Articole medicale

16.03.2018

Otita seroasă acută, afecțiune frecvent asociată sezonului rece

Otita seroasă acută (otita catarală sau catarul oto-tubar) este o patologie frecvent asociată sezonului rece. Este produsă prin acumularea de lichid în spatele membranei timpanice, determinată de tulburări de ventilație și drenaj ale urechii medii.

Urechea medie este partea mijlocie a urechii, alcătuită din casa timpanului, trompa lui Eustachio și celulele mastoidiene. Casa timpanului are ca perete extern membrana timpanică și conține lanțul osicular alcătuit din ciocan, nicovală și scăriță, care au ca scop transmiterea sunetelor de la nivelul timpanului către urechea internă. Trompa lui Eustachio este canalul de legătură dintre urechea medie și rinofaringe. Funcția sa principală este de a egaliza presiunea din urechea medie cu presiunea atmosferică și de a asigura ventilația sa. Copiii sunt mai predispuși la afecțiuni inflamatorii ale urechii medii deoarece trompa lui Eustachio este mai scurtă și cu o rigiditate mai scăzută față de adulți. Pe de altă parte, se pare că la copil mușchiul tensor al valului palatin implicat în dilatarea trompei lui Eustachio este mai puțin eficient.

Otita seroasă acută apare de obicei pe fondul unei infecții de tract respirator superior (adenoidita acută, rinofaringita, rinosinuzita acută) care determină obstrucția trompei lui Eustachio.  Cel mai frecvent, infecția recunoaște o etiologie virală, dar și alergia sau alte condiții inflamatorii (refluxul gastroesofagian) pot provoca extinderea inflamației spre trompa lui Eustachio. Edemul și congestia mucoasei de la nivelul trompei lui Eustachio și a urechii medii duc la o îngustare a lumenului tubar, care produce scăderea accentuată a presiunii la nivelul urechii medii. Apare astfel o reacție inflamatorie acută, caracterizată prin vasodilatație și apariția unui exudat inflamator.Afecțiunea apare la toate vârstele, incidența maximă fiind la copilul în jurul vârstei de 4 ani. Poate afecta una sau ambele urechi, afectarea bilaterală fiind predominantă la copii.

Cum se manifestă otita seroasă acută?
 

Debutul bolii poate fi cu senzație de presiune în ureche sau chiar otalgie (durere) discretă care poate dura de la câteva minute la câteva ore. Pe copii, durerea îi trezește din somn, dar, după ce plâng, cască sau își suflă nasul, aceasta poate ceda. Apariția în timpul nopții este favorizată de numărul redus de deglutiții din cursul somnului față de starea de veghe (numărul redus de deschideri ale trompei lui Eustachio). Evoluția manifestărilor este caracterizată de apariția hipoacuziei (scăderii de auz), discretă la început. Ulterior, durerea devine moderată (din cauza apariției lichidului în urechea medie). Scăderea de auz poate varia în intensitate la deglutiție, strănut, suflarea nasului, mișcările capului, manevre care deschid trompa lui Eustachio. Alte simptome care pot fi asociate: zgomote, pocnituri în ureche, senzație de autofonie (rezonanța propriei voci în urechea afectată), iar unii pacienți descriu senzație de lichid în ureche, care se deplasează odată cu mișcările capului.

Diagnostic și tratament
 

Diagnosticul se stabilește pe baza examenului otomicroscopic, a timpanometriei și examinărilor audiologice.
Otomicroscopia evidențiază o membrană timpanică retractată, cu luciu redus și ușoară hiperemie. Uneori, când există lichid în urechea medie, se poate observa prin semitransparența timpanului, linia de nivel lichidian, sau bule de aer în lichid.

Timpanograma măsoară exact cât este de scăzută presiunea în urechea medie față de presiunea atmosferică și permite monitorizarea evoluției. La timpanometrie se evidențiază o curbă de tip B (prezența fluidului în urechea medie) în 43% din cazuri și de tip C (prezența fluidului în urechea medie sau a unei presiuni negative în urechea medie = patologie a trompei lui Eustachio) în 47% din cazuri. Audiograma evidențiază o hipoacuzie de transmisie de 20 - 30 dB.

Examenul videofibroscopic al foselor nazale și rinofaringelui poate decela secreții purulente la nivelul foselor nazale și rinofaringelui, prezența vegetațiilor adenoide (polipi) sau a unor alte formațiuni.

Principalul obiectiv terapeutic al otitei seroase acute este dezobstrucția trompei lui Eustachio. Aceasta se realizează prin:

  • administrarea de decongestionante și vasoconstrictoare nazale sub forma de spray sau picături;
  • aerosoli cu corticoid și mucolitic;
  • antiinflamatorii nesteroidiene;
  • mucolitice pe cale generală.

Afecțiunea poate avea o evoluție spontană spre vindecare, prin cedarea fenomenelor inflamatorii acute și prin repermeabilizarea trompei sau să se cronicizeze dacă o patologie de vecinătate menține obstrucția tubară. Lichidul din urechea medie devine tot mai vâscos, cu o pierdere de auz tot mai importantă și mai greu de recuperat (otita sero-mucoasă).

Profilaxia recidivelor și a cronicizării constă în principal în eliminarea cauzelor care duc la un sindrom de obstrucție nazală (la copil –adenoidectomia, la adult – corectarea deviației de sept, sinuzitei, rinitei cronice hipertrofice).

Patologie asociată în mod frecvent copiilor, dar prezentă și în cazul adulților, otita seroasă medie impune prezentarea la medicul ORL-ist pentru diagnostic și tratament.