Articole medicale

30.03.2021

Îngrijirea tenului și masca de protecție. 10 sfaturi utile

Masca de protecție este un accesoriu indispensabil în această perioadă particulară, în încercarea tuturor de a preveni răspândirea coronavirusului. Purtarea zilnică a acesteia, ore sau perioade îndelungate, poate fi dificilă pentru ten, cauzând probleme legate fie de exacerbarea acneei, înroșire și scuame, prurit sau intoleranțe locale.

Iată câteva sfaturi practice pentru a limita aceste efecte.

1. Curăță zilnic pielea, dar alege produse adaptate tenului tău!

Curățarea tenului gras, seboreic, cu pori încărcați se poate face cu o spumă sau un gel micelar, care să asigure o curățare eficientă, însă blândă, protectoare.
Pentru tenul sensibil, alege mai bine o emulsie sau loțiune, evită frecarea, scrub-urile sau exfoliantele. Tenul uscat se va „bucura” dacă îl vei răsfăța, asigurându-i o curățare delicată, cu un lapte protector sau o emulsie delicată.

2. Hidratează pielea cu un produs adaptat; alege ceramide, acid hialuronic sau dimethicone (ce creează o barieră protectoare, utilă pentru tenul iritat).

Pentru a preveni erupțiile legate de agentul de hidratare, alege un gel (dacă ai tenul gras) sau o emulsie/loțiune (pentru tenul mixt, predispus la acnee). Tenul uscat va beneficia mai bine de o cremă, iar dacă ai cuperoză/rozacee, alege o cremă anti-roșeață, cu filtru de protecție solară adaptat.

3. Protejează buzele și ochii! Acestea sunt cele mai delicate structuri ale feței tale și vor fi afectate direct de portul prelungit al măștii.

Buzele suferă adesea de deshidratare și contactul cu masca determină uscarea și descuamarea. Evită rujurile mate, aderente și alege un stick hidratant sau un gloss protector. Seara, acordă-le o atenție specială și aplică un serum cu acid hialuronic, apoi o cremă nutritivă peste noapte. Periodic, dacă buzele se resimt, oferă-le o hidratare sau un booster la cabinet, cu acid hialuronic liber sau reticulat.

4. Ai grijă de ochii tăi! Mobilizarea frecventă a măștii, aerul respirat din mască adesea spre ochi pot genera o suferință suplimentară, cu senzația de uscăciune, iritație, pleoape roșii, riduri fine sau cearcăne accentuate.

Curăță delicat ochii, aplică seara o cremă protectoare, alege un produs onctuos dacă ai tendința la riduri fine sau ingrediente antioxidante, iluminatorii (extract de ceai verde, vitamina C ), dacă zona e întunecată și lipsită de strălucire.

5. Pauza de zece minute. Gândește-te ca la fiecare 40 de minute de lucru, să-ți oferi acest mic „răsfăț”: renunță 10 minute la mască, respiră în exterior sau în dreptul unei ferestre, pregătește un ceai antioxidant, hidratează-te, fă câteva mișcări, bucură-te tu și... tenul tău de această mică pauză!

6. Atenție la machiaj! Fondul de ten, în combinație cu sudorația și umezeala din mască, poate influența apariția leziunilor acneice. Poți preveni acest fenomen fie prin renunțarea la machiaj, alegerea unui fond de ten lejer non-comedogenic sau, mai bine, a unei creme colorate non-comedogene.

7. Evită produsele noi sau iritante (acizi, peeling-uri, retinol etc)! Produsele exfoliante, peelingurile sau retinoizii pot irita pielea. Aplicarea lor se face cu prudență, tatonând toleranța cutanată, seara, adaptând concentrațiile și combinațiile, în funcție de toleranță. Evită inițierea acestor tratamente dacă urmează perioade aglomerate sau cu factori asociați (transpirație, umezeală, port prelungit al măștii), care pot compromite echilibrul cutanat.

8. Alege masca potrivită! Dacă ai probleme cu tenul, indiferent de natura lor, e mai bine să optezi pentru o mască de unică folosință, pe care să o înlocuiești la 4 ore sau după umezirea acesteia.

Dacă îți plac măștile din bumbac sau artizanale, alege un produs în 2 straturi și asigură-te că ceea ce vine în contact cu pielea nu conține nailon, poliester sau fibre sintetice. Capcana acestor măști este ca ele nu sunt decontaminate riguros (spălare, călcare zilnică), adesea sunt depozitate în spații improprii și se umezesc mult mai ușor.

9. Continuă îngrijirea recomandată de medicul tău, mai ales dacă ai o afecțiune a pielii care necesită o îngrijire constantă (acnee, dermatită seboreică, rozacee).

10. Ajută suplimentar tenul, printr-o hidratare corespunzătoare, alimente antioxidante, sport (combate stresul și activează circulația) și, periodic, apelează la proceduri care să asigure o hidratare consistentă (mezoterapie sau boostere), să stimuleze circulația sangvină facială, de exemplu prin carboxiterapie oxygeneo (mai ales în cazul tenului palid, lipsit de vitalitate) sau oxigenează, hidratează, protejează cu ajutorul plasmei bogată în trombocite sau a oxigenului hiperbar.

Pentru programare, ai la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.

Powered by Froala Editor