Sună la Arcadia

Policlinica Arcadia Cicoarei
Centrul Medical Arcadia Sărărie
Spitalul Multidisciplinar Arcadia
Spitalul de Cardiologie Intervențională

Informații și programări
Call center: 0232 920
Număr valabil pentru apelurile internaționale:
004 0232 20 2000
004 0757 202 000

Servicii spitalizare general
Birou consiliere pacienți: 0232 20 2002

Servicii spitalizare cardio
0755 100 718

CENTRUL DE IMAGISTICĂ MEDICALĂ ARCADIA

Informații și programări
0232 222 366 / 0232 222 566

Știința Arcadia

Chirurgia obezității, un tratament eficient pentru pacienții cu diabet de tip 2

Dr. Sebastian RaleaConsecință a stilului de viață modern, diabetului este o afecțiune cu o prevalență în creștere. Peste 11% dintre români se confruntă cu una dintre formele de diabet. Pe plan global, estimările Federației Internaționale de Diabet indică faptul că, în 2024, 1 adult din 10 va fi diagnosticat cu diabet (642 milioane de cazuri).

Diabetul este, în prezent, a șasea cauză de mortalitate în lume și este responsabil de o reducere a speranței de viață cu 5 până la 10 ani.

Care este legătura dintre obezitate și diabetul de tip 2?
 

Diabetul de tip 2 este cauzat de declinul funcției pancreatice (producere insuficientă de insulină). În plus, apare și insulinorezistența. Obezitatea este un factor de risc major al diabetului de tip 2. Mai mult de 80% dintre pacienții diabetici de tip 2 sunt supraponderali (IMC > 25 kg/mp), 50% au un IMC > 30 kg/mp și 10% au IMC peste 40 kg/mp. Asocierea între diabet și obezitate a stat la baza ipotezelor privind rolul benefic al chirurgiei bariatrice în controlul diabetului de tip 2, precum și în reducerea morbidității și mortalității legate de diabet în populația obeză. Studiile din întreaga lume transformă aceste ipoteze în certitudini.

Care este legătura dintre intervenția bariatrică și remisia /ameliorarea diabetului de tip 2?
 

Legătura de cauzalitate bine stabilită între obezitate și diabet sugerează că pierderea excesului de greutate indusă de chirurgia bariatrică este responsabilă de ameliorările clinice și biologice înregistrate în evoluția bolii. Studiile arată că intervențiile de chirurgie bariatrică permit obținerea unui control glicemic mai bun la pacientul cu diabet și obezitate, la doi ani de la operație, decât tratamentul medical. Cu alte cuvinte, chirurgia bariatrică nu este doar cel mai eficient tratament al obezității, ci și al afecțiunilor asociate, conducând, în 80% dintre cazuri, la remisia diabetului de tip 2. În celelalte situații, intervenția bariatrică conduce la reducerea tratamentului antidiabetic necesar.

Contribuie la acest rezultat:

  • scăderea în greutate;
  • scăderea grăsimii abdominale;
  • reducerea aportului alimentar;
  • sindromul dumping postprandial care intervine prin evitarea anumitor alimente;
  • inducerea mecanismelor hormonale și gastrointestinale (modificările asupra grelinei – hormonul foamei, modificarea de origine hormonală a tranzitului activ al glucozei la nivel intestinal, creșterea consumului energetic a intestinului prin hipertrofie musculară, modificarea florei digestive sau alterarea ciclului enterohepatic al acizilor biliari).

Pacienții cărora li se poate recomanda intervenția bariatrică pentru remisia sau ameliorarea diabetului de tip 2 sunt, conform ghidurilor internaționale, pacienții cu un indice al masei corporale > 30 kg/mp, diagnosticați cu diabet. Rezultatele sunt cu atât mai spectaculoase, cu cât se intervine într-un interval de timp cât mai apropiat de debutul diabetului de tip 2.

În concluzie, chirurgia bariatrică și metabolică reprezintă un tratament eficient al diabetului de tip 2, conducând la remisie (în cel puțin 80% dintre cazuri) sau la ameliorarea acestuia.

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta trebuie să fii autentificat.

Autentifică-te sau crează un cont nou