Sună la Arcadia

Policlinica Arcadia Cicoarei
Centrul Medical Arcadia Sărărie
Spitalul Multidisciplinar Arcadia
Spitalul de Cardiologie Intervențională

Informații și programări
Call center: 0232 920
Număr valabil pentru apelurile internaționale:
004 0232 20 2000
004 0757 202 000

Servicii spitalizare general
Birou consiliere pacienți: 0232 20 2002

Servicii spitalizare cardio
0755 100 718

CENTRUL DE IMAGISTICĂ MEDICALĂ ARCADIA

Informații și programări
0232 222 366 / 0232 222 566

Știința Arcadia

Premieră regională: Prima ruptură splenică post-traumatică operată prin metodă laparoscopică la Arcadia

SplenectomieO pacientă de 23 de ani, din afara României, a ales Spitalul Multidisciplinar Arcadia pentru o splenectomie laparoscopică, în detrimentul intervențiilor clasice propuse de alți medici. Operația de extragere a splinei prin morselare, a fost realizată prin abord laparoscopic, fiind o premieră în regiune.

Serviciile de explorări imagistice Arcadia au fost accesate de o pacientă din diaspora, care prezenta un politraumatism abdominal. Dr. Florin Mihai, medic primar Radiologie și Imagistică medicală, a efectuat investigațiile imagistice la Computer Tomograf, în urma căruia a identificat un hematom cvasi circumferențial voluminos splenic și un hematom renal. Diagnosticul radiologului a fost însoțit de recomandarea unui consult chirurgical imediat, realizat de către Dr. Dragoș Chichirău-Viforeanu, Medic specialist Chirurgie generală, Coordonator Centrul de Specialități Chirurgicale; care a constatat necesitatea unei intervenții chirurgicale.

Splenectomia laparoscopică, cu incizii de 1 cm, a avut un grad ridicat de dificultate din punct de vedere tehnic, pentru că în zona splinei se formase un bloc de organe. Accesul chirurgical în zona de interes, cea a vaselor splenice, a fost complicat pentru că splina este un organ foarte delicat, puternic vascularizat și există riscul ca orice intervenție laparoscopică să producă o hemoragie care să impună o deschidere rapidă, clasică. Astfel, provocarea a fost trecerea unor obstacole fără a deteriora alte organe, care erau placate.

Intervenția a fost un succes. Splina a fost extrasă prin morselare, fiind introdusă într-un sac special de extracție și morselată. Pur și simplu a fost fragmentată bucățică cu bucățică, cu rezultate estetice deosebite; ca și cum pacienta nu ar fi fost operată. Tânăra a fost externată după 3 zile, fără complicații sau pierderi de sânge, nefiind necesară transfuzia sangvină”, explică Dr. Dragoș Chichirău-Viforeanu, Medic specialist Chirurgie generală, Coordonator Centrul de Specialități Chirurgicale.

Sacul de extracție este special conceput pentru laparoscopie, pentru a extrage organe din burta abdomenului sau pentru morselare. Fără acest sac, organele nu pot fi fragmentate în burta pacientului, pentru că există riscul de pierdere a unor bucăți în interior. Principalul avantaj este că se poate transforma un organ de mari dimensiuni în bucăți mici, prin morselare și apoi extrase, fără a atinge pereții abdomenului și se evită contaminarea. În urma acestei tehnici de morselare, nu rămân semne vizibile spre comparație cu operațiile clasice; unde se face o incizie mare pentru a scoate splina, ceea ce lasă urme vizibile, cicatrici de mari dimensiuni. “Pacienta a venit din străinătate special pentru a se opera la Arcadia, prin laparoscopie; după ce a refuzat intervenția clasică în altă parte. Sacul de extracție este folosit în mod uzual pentru intervențiile chirurgicale laparoscopice la Spitalul Arcadia.  Prin utilizarea morselării și a sacului de extracție se limitează posibilitățile unor complicații și se reduce dramatic riscul de infecții al pacientului”, adaugă Dr. Dragoș Chichirău-Viforeanu, Medic specialist Chirurgie generală, Coordonator Centrul de Specialități Chirurgicale.

Recuperarea după splenectomie laparoscopică este imediată, însă pacienții trebuie să practice o vaccinare profilactică, la recomandarea medicului de boli infecțioase. Nemaiavând splina, este necesară o protecție împotriva unor afecțiuni precum pneumonie și meningită.

Centrul de Specialități Chirurgicale Arcadia reunește o echipă medicală cu experiență internațională, care oferă soluții de tratament chirurgical moderne, minim-invazive; care au în prim plan confortul pacienților pre și post operator. Echipa de oameni pasionați, dedicați profesiei, oferă soluții de sănătate moderne chiar și pentru cazuri medicale rare.

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta trebuie să fii autentificat.

Autentifică-te sau crează un cont nou