Articole medicale

30.06.2014

Cum să evitați alergiile dentare

Testarea alergiilor dentareȘtiați că numeroase substanțe utilizate în lucrările dentare pot declanșa alergii periculoase? Și că cele mai multe dintre acestea impun nu doar tratament adecvat, ci și eliminarea în întregime a lucrării în care au fost incluse?

Pentru pacientul aflat în această situație, dezavantajele sunt multiple: riscul medical, afectarea sănătății, pierderea financiară și de timp, dificultățile legate de refacerea unei intervenții dentare. Toate aceste neajunsuri pot fi evitate prin efectuarea unei testări alergologice înainte de începerea tratamentului dentar, astfel încât medicul stomatolog să știe din timp care sunt substanțele pe care nu trebuie să le folosească. Screeningul alergologic la materiale dentare este recomandat în special persoanelor care au mai traversat episoade alergice în decursul vieții, dar este util oricărui pacient care are nevoie de o intervenție stomatologică majoră și costisitoare.
Arcadia este singurul centru medical din regiunea Moldovei unde poate fi efectuat acum screeningul dentar alergologic. Cabinetul de alergologie Arcadia utilizează aceeași baterie de testare ce se folosește și în restul țărilor din Europa și America, produsă de compania suedeză Chemotechnique.

Produsele utilizate în stomatologie conțin multiple substanțe cu potențial alergenic, printre care se numără metale, aliaje, adezivi, compuși din lucrările dentare. Ele pot declanșa afecțiuni atât în rândul pacienților, cât și în rândul personalului medical care le manipulează în cursul activității – tehnician dentar, medic stomatolog, asistent de cabinet.

În cazul alergiei la o substanță utilizată în lucrarea dentară, pacientul va dezvolta în timp diverse probleme la nivelul cavității orale, cele mai frecvente fiind lichenul plan oral, leucoplazia, glosodinia, senzația de arsură a gurii, stomatitele, angioedemul recurent, desprinderea sau respingerea lucrării dentare. Astfel de simptome și probleme pot apărea în termen de 4 săptămâni până la 6 luni după efectuarea lucrării dentare, fiind de multe ori dificil ca adevărata lor cauză de natură alergică să fie determinată.

În decursul timpului s-au efectuat studii speciale asupra problemelor alergice provocate de lucrările dentare, care au condus la conceperea unei baterii de screening dentar alergologic, destinată în primul rând pentru a testa pacientul anterior efectuării intervenției stomatologice. Bateria include 31 de substanțe utilizate în stomatologie; prin tehnica numită patch, ele se aplică pacientului pe pielea spatelui, cu ajutorul unor plasturi speciali, după care medicul alergolog evaluează aspectul zonei testate, decelând dacă există sau nu un grad de sensibilizare.
Testarea patch nu este dureroasă, doar uneori se poate resimți o ușoară senzație de mâncărime sau usturime la locul de aplicare a substanței testate. Rezultatele testului se citesc la 48 și la 72 de ore după aplicarea plasturilor. În anumite situații este necesară o citire și la 7 zile. Ca în orice altă testare patch, este important ca pacientul să nu prezinte leziuni de eczemă în momentul testării și nici să nu urmeze un tratament medicamentos antialergic.

Testarea cutanată patch este singura metodă prin care se poate evalua sensibilizarea unei persoane la alergenele utilizate în stomatologie. Ea este indicată atât ca metodă de screening, atunci când vrem să detectăm riscul alergic înainte de efectuarea unei lucrări dentare, cât și ca metodă de diagnostic, în cazul persoanelor care – ulterior lucrării dentare – au avut episoade de dermatită de contact alergică sau iritativă, ori alte simptome de natură alergică.

Pentru o prevenție eficientă și pentru evitarea tuturor neplăcerilor și riscurilor induse de alergiile dentare, încurajăm pacienții să ceară medicului stomatolog detalii despre materialele incluse în lucrarea dentară planificată și despre potențialul alergenic al acestora, precum și să se prezinte la cabinetul de alergologie pentru testare ori de câte ori criteriile de mai sus sunt întrunite.