Articole medicale

09.11.2015

Tratamentul inovator al cancerului de prostată prin tehnica HIFU, la Arcadia

Dr. Bogdan NovacLa finalul lunii octombrie 2015, la Spitalul Multidisciplinar Arcadia a avut loc cea de-a treia intervenție HIFU - cea mai modernă metodă terapeutică urologică pentru cancerul de prostată.
Despre această procedură efectuată în premieră medicală regională, aflăm mai multe într-un interviu cu dr. Bogdan Novac, medic primar Urologie.

1. Domnule doctor, la ce se referă tehnica HIFU? Care sunt principiile sale de acțiune și prin ce se remarcă prin comparație cu tratamentul chirurgical obișnuit în cancerul de prostată?

HIFU (High-intensity focused ultrasound) este o procedură medicală ce focalizează ultrasunete de mare intensitate asupra unui țesut, cu scopul de a-l încălzi și, în acest fel, a-l distruge. HIFU este o clasă de termoterapie, fiind totodată o formă de tratament minim invaziv ce direcționează energia acustică în interiorul corpului.

Tratamentul cancerului de prostată cu ajutorul HIFU este prima și cea mai utilizată metodă terapeutică de folosire a ultrasunetelor în scopul de a distruge un țesut patologic (bolnav).Tratamentul se realizează cu ajutorul unei sonde transrectale (ce este introdusă în rect) și se bazează pe căldura dezvoltată de ultrasunete în interiorul prostatei. Terapia este ghidată ecografic, permițând realizarea unui plan terapeutic specific fiecărui pacient și dozarea energiei administrate asupra glandei prostatice. Procedura se efectuează în general sub anestezie generală și durează între 2 și 4 ore (în funcție de dimensiunile prostatei). În timpul HIFU, întreaga glandă prostatică este distrusă, inclusiv uretra prostatică, ceea ce duce la o incapacitate temporară de a urina normal. Din acest motiv, este necesară montarea unei sonde de cistostomie suprapubiană, ce va fi menținută până la reluarea micțiunilor fiziologice; aceasta poate dura un interval variabil între 5 și până la 14 zile.

Structurile esențiale menținerii capacității de a controla micțiunile sunt colul vezical și sfincterul striat urinar. Acestea sunt identificate ecografic și protejate prin realizarea planului terapeutic în maniera adecvată.
Tratamentul cancerului de prostată prin HIFU a fost aplicat la peste 15.000 de pacienți din întreaga lume, majoritatea din Europa. Metoda este în continuă evoluție și aparatele ce generează ultrasunetele focalizate sunt în continuă dezvoltare, rezultatele ultimei generații de aparate fiind de 97% rebiopsieri negative după 2 ani de la tratament în experiența prof. Toyoaki Uchida din Japonia. Prof. Mark Emberton din Londra consideră că rezultatele foarte bune, combinate cu agresivitatea mică a metodei, vor perimite tuturor bărbaților diagnosticați cu cancer de prostată în stadiul localizat să primească tratament pentru acesta, indiferent de comorbidități sau de vârsta lor.

2. Cum a ajuns tehnica HIFU să fie realizată la Arcadia și care este echipa medicală ce a făcut posibilă realizarea primelor proceduri HIFU în Spitalul Multidsciplinar?

Pe măsură ce prostatectomia radicală și-a arătat posibilele complicații și dificultăți de toleranță la o parte din pacienți, a crescut dorința de a găsi o metodă minim invazivă de tratament a cancerului de prostată.
O terapie care să poată fi aplicată acestui grup selectat de pacienți ce nu erau pregătiți să accepte toate riscurile intervenției clasice sau care, din cauza diverselor boli asociate, nu le puteau tolera.
Apariția și dezvoltarea tehnică a procedurii HIFU, dar și rezultatele sale tot mai încurajatoare, ce au făcut ca metoda să fie listată în ghidurile Asociației Europene de Urologie ca metodă alternativă pentru tratamentul cancerului de prostată în stadiul localizat, m-au făcut să-mi doresc să aduc la Iași și această metodă. Practic, să întregim paleta de tratamente și metode investigaționale asupra cancerului de prostată introduse în decursul timpului în practica uzuală.
Prima procedură de tip HIFU la Arcadia, efectuată în premieră în regiunea Moldovei a fost posibilă grație implicării oferite de dr. Aurel Iovițu, coordonatorul pentru România a tehnologiei HIFU generată de aparatul Sonablate și de dr. Sorin Nistor, Director Medical Arcadia.
Un rol foarte important în realizarea procedurii l-a avut departamentul de Anestezie și Terapie Intensivă din Spitalul Arcadia, procedura necesitând anestezie generală; dr. Bogdan Țuțuianu și dr. Claudia Luncă au fost esențiali în demersul nostru.

3. Care sunt avantajele tehnicii HIFU, în comparație cu prostatectomia radicală - tehnica chirurgicală clasică, invazivă?

În primul rând, HIFU are un impact mult redus asupra capacității fizice postoperatorii a pacientului și oferă o viteză superioară de recuperare în urma procedurii. Pacientul poate să își reia activitatea obișnuită după doar 24 de ore, în timp ce prostatectomia radicală presupune o perioadă de recuperare postoperatorie de până la 3 luni.
Sunt raportate diferențe în favoarea HIFU și în ceea ce privește incontinența urinară postprocedură și rata de prezervare a funcției sexuale.
De asemenea, trebuie subliniat că principalul avantaj al HIFU este posibilitatea de a fi realizată la pacienți care, din punctul de vedere al patologiei asociate, nu pot tolera o intervențșie chirurgicală de amploarea prostatectomiei radicale.

5. Există un profil ideal al pacientului care se califică pentru această intervenție?

Pacientul cu indicație optimă pentru tratamentul cancerului de prostată prin HIFU este acel pacient cu indicație de prostatectomie radicală ce nu poate sau nu dorește să suporte riscurile și complicațiile acestei intervenții și dorește o metodă terapeutică mai puțin agresivă.
Ne referim la un pacient cu stadiu localizat al cancerului de prostată, cu multiple comorbidități (alte boli) sau cu o vârstă ce depășește 70 ani, cu un scor Gleason mai mic de 7 și un PSA mai mic de 10 - 15 ng/ml și un volum prostatic de maxim 40 - 50 g.

6. Cum decurge recuperarea fizică a pacientului după intervenție? După cât sunt reluate activitățile obișnuite?

Pacientul se recuperează din punct de vedere fizic chiar a doua zi după efectuarea procedurii. Reluarea urinărilor normale se face în general în termen de 4 - 6 săptămâni după eliminarea detritusurilor necrotice prostatice rezultate în urma procedurii HIFU. Activitatea profesională normală poate fi reluată în termen de maximum 3 - 5 zile după procedură.

7. Se poate vorbi totuși și de unele riscuri postoperatorii? E important ca potențialii pacienți să cunoască întreg spectrul de implicații.

Principalele riscuri postoperatorii imediate sunt reprezentate de persistența unui grad de hematurie macroscopică (sânge în urină) de mică intensitate timp de până la 30 zile postoperator, fără ca aceasta să influențeze starea generală sau să modifice semnificativ parametrii hematologici ai pacientului.
De asemenea, complicația principală postoperatorie este retenția de urină, ce este prevenită prin inserția (la toți pacienții) a sondei de cistostomie, această metodă oferind și beneficii asupra ratei unei alte complicații: strictura uretrală. Alte complicații la distanță sunt: stricturile uretrale, incontinență urinară, orhiepididimită sau disfuncția erectilă.
Tehnica focalizării și a administrării tratamentului de tip HIFU este în continuă îmbunătățire, ultimele generații de aparate obținând rezultate tot mai bune. Într-o analiză comparativă cu prostatectomia radicală, efectuată în Franța, Lyon, pe un număr de 588 pacienți, s-a observat o diferență nesemnificativă statistic după 9 ani postoperator, în ceea ce privește evoluția cancer-free și apariția metastazelor.
De asemenea, evoluția fără nevoia de terapie paliativă după același interval de timp a fost comparabilă între cele două metode. Putem concluziona că pentru o grupă selectată de pacienți cu cancer de prostată, tratamentul prin HIFU oferă rezultate comparabile cu cele obținute prin tehnica standard din punct de vedere oncologic, dar cu efecte secundare și toxicitate generală administrată pacientului mult mai reduse.