Articole medicale

07.03.2022

Administrarea iodurii de potasiu – între urgență și prudență

Dr. Alina Lupu

Medic primar Endocrinologie

Administrarea iodurii de potasiu – între urgență și prudență

Iodura de potasiu este un compus chimic utilizat, în doze complet diferite, atât ca supliment alimentar în zonele cu deficit iodat, cât și ca medicament, cu multiple indicații. Încă din 1982, conform FDA (Food and Drug Administration), una dintre indicațiile utilizarii iodurii de potasiu este prevenirea captării iodului radioactiv, în cazul unor accidente nucleare. Într-o astfel de eventualitate nedorită, izotopul generat în mod obișnuit este 131 I. Expunerea la 131 I poate cauza, în timp, dezvoltarea cancerului tiroidian.

Administrarea în doza corectă și în timp util a iodurii de potasiu protejează tiroida, împiedicând captarea iodului radioactiv, dar nu și restul organismului împotriva altor efecte ale expunerii la radiații sau a altor izotopi radioactivi. Doza adecvată este considerată a fi doza minimă eficientă, în funcție de vârstă și greutate. Preparatele cu iodură de potasiu utilizate în aceste situații sunt în general sub formă de comprimate și, pentru a-și menține proprietățile o perioadă mai îndelungată de timp, trebuie ferite de umezeală, lumină și temperaturi ridicate.
Cei mai afectați de expunerea la iod radioactiv sunt nou născuții, copiii și persoanele până la 40 ani. După această vârstă, OMS (Organizația Mondială a Sănătății) nu mai recomandă, de regulă, efectuarea profilaxiei cu iodură de potasiu deoarece riscul de a dezvolta formațiuni maligne tiroidiene scade, iar efectele nedorite pot depăși beneficiile. Excepție fac persoanele aflate aproape de locul exploziei, care vor avea o expunere ridicată, de peste 5 Gy, și la care, inhalarea iodului radioactiv va afecta funcția tiroidiană, în absența administrarii iodurii de potasiu.
Utilizarea iodurii de potasiu în doze mari, fără recomandare și fără a fi necesară, poate genera o serie de reacții adverse, cele mai frecvente fiind tulburările gastrointestinale, rash-ul cutanat, inflamarea glandelor salivare (sialoadenita), precum și disfuncțiile tiroidiene. Aportul de iod în exces poate declanșa sau agrava hiper sau hipotiroidismul, afectarea putând fi tranzitorie sau permanentă.

În cazul urgenței cauzate de un posibil incident nuclear, administrarea comprimatelor de iodură de potasiu se va face conform recomandărilor Institutului Național de Sănătate Publică, în funcție de începutul și durata estimată a expunerii.

Powered by Froala Editor