedente personale sau familiale de melanom;
  • fototip cutanat deschis;
  • păr roșcat;
  • profesii cu risc asociat (expunere solară intensă). 

Cum te pregătești pentru Total Body Mapping cu sistemul FotoFinder?

În vederea evaluării Fotofinder, pacienții vor lua în considerare :

  • suprafața corporală este util să fie epilată în ziua examinării (pentru a exclude artefactele provocate de firele de păr);
  • lenjeria intimă preferabil sa fie simplă, clasică (se evită boxerii), pentru a nu avea zone /alunițe acoperite;
  • se renunță la bijuterii, brățări, ceasuri, în timpul examinării;
  • părul va fi prins, se evită machiajul, pentru înregistrarea leziunilor cu localizare facială sau zona capului;
  • se evită lăcuirea unghiilor (pentru decelarea leziunilor unghiale)
  • pacientul își va examina în prealabil zonele intime (genital, perianal), scalpul, pentru a indica prezența leziunilor în aceste teritorii;
  • nu se recomandă evaluarea leziunilor imediat după expunerea solară, ci la o distanță de cel puțin 1 lună;
  • Indicați medicului detalii despre starea actuală de sănătate, medicație asociată, tratamente hormonale, excizii anterioare, rezultatul histopatologic al acestora.

Dermatoscopia digitală, harta dermatoscopică și scanarea întregii suprafețe corporale (Total Body Mapping) cu FotoFinder se pot realiza în cadrul Centrului de Dermatologie și Estetică Medicală Arcadia, din str. Sărărie, nr. 38. Pentru informații și programări, aveți la dispoziție numărul 0232 920 Call Center Arcadia

 

 

 

 

Powered by Froala Editor