Sună la Arcadia

Policlinica Arcadia Cicoarei
Centrul Medical Arcadia Sărărie
Spitalul Multidisciplinar Arcadia
Spitalul de Cardiologie Intervențională

Informații și programări
Call center: 0232 920
Număr valabil pentru apelurile internaționale:
004 0232 20 2000
004 0757 202 000

Servicii spitalizare general
Birou consiliere pacienți: 0232 20 2002

Servicii spitalizare cardio
0755 100 718

CENTRUL DE IMAGISTICĂ MEDICALĂ ARCADIA

Informații și programări
0232 222 366 / 0232 222 566

Știința Arcadia

Rânduri către „bobocii” mediciniști

Dr. Constantin RusuSunt întrebat ce gânduri, emoții sau avertismente aș avea de transmis unui boboc la medicină. Încerc să le iau pe rând. Gânduri… Primul care îmi vine în minte e de o banalitate descurajantă: cât de repede trece timpul. Toate amintirile din studenție, vorba poetului, îmi par „repovestite de o străină gură”. Așadar, dragă bobocule, un prim avertisment: indiferent ce vei face, timpul va trece. Mai mult, bănuiala mea este că, odată cu intrarea la facultate, Cineva umblă la cutia de viteze a timpului și totul începe să se scurgă mult mai repede decât în copilărie sau adolescență.

Corolarul acestei constatări nu poate fi decât, iarăși banalul, trăiește clipa (sau, ca să folosim limba medicinei, carpe diem). Bucură-te de timpul petrecut alături de colegii de grupă pentru că, după ani, când ți se va cere să-ți împărtășești amintirile cu bobocii de atunci, te va cuprinde, crede-mă, o melancolie mai ceva ca după prima dezamăgire în dragoste.

 Bucură-te de timpul petrecut alături de pacienți. În nicio altă profesie nu ai ocazia să cunoști zilnic atâția oameni noi. Dacă ai răbdare să-i asculți, să știi că îți vor spune diagnosticul mai repede decât o sută de tratate de medicină. Și apropo de tratate. Ferește-te de capcana „medicinei de tratat”! Să nu crezi că parcurgerea unor volume groase de medicină te va face un doctor bun. Vei fi, poate, un bun speaker la diverse întruniri medicale; vei fi invitat la congrese; vei scrie articole și cărți. Activități onorabile, fără îndoială. Dar dacă prețul pentru toate acestea este îndepărtarea de patul bolnavului, renunță.

 Așa cum viața adevărată nu se învață din cărți, medicina adevărată n-o vei descoperi decât la patul bolnavului. Un părinte al medicinei clasice, Sir William Osler, spunea acum mai bine de un secol: „cel ce studiază medicina fără cărți navighează pe un ocean fără hartă; cel ce studiază medicina fără pacienți nici măcar n-a pus piciorul în apă”. Folosește cărțile exact ca pe niște hărți, dar ai curajul să te avânți singur în larg. Recompensa va fi pe măsură.

Croazieră plăcută!

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta trebuie să fii autentificat.

Autentifică-te sau crează un cont nou

ASLO

Tot gândindu-mă la următorul subiect de blog, mi-am dat seama că am trecut cu vederea o „vedetă” a buletinului de laborator. Este vorba de ASLO. Reputația de care se bucură această analiză în rândul publicului larg este, pentru mine, un mister. Informațiile pe ...

citește mai departe