Sună la Arcadia

Policlinica Arcadia Cicoarei
Centrul Medical Arcadia Sărărie
Spitalul Multidisciplinar Arcadia
Spitalul de Cardiologie Intervențională

Informații și programări
Call center: 0232 920
Număr valabil pentru apelurile internaționale:
004 0232 20 2000
004 0757 202 000

Servicii spitalizare general
Birou consiliere pacienți: 0232 20 2002

Servicii spitalizare cardio
0755 100 718

CENTRUL DE IMAGISTICĂ MEDICALĂ ARCADIA

Informații și programări
0232 222 366 / 0232 222 566

Știința Arcadia

Dependența de spray-ul nazal

Dr. Carmen MinicanExistă o varietate de spray-uri care se utilizează în cazul obstrucției nazale. Unele dintre acestea includ soluții saline, steroizi, antialergice și substanțe decongestionante (oxitrazolină, fenilefrină, xilomeetazolină, nafazolin). Dincolo de efectul lor benefic imediat, se pune problema dependenței de aceste spray-uri. Care sunt consecințele utilizării lor frecvente? Când și cum trebuie să ne oprim?

Tipuri de spray-uri nazale
 

Există mai multe tipuri de spray-uri nazale, cu tipuri diferite de soluții, dedicate diverselor cauze de obstrucție a căilor nazale.
Spray-ul nazal cu soluții saline izotonice conține aceeași cantitate de sare ca și celulele din organismul uman și poate fi folosit zilnic (inclusiv pentru sugari) în vederea lavajului nazal.
Spray-ul nazal cu steroizi și substanțe antialergice se folosește cu preponderență în cazul rinitelor alergice sau de către pacienții cu un teren atopic. Pentru eficacitate sunt administrate până la 30 zile.
Spray-ul decongestionant este frecvent utilizat în obstrucția nazală determinată de congestia din cursul episoadelor acute de inflamație/infecție a căilor de tract respirator superior (sinuzite acute, rinosinuzite acute, rinite acute, viroze respiratorii) și poate fi administrat o perioadă scurtă – până la 5 zile.

Rinita medicamentoasă: manifestări, factori de risc și efecte secundare

Rinita medicamentoasă (dependența de spray-urile nazale) este cauzată de utilizarea prelungită (mai mult de 5 - 7 zile) a decongestionantelor topice și se manifestă prin congestie nazală fără rinoree (secreție nazală) sau strănut și anosmie (pierderea mirosului). Deseori, pacienții nu sesizează că există o legătură între apariția simptomelor și utilizarea spray-urilor nazale. În această situație, medicul trebuie să acorde o atenție deosebită anamnezei.
Printre factorii care pot agrava sau favoriza apariția rinitei medicamentoase este util să menționăm:

  • rinita alergică;
  • polipii nazali;
  • sarcina;
  • pubertatea;
  • deviația de sept nazal.

Utilizarea prelungită a spray-urilor nazale are numeroase efecte secundare:

  • respirație nazală dificilă;
  • anxietate;
  • insomnie;
  • cefalee;
  • amețeli.

​Cum se combate dependența de spray-urile nazale?
 

Principiul de bază pentru înlăturarea efectelor secundare a dependenței decongestionantelor nazale este reprezentat de suprimarea utilizării acestora.
Din cauza disconfortului extrem asociat cu înlăturarea bruscă a utilizarii acestor spray-uri, foarte puțini pacienți respectă acest lucru. Dorința de a dormi, mânca, lucra sau socializa confortabil determină, în multe cazuri, continuarea administrării acestor substanțe.
Pentru că este important pentru pacient să aibă o respirație nazală normală în timpul procesului de stopare a utilizării spray-urilor, medicul trebuie să ofere terapii complementare. Un adjuvant eficient este spray-ul nazal cu soluție salină asociat cu D-Panthenol și vitamina A, sub formă de irigare nazală. Astfel se obține, pe lângă o hidratare eficientă a mucoasei nazale, și o diminuare a congestiei de la acest nivel.
Pentru identificarea tratamentului potrivit, este foarte importantă identificarea cauzei ce a determinat obstrucția nazală. În unele situații, pot fi luate în considerare și alte medicamente administrate pe cale orală, cât și anumite tratamente chirurgicale. Din acest motiv, în cazul dependenței de folosirea spray-urilor nazale este important un consult de specialitate la un medic ORL-ist. Prognosticul rinitei medicamentoase este favorabil.

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta trebuie să fii autentificat.

Autentifică-te sau crează un cont nou