Articole medicale

24.08.2021

60% dintre adulții tineri nu consideră că fumatul de narghilea are pericolele asociate fumatului, iar unii nici nu consideră că este un tip de „fumat”

Narghileaua este un instrument de fumat oriental, pe bază de apă care permite unei persoane să fumeze un amestec de tutun cu arome precum miere, ciocolată și fructe. Narghileaua (cunoscută și ca „shisha” sau „hookah”) a devenit o metodă din ce în ce mai populară de a consuma tutun la nivel mondial. De obicei, se fumează în spații precum cafenele și restaurante, dar poate fi achiziționată și de la magazinele de specialitate. Ca urmare a popularității în creștere, fumatul din narghilea reprezintă o amenințare tot mai mare pentru sănătatea publică, cu atât mai mult cu cât a devenit un fenomen frecvent în rândul tinerilor. Motivul se datorează faptului că există o concepție greșită potrivit căreia acest tip de fumat este mai puțin periculos decât fumatul de țigări obișnuite. În plus, tutunul aromat folosit pentru narghilea joacă un rol major ca „motivator” pentru acest tip de fumat, pentru că oferă consumatorului gust și miros plăcut.

O sesiune cu prietenii la narghilea = 100 de țigări fumate
 

Dr. Constantin Sasu, medic specialist Pneumologie: „S-a demonstrat că o sesiune de fumat de narghilea provoacă modificări cardio-respiratorii semnificative la persoanele sănătoase. Aceste modificări au fost similare sau chiar mai mari decât cele raportate la fumatul de țigarete”. Deși poate părea o practică interesantă pentru adolescenți, provoacă aceeași dependență ca fumatul obișnuit și este chiar mai dăunătoare. Practica are loc de obicei în grupuri, pe o perioadă mai lungă de timp comparativ cu fumatul unei țigări. Prin urmare, fumătorii de narghilea inspiră mai mult fum decât dintr-o țigară. În plus, toți membrii grupului se expun și fumatului pasiv. Astfel că, și în cazul acestora pot apărea intoxicaţii cu monoxid de carbon.

Fumatul din narghilea este comparat cu aceeași cantitate de nicotină inhalată din cinci pachete de țigări. În plus, în timpul unei sesiuni de narghilea, pătrunde în plămâni aceeași cantitate de fum care provine de la 100 de țigări. Pentru fumătorii pasivi, fumul inhalat echivalează cu fumatul a 6 – 8 țigări.

Narghileaua este mai toxică decât țigările
 

În mod similar cu fumatul țigărilor obișnuite, s-a demonstrat că fumatul din narghilea este asociat cu o gamă largă de efecte nocive asupra sănătății. Astfel, fumătorii de narghilea se expun unor riscuri precum afecțiuni cardiace, circulatorii și respiratorii, cancer, boli infecțioase și probleme în timpul sarcinii. Dr. Constantin Sasu, medic specialist Pneumologie: „Femeile însărcinate care fumează narghilea au un risc mai mare decât abstinenții de a naște copii cu greutate mică, scor Apgar scăzut sau cu sindrom de detresă respiratorie. Studiile au arătat că fumatul de narghilea crește șansele apariției afecțiunilor parodontale”.

Cancer

Potrivit unui studiu realizat cu privire la efectele fumatului din narghilea, nivelurile de nicotină s-au dovedit a fi crescute la utilizatorii acesteia. Fumătorii de narghilea fumează de obicei mai mult, mai des și inspiră mai adânc decât fumătorii de țigări obișnuite. Astfel, absorb nicotina în concentrații mai mari. La fel ca țigările și trabucurile, narghileaua conține o serie de agenți cancerigeni, precum: nicotină, gudron, monoxid de carbon, dar și metale grele, precum arsenic, crom, plumb, benzen (agent ce contribuie la apariția leucemiei).

Atât narghileaua cât și țigările obișnuite sunt cel puțin la fel de nocive pentru sănătate și pot duce la dezvoltarea cancerului în organism. Principalele tipuri de cancer la care se expun fumătorii sunt:

  • cancerul pulmonar;
  • cancerul de cap și gât;
  • cancerul esofagian;
  • cancerul oral;
  • cancerul de stomac (cancer gastric);
  • cancerul vezicii urinare;
  • cancerul pancreatic;
  • leucemie.

Boli infecțioase

Fumătorii de narghilea se supun unor riscuri serioase de răspândire a unor afecțiuni infecțioase și bacteriene precum tuberculoza, hepatita, herpes sau ulcer la stomac. Acest riscuri apar în urma modalității în care fumatul din narghilea este practicat, deoarece, fiind o activitate de grup, atunci când mai multe persoane fumează din aceeași narghilea aceasta devine un loc propice dezvoltării bacteriilor.

Afecțiuni cardiovasculare și respiratorii 

Dr. Constantin Sasu, medic specialist Pneumologie: „Un studiu care a evaluat efectele pe termen scurt ale unei sesiuni unice de 30 de minute de fumat de narghilea, a avut ca rezultat creșteri semnificative ale concentrațiilor de carboxihemoglobină, a nivelurilor sistolice și diastolice ale tensiunii arteriale, precum și ale ritmului cardiac și frecvenței respiratorii. De asemenea, s-a evaluat și funcția respiratorie prin intermediul spirometriei și s-a constatat o scădere a PEF (Debitul Expirator Maxim de Vârf - măsoară cât de repede poate respira un individ) și a FEF 25% –75% (sensibil în aprecierea îngustării căilor aeriene mici)”.

Toxinele din fum pătrund în fluxul sanguin și contribuie la apariția aterosclerozei (arterele care transportă oxigenul și substanțele nutritive se îngroașă și împiedică circulația sângelui către organe și țesuturi). Totodată, pot apărea și alte complicații cardiovasculare precum angina pectorală, insuficiența cardiacă congestivă, un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

Dependența de nicotină
 

Nicotina stimulează secreția de dopamină, un neurotransmițător cu rol important în percepția plăcerii. Nivelul crescut de dopamină generează o stare de bună dispoziție, motiv pentru care, deloc suprinzător, apare și dependența de nicotină. În plus, nicotina stimulează glandele suprarenale care produc adrenalina. Astfel, tensiunea arterială crește, inima lucrează mai mult și se amplifică riscul de producere a unui atac de cord sau accident vascular cerebral. Nicotina afectează și hormonii tiroidieni și sexuali.

„79,6% dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 12 și 17 ani declară că le place să fumeze narghilea, deoarece reprezintă un factor de socializare” 
 

În plus, aceștia fumează narghilea deoarece are arome plăcute precum fructe, caramel, ciocolată și vanilie. Deși reprezintă o modalitate de a petrece timpul liber, fumatul din narghilea este cel puțin la fel de nociv ca țigările și, cu siguranță nu reprezintă o alternativă sigură pentru fumat. Chiar dacă alegi să fumezi dintr-o narghilea fără tutun, încă te expui riscului de inhalare a monoxidului de carbon și a toxinelor din cărbunii utilizați la ardere.

Data viitoare când vei dori să fumezi din narghilea, amintește-ți că obiceiurile nesănătoase îți pot scurta viața. În fumul de narghilea au fost identificate cel puțin 82 de substanțe chimice toxice și agenți cancerigeni, ceea ce crește semnificativ riscul apariției afecțiunilor de sănătate. Ai grijă de tine și de sănătatea ta!

 

Powered by Froala Editor

Powered by Froala Editor