Articole medicale

20.09.2021

Ce afecțiune poate ascunde o durere abdominală?

Dr. Alexandra Diana Dimitriu

Medic specialist Gastroenterologie

Ce afecțiune poate ascunde o durere abdominală?

Durerea abdominală este o apariție normală, o experiență incomodă prin care trece aproape toată lumea din când în când. Dar pentru unii oameni această durere poate deveni atât de perturbatoare, datorită frecvenței și/sau severității sale, încât poate reduce serios calitatea vieții. Pentru cei destul de nefericiți să treacă prin acest lucru, este o necesitate să afle cauza și să primească tratament pentru durerea lor.

Durerea este un simptom important al afecțiunii abdominale. Debutul, acut sau cronic, localizarea și caracteristicile sale oferă indicii importante asupra cauzelor probabile.

Există două tipuri diferite de durere: acută și cronică. Durerea acută este în mod caracteristic bruscă și severă, iar un atac determină adesea pacienții să caute imediat ajutor de urgență, unde mulți pot necesita tratament chirurgical urgent. Durerea cronică poate fi descrisă ca fiind mai puțin severă, mai durabilă și poate intermitentă. Cu toate acestea, este important de reținut că durerea mai puțin severă nu echivalează neapărat cu afecțiune mai puțin gravă.

Cauzele durerii abdominale acute pot indica:

  • pancreatită acută - o inflamație bruscă severă a pancreasului;
  • apendicita - o inflamație a apendicelui, ce reprezintă o urgență medico-chirirgicală;
  • colecistita - o inflamație a vezicii biliare;
  • calculi biliari sau ai căilor biliare - pietre care pot înfunda arborele biliar, provocând inflamații și afecțiuni grave, cum ar fi pancreatita;
  • ulcer gastric perforat sau duodenal - ulcer care creează o deschidere în peretele intestinal;
  • anevrism aortic rupt - o zonă slabă din peretele vasului care furnizează sânge organelor abdominale;
  • tromboze sau stenoze vasculare - pierderea bruscă a aportului de sânge;
  • obstrucție bruscă a intestinului subțire sau a colonului;
  • sarcină ectopică ruptă sau chisturi ovariene.

Alte afecțiuni abdominale ce pot provoca dureri care sunt de obicei mai puțin severe și pot avea caracter intermitent, pot include:

  • pancreatita cronică - inflamație frecventă a pancreasului și a arborelui biliar;
  • constipație;
  • diaree;
  • diverticulita - pungile mici se găsesc cel mai adesea în căptușeala colonului;
  • gastrită - o inflamație a mucoasei stomacului;
  • boala de reflux gastroesofagian;
  • boala inflamatorie a intestinului - un grup de afecțiuni marcate de inflamația colonului și/sau a intestinului subțire;
  • neoplazii ale organelor intraabdominale.

Tipurile de dureri descrise anterior tind să aibă poziții caracteristice care pot ajuta la indicarea originii lor. De departe, cea mai frecventă cauză a durerii abdominale în populația generală este sindromul intestinului iritabil, ce necesită însă excluderea celorlalte patologii prin intermediul investigațiilor.

Pentru a determina cauza durerii abdominale, este important consultul medical ce implică atât anamneza, cât și examinarea clinică, completat de o serie de investigații paraclinice. Acesta pot include:

  • teste uzuale de sânge - pot evidenția inflamatie, anemie, disfuncții hepatice sau renale;
  • teste urinare - în litiaze, infecții ale tractului urinar și alte afecțiuni conexe;
  • ecografia abdominală superioară - poate detecta prezența calculilor renali și a calculilor biliari, afectiuni pancreatice sau hepatice, fiind una dintre cele mai utilizate și cele mai bune tehnici neinvazive pentru a detecta cauza patologiei abdominale;
  • radiografia abdominală pe gol - poate determina dacă există un blocaj la nivelul intestinelor;
  • endoscopie digestivă superioară/inferioară - poate dezvălui o serie de cauze ale durerii (inflamatorie/neoplazică);
  • scanare CT/RMN.

Durerile abdominale ușoare pot fi tranzitorii sau pot dispărea fără tratament. Cu toate acestea, în unele cazuri, durerile abdominale pot justifica o vizită la medic.

Trebuie solicitată asistență medicală imediată dacă durerea este severă sau dacă există oricare dintre următoarele simptome asociate: scaune cu sânge, febră, vărsături de sânge (numită hematemeză), greață persistentă sau vărsături, îngălbenirea pielii sau a ochilor, umflături sau sensibilitate severă a abdomenului, respiratie dificilă.

De asemenea, este indicat un consult de specialitate dacă există oricare dintre următoarele simptome: dureri abdominale care durează mai mult de 24 de ore, constipație prelungită, vărsături, senzație de arsură la urinare, febră, pierderea poftei de mâncare, slăbire inexplicabilă.

Tratarea durerii abdominale depinde de cauza acesteia. Opțiunile includ: medicamente pentru inflamație, boală de reflux gastroesofagian sau ulcere, antibiotice pentru infecție, modificări ale regimului igieno-dietetic pentru durerile abdominale cauzate de anumite alimente sau băuturi. În cazurile mai severe, cum ar fi afecțiunile ce generează un abdomen acut chirurgical, este necesară intervenția chirurgicală.

Nu vă așteptați la o vindecare instantanee sau diagnostic imediat. Sunt deseori necesare mai multe vizite la cabinetul medical și teste pentru a stabili diagnosticul și/sau pentru a exclude afecțiuni grave. Medicul vă pot iniția un tratament medicamentos înainte de a stabili un diagnostic ferm. Răspunsul (sau lipsa de răspuns) la acest tratament uneori poate oferi medicului indicii valoroase cu privire la cauză. Prin urmare, este importantă administrarea medicamentul prescris.

Anunțați medicul dacă simptomele se agravează, dacă medicamentele nu funcționează sau dacă credeți că aveți efecte secundare. Nu vă auto-medicați (inclusiv plante medicinale, suplimente) fără să discutați cu medicul dumneavoastră. Autoeducarea este importantă, dar asigurați-vă că ceea ce citiți provine din surse credibile. Pentru programări, aveți la dispoziție numărul 0232 920 – Call Center.

Powered by Froala Editor