Articole medicale

06.04.2017

Premieră medicală regională la Spitalul Arcadia: 6 tipuri intervenții de chirurgie a obezității, realizate prin tehnica SILS (chirurgie printr-o singură incizie)

Rețeaua medicală Arcadia relansează activitatea de Chirurgie Bariatrică și Metabolică prin extinderea portofoliului medical cu 6 tipuri de intervenții diferite, destinate tratamentului obezității morbide.

Astfel, pacienților li se poate recomanda în funcție de profilul individual soluția chirurgicală optimă, cu maximum de beneficii și minimum de riscuri asociate.

De asemenea, Spitalul Multidisciplinar Arcadia devine singurul centru medical din regiunea Moldovei care realizează intervențiile bariatrice prin tehnica laparoscopică SILS (single incision surgery - chirurgie printr-o singură incizie).

Chirurgia bariatrică și metabolică este cea mai eficientă metodă de tratament al obezității și bolilor asociate - acționând prin diminuarea cantitativă a aportului alimentar, în asociere sau nu cu limitarea absorbției intestinale, în funcție de tehnică.

Pacientul poate pierde până la 90% din excesul de greutate, obține remisia imediată și completă pe termen lung a diabetului zaharat, ameliorarea până la vindecare a afecțiunilor asociate obezității și o îmbunătățire semnificativă a calității vieții.

Principalii beneficiari sunt persoanele ce au un indice al masei corporale (IMC) ≥ 40 sau cuprins între 35 - 40, dar se confruntă deja cu anumite afecțiuni și tulburări asociate obezității (diabet zaharat, boli cardiovasculare, reflux  gastroesofagian, litiaza vezicii biliare, apnee obstructivă în somn, infertilitate).

Activitatea de chirurgie bariatrică și metabolică este coordonată la Arcadia de către dr. Sebastian Ralea, medic specialist Chirurgie generală adulți și Chirurgie pediatrică, Competență în Chirurgia bariatrică și metabolică.
În cei peste 16 ani de experiență în centre medicale de prestigiu din Belgia, dr. Ralea are în portofoliu peste 800 de intervenții chirurgicale bariatrice, dintre care cele mai multe prin tehnica chirurgicală SILS.

Dr. Sebastian Ralea punctează: „Chirurgia bariatrică și metabolică reprezintă astăzi soluția cea mai eficientă în tratarea obezității morbide și a diabetului de tip 2. Pe baza profilului individual realizat în urma consultațiilor și examenelor preoperatorii, la Arcadia vă propunem tipul de intervenție chirurgicală în măsură să vă ofere maximum de beneficii. Toate operațiile de chirurgie bariatrică și metabolică se pot realiza printr-un procedeu inovativ, cu multe beneficii pentru pacient, care presupune o singură incizie ombilicală (SILS). Sunt convins că, la Arcadia, toți pacienții diagnosticați cu obezitate severă vor primi o nouă șansă la o viață sănătoasă!”

Cele 6 intervenții bariatrice ce se pot realiza la Spitalul Arcadia sunt din seria celor restrictive, malabsorbtive și mixte: Gastric Sleeve (Gastrectomia longitudinală), Gastric Bypass (Bypass Gastric), Mini-Bypass Gastric, SADI-S (Single anastomosis duodeno-ileal bypass with sleeve gastrectomy), Diversia bilio-pancreatică, IFD (Ileal Food Diversion).

Tehnica laparoscopică SILS (incizie unică ombilicală), aplicată cu succes în Occident, este o metodă inovatoare de abordare a intervențiilor bariatrice. Avantajele pentru pacient sunt majore: eficacitate în condiții de siguranță, cicatrici aproape invizibile, dureri postoperatorii minime, spitalizare redusă, recuperare ușoară.

Peste 30% dintre români suferă de obezitate, statistică ce situează țara noastră pe locul 3 în Europa.

Persoanele care se confruntă, fără succes, cu obezitatea și doresc să facă un prim pas spre schimbare se pot programa pentru o consultație inițială apelând serviciul Call Center Arcadia – 0232 920 sau completând formularul disponibil pe site-ul Arcadia.