Articole medicale

08.10.2018

Sindromul de oboseală cronică la copil

Dr. Cristina CuraSindromul oboselii cronice la copil apare după vârsta de 10 ani, mai ales în adolescență, iar, din punct de vedere al afectării pe sexe, este mai frecvent întâlnit la fete. Manifestările oboselii cronice la copil se instalează pe o perioadă îndelungată de timp, pe parcursul a mai multor luni.

Cauzele apariției oboselii cronice pot fi de natură fizică, psihică, dar nu trebuie excluse cauzele medicale. 

Care sunt semnele care ne atrag atenția că un copil suferă de oboseală cronică?

 

Un copil care suferă de oboseală cronică:

  • se plânge des de dureri abdominale, de gât (la nivelul ganglionilor) sau de dureri de cap, dureri musculare sau de articulații, dureri care se mută dintr-o zonă în alta a corpului;
  • se trezește des în cursul nopții sau, din contra, doarme mai mult decât înainte sau se trezește greu dimineața;
  • și-a pierdut pofta de mâncare, scade în greutate;
  • este mai irascibil, greu de mulțumit, prezintă tulburări de comportament;
  • necesită mai mult timp pentru efectuarea temelor pentru acasă, nu mai este la fel de entuziasmat când este implicat în anumite activități cum era anterior – are rezultate mai slabe la școală, deși muncește mult pentru a se pregăti acasă, își amână temele de pe o zi pe alta, nu mai este atent la orele de curs, se concentrează cu dificultate atât la școală, cât și când își face temele acasă;
  • nu mai este la fel de activ în timpul liber, se plânge că obosește la eforturi mici;
  • are manifestări anxioase, uneori chiar depresive (la adolescenți).

Care sunt cauzele care pot determina apariția sindromului de oboseală cronică la copii?
 

Pot fi cauze ale apariției sindromului de oboseală cronică:

  • progama școlară prea încărcată, timpul petrecut la școală îndelungat (mai ales dacă participă și la afterschool), petrecerea unei perioade lungi din timpul liber pentru a efectua temele școlare;
  • participarea la activități extrașcolare care scurtează timpul de relaxare al copilului (participarea la cursuri de dans, gimnastică, cursuri de șah sau de pian), mai ales dacă acestea nu îi fac plăcere copilului; prea multe ore de meditații suplimentare pentru materiile de la școală;
  • timpul de somn neadecvat vârstei: trezitul prea devreme sau ora de somn prea târzie (după orele 22.30 – 23.00) pot face ca perioada de somn necesară organismului să se refacă să fie prea scurtă și, în timp, oboseala să se acumuleze;
  • petrecerea unui timp îndelungat în fața televizorului/tabletei/calculatorului sau chiar a telefonului;
  • stilul de viață neadecvat vârstei de copil/adolesscent (alimentație nesănătoasă + odihnă insuficientă + lipsa activității fizice sau, din contra, efort fizic exagerat);
  • în cazul în care, deși se corectează sau se exclud cauzele enumerate mai sus, semnele de oboseală cronică persistă, trebuie luată în considerare și posibilitatea prezenței unor probleme medicale care favorizează sau întrețin persistența acestui sindrom – infecțiile (virale sau parazitare), anemia, afecțiuni cardiace sau pulmonare cronice, boli endocrinologice, alergice sau boli de metabolism.

Recomandări
 

Pentru evitarea/ameliorarea sindromului de oboseală cronică la copil este bine să luați în calcul câteva recomandări.

  1. Încercați să educați copilul într-un stil de viață cât mai echilibrat; puterea exemplului este foarte importantă, iar regulile nu trebuie impuse doar copilului.
  2. Oferiți copilului o alimentație cât mai variată – bogată în fruncte și legume proaspete, fără produse de tip fast food; învățați-l să se hidrateze corect!
  3. Încercați respectarea orelor de somn, atât în ceea ce privește ora de culcare, cât și a timpului total pentru un somn suficient pentru refacerea organismului.
  4. Scurtați perioadele petrecute în fața televizorului/calculatorului/tabletei/telefonului, mai ales seara, înainte de culcare.
  5. Activitățile extrașcolare pe care le face copilul trebuie să fie alese de comun acord; acestea trebuie să-i facă plăcere copilului și să îl relaxeze, dar, în același timp, să nu-i răpească prea mult din timpul său liber.
  6. Din punct de vedere al activității fizice, aceasta nu trebuie să fie în exces; nu trebuie încurajat, însă, nici sedetarismul.
  7. În cazul în care oboseala persistă chiar dacă copilul este alimentat sănătos, duce o viață activă dar echilibrată, mergeți la medicul pediatru pentru un consult de specialitate. Uneori această oboseală poate să aibă ca substrat o problemă de sănătate, deci nu amânați adresarea la medic.