Articole medicale

16.07.2013

Evaluarea materno-fetală – o investiție în sănătatea viitorului copil

Dr. ChelemenInterviu cu dr. Oana Chelemen, medic specialist Obstetrică-Ginecologie și Medicină Materno-Fetală, deținător al Diplomei în Medicină Fetală acordat de Fundația de Medicină Fetală – Marea Britanie

La vremea lansării activității de medicină materno-fetală la Arcadia, acum mai bine de un an și jumătate, dr. Oana Chelemen era proaspăt întoarsă de la Londra, după un extraordinar stagiu de 3 ani sub îndrumarea profesorului Kypros Nicolaides, cel care a conturat această disciplină ca subspecialitate medicală distinctă. Mai mult, era primul medic român ce obținea Diploma în Medicină Fetală acordată de Fundația de Medicină Fetală din Marea Britanie, după absolvirea întregului stagiu în subspecialitate. De notat că, între timp, numai doi alți medici români au mai obținut această diplomă...

1. În 2011, când v-ați întors din Marea Britanie și ați început activitatea la Arcadia, erați nerăbdătoare să utilizați pentru pacientele din România cunoștințele dobândite prin experiența londoneză. Ați avut în această perioadă satisfacțiile profesionale pe care vi le-ați dorit? Există cazuri care v-au rămas în memorie și care v-au dat bătăi de cap, cum se spune?

Au fost multe cazuri în care am pus cu ușurință diagnosticul de anomalie fetală, pentru că mai văzusem situații similare în centrul de medicină fetală din Londra. La câteva cazuri mai complexe, am cerut consultanță din partea experților din centrul londonez în care m-am format, pentru a le soluționa cu succes. Au fost și paciente pe care, după diagnostic, le-am adresat centrului terțiar din Londra pentru consiliere și tratament chirurgical intrauterin.
Am continuat în acest timp să analizez cu atenție literatura de specialitate, am citit printre altele articole foarte noi despre metode de evaluare recent achiziționate și despre posibilitatea de a diagnostica probleme fetale pe care până acum medicii nu le puteau identifica antenatal, nici măcar în centrul terțiar londonez, cu alte cuvinte sunt acum mai experimentată decât atunci când am terminat pregătirea în subspecialitate, așa cum nu am crezut la vremea finalizării stagiului.

2. Aveți o concluzie legată de diversitatea și frecvența problemelor fetale pe care le-ați întâlnit la pacienții dvs.?

Cum ziceam, activitatea mea a fost mai intensă decât am anticipat inițial, nu doar prin numărul tot mai mare de paciente, ci și prin procentul ridicat al cazurilor complicate. Această frecvență însemnată a patologiei fetale cu care m-am confruntat derivă, cred, din lipsa unui screening național pentru anomalii fetale. Multe cazuri de defecte fetale au fost diagnosticate de mine mult mai târziu decât ar fi putut fi depistate de fapt, pentru simplul motiv ca mie mi s-au adresat la un moment gestațional avansat, iar evaluările anterioare rataseră diagnosticul de fetopatie.

3. Considerați că s-au produs în acest timp și schimbări de percepție față de domeniul dvs. medical? Sunt tinerele familii mai preocupate de efectuarea unei evaluări antenatale complete și avansate și mai conștiente de importanța ei?

Interesul pentru urmărirea prenatală avansată a crescut considerabil, nu numai în general, nu doar în rândul rudelor și prietenilor pacientelor mele, ci și prin contribuția însemnată a medicilor de familie cu care Arcadia colaborează în mod constant. Informați asupra avantajelor supravegherii sarcinii de către specialistul în medicină materno-fetală, aceștia au instruit și au motivat la rândul lor părinții în devenire pentru ca ei să investească în sănătatea viitorilor copii. 

4. Dacă i-ați întâlni și dumneavoastră pe viitorii părinți, încă din primul moment al sarcinii, ce le-ați spune despre importanța și avantajele evaluării materno-fetale, în doar câteva cuvinte?

Diagnosticul precoce al anomaliilor fetale, terminarea în trimestrul I a sarcinilor cu defecte fetale letale, predicția precoce a complicațiilor sarcinii, managementul individualizat al sarcinilor cu risc obstetrical crescut – iată tot atâtea motive pentru orice gravidă în a se adresa specialistului în medicină materno-fetală încă din primele 3 luni de sarcină.  

5. Cât de greu vă este să le comunicați pacientelor dvs. un diagnostic sever? Cum reacționează cuplurile în fața acestor situații?

Arăt întotdeauna părinților imaginile care indică defectul și le explic ceea ce văd până când ei înțeleg exact dimensiunea și semnificația problemei. Le spun apoi cum descriu cărțile de specialitate această situație. Adaug exemple din experiența personală. Finalizez prin a le stabili un prognostic și opțiunile terapeutice, fiecare cu avantajele și dezavantajele sale, le prezint cauzele posibile și riscul de recurență. Părinții reacționează rațional, înțelegând toate aspectele pe care problema în discuție le implică.

6. Vi s-a întâmplat vreodată să vă spună cineva „mai bine nu știam”?

Foarte puține paciente sunt refractare la a cunoaște exact riscurile sarcinii lor. Au fost doar câteva excepții în care viitoarele mame au considerat că măsurarea exactă, în screeningul de prim trimestru, a riscului de sindrom Down la copil ar constitui doar un stres suplimentar și neconstructiv, atâta timp cât ele ar menține oricum sarcina, indiferent de rezultat. Pe majoritatea pacientelor le-am convins că, fără aprecierea acestui risc, eu am considerabil mai puține argumente cǎ evoluția sarcinii va fi favorabilă. Eu cred cu tărie că incertitudinea asupra normalității genotipului fetal, prin neefectuarea testelor de screening, este la fel de stresantă ca și riscul – eventual crescut – dat de programul de screening.

În plus, cunoașterea antenatală a unui defect fetal pregătește nu doar părinții, psihologic, pentru dificultățile cu care se vor confrunta o dată cu nașterea copilului, dar mai ales oferă șanse semnificativ mai mari de tratament cu succes al copilului bolnav. Prin organizarea momentului nașterii într-un centru cu experiență în patologia respectivă, cu echipă specializată, gata să preia cazul într-un moment precoce, rezultatul este cu certitudine considerabil optimizat față de instituirea tardivă a terapiei.

Medicina materno-fetala7. Medicina materno-fetală este prin excelență o sferă medicală modernă, performantă, avansată, aflată în strânsă legătură cu tehnologia și având un ritm de evoluție la fel de rapid ca al acesteia. Ce noutăți intenționați să aduceți la Arcadia în sprijinul viitoarelor mame?

Vom introduce în curând noul algoritm de screening de prim trimestru pentru anomalii cromozomiale fetale propus de Fundația de Medicină Fetală la ultimul său congres mondial, acest nou screening aducând un plus de acuratețe: rata detecției crește la 98% și cea a rezultatelor fals pozitive scade la 3%, față de valorile de respectiv 95% și 5% ale screeningului folosit până în prezent. De asemenea, vom prelua tot în viitorul apropiat testul diagnostic prenatal noninvaziv pentru trisomiile 21, 18, 13, cu acuratețe de 99,9%, bazat pe analiza ADN-ului fetal circulant în sângele matern periferic, la orice vârstă gestațională, inclusiv primul trimestru de sarcină.

8. Sunteți prin excelență o persoană dedicată profesiei, exigentă cu sine, preocupată de performanță, cu o structură analitică, științifică. Mai rămâne loc pentru altceva în viața dvs.? Cum arată pasiunile și preocupările de timp liber ale unui medic tânăr, ce investește (aparent) doar în cariera sa?

Nu mai rămâne loc pentru altceva. Dar dacă miraculos aș obține timp liber, aș călători în locuri unde nu am fost niciodată. De fapt, fac asta ori de câte ori particip la congresul mondial anual al Fundației de Medicină Fetală. Locația congresului este mereu alta, sistematic aleasă în zone de interes turistic remarcabil, astfel că văd locuri nemaivăzute până atunci.
Această îmbinare a utilului cu plăcutul face probabil ca manifestarea să fie o constantă în programul meu „liber” din fiecare vară...