Articole medicale

29.09.2021

Reconstrucția sânilor

Dr. Vlad Pieptu

Medic specialist Chirurgie plastică, Microchirurgie reconstructivă și Estetică

În peste 99% dintre cazuri, cancerul mamar este cauza principală care conduce la necesitatea reconstrucției sânilor. Pentru multe paciente, reprezintă triumful în lupta cu această afecțiune, iar rezultatul postoperator este descris adeseori prin sintagma „mă simt din nou întreagă”.

Reconstrucția se poate realiza în același timp cu intervenția de mastectomie sau chiar la mulți ani după aceasta. Există variante multiple de reconstrucție și se poate alcătui un plan personalizat specific fiecărei paciente în parte, în funcție de corp, preferințele sale, hobby-uri, tratamentele ulterioare împotriva cancerului mamar.
Intervenția se poate realiza fie cu implanturi, fie cu țesut propriu sau combinând aceste două tehnici.
Reconstrucția cu implanturi poate fi făcută uneori cu implantul final (de obicei în mastectomiile profilactice sau în cele în care areola este păstrată) sau poate necesita introducerea unui expander temporar (implant care poate fi crescut în volum, prin injectare) în cazul în care este nevoie de mai multă piele.
Reconstrucția cu țesuturi proprii poate fi realizată prin transfer de grăsime sau a unor părți din corp, însoțite de vasele lor de sânge (lambouri), mutate în zona sânului și cuplate la vasele de sânge de la zona receptoare. Transferul de grăsime implică liposucția grăsimii din zone nedorite și crearea progresivă a unei forme de sân, însă necesită o piele de calitate în zona receptoare.
Lambourile pentru reconstrucția mamară pot include mușchi, grăsime, piele sau combinații din acestea și sunt transferate din zone cu minim deficit estetic sau funcțional ulterior. Cele mai frecvente astfel de lambouri sunt: latissimus dorsi (mare dorsal), lumbar artery perforator (zona lombară), IGAP/SGAP (zona fesieră), gracilis (coapsa internă) și DIEP (abdomen).
Lamboul DIEP a devenit cea mai utilizată metodă de reconstrucție de sân cu țesuturi proprii, deși este una dintre cele mai complicate intervenții de chirurgie plastică. Prezintă marele avantaj pentru paciente că zona donatoare (abdomenul anterior) este reprezentată de pielea și grăsimea de sub buric, de obicei în exces și dispensabilă, astfel încât rezultatul final aduce un abdomen plat și remodelat pe lângă un sân cu aspectul și consistența similară unuia natural.

Reconstrucția mamară implică o serie de intervenții chirurgicale pentru a putea obține un rezultat estetic favorabil pe termen lung: reconstrucția (implant sau lambou) propriu-zisă, ridicarea sânului controlateral (sănătos), crearea unui nou mamelon la nivelul sânului reconstruit și tatuajul areolei.

Intervenția se realizează în siguranță în Spitalul Arcadia. Pentru programarea unei consultații, aveți la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.

Powered by Froala Editor