Articole medicale

11.01.2022

Arteriopatia obliterantă a membrelor inferioare

Dr. Viorica Dobreanu

Medic primar Cardiologie

Arteriopatia obliterantă a membrelor inferioare

Arteriopatia obliterantă a membrelor inferioare (AOMI) este o afecțiune a arterelor membrelor inferioare și rezultă prin îngustarea progresivă a calibrului vaselor de sânge care transportă sângele de la inimă spre periferie. Cauza principală este depunerea în timp a unor depozite de grăsime, ateroscleroză.

Când vasele sunt sever afectate sau chiar blocate, sângele de la inimă nu mai ajunge în cantitatea necesară pentru a face față nevoilor unor segmente musculare atât de voluminoase, precum cele ale coapsei sau gambei și astfel apar simptomele de durere în timpul mersului. Scăderea suplimentară a perfuziei în acest teritoriu se manifestă prin durere de repaus și leziuni pe piele, de tipul ulcerațiilor sau gangrenei, ce pot conduce la pierderea membrului.

Arteriopatia obliterantă a membrelor inferioare: simptome
 

Simptomele clasice sunt de durere în timpul activității fizice, precum mersul, ce apare de regulă la nivelul gambei și care se remite în repaus, numită claudicație intermitentă. Totuși, 4/10 persoane cu AOMI nu prezintă durerea clasică, aceasta putându-se localiza și la nivelul mușchilor fesieri sau a coapsei.

Pe lângă durere, mai pot exista alte semne, precum atrofie și slăbiciune musculară, pierderea  pilozității membrelor inferioare, piele cu aspect lucios sau rece la atingere, ulcerații sau răni care se vindecă greu sau deloc.

Arteriopatia obliterantă a membrelor inferioare: factorii de risc
 

Studiile actuale au identificat un număr de factori ce pot declanșa sau accelera dezvoltarea acestei afecțiuni, numiți factori de risc. Aceștia acționează individual sau cumulați, realizând astfel un risc și mai mare  de boală. Printre factorii de risc incriminați sunt:

  • fumatul, inclusiv fumatul pasiv;
  • hipertensiunea arterială;
  • ateroscleroza;
  • diabetul zaharat;
  • valori crescute ale grăsimilor din sânge;
  • vârsta > 60 ani.

Dacă un pacient este diagnosticat cu arteriopatie obliterantă a membrelor inferioare, atunci prezintă un risc crescut de a avea și alte vase de sânge afectate, precum arterele coronare (vasele care hrănesc inima), arterele renale sau vasele creierului, crescând astfel riscul de infarct miocardic sau de accident vascular cerebral.

Arteriopatia obliterantă a membrelor inferioare: diagnostic
 

Daca o persoană prezintă unul sau mai multe dintre simptomele menționate anterior, nu ar trebui să   le atribuie vârstei, ci să se prezinte la un medic. Pentru diagnosticul complet, medicul poate face câteva sau toate dintre investigațiile următoare:

  • Examen clinic al membrelor inferioare;
  • Determinarea indexului gleznă-braț, care înseamnă măsurarea tensiunii arteriale la brațe și la gambe;
  • Probe de sânge, pentru monitorizarea factorilor de risc, precum colesterolul sau glicemia;
  • Test de efort pe covor rulant, pentru determinarea severității afecțiunii;
  • Ecografie Doppler a arterelor periferice;
  • Angiografie a membrelor inferioare, prin injectarea unei substanțe de contrast și urmărirea acesteia în interiorul vaselor prin raze X, computer tomograf sau RMN;
  • Angiografia prin intervenție minim invazivă presupune introducerea unui cateter într-un vas de sânge din zona inghinală și injectarea substanței de contrast direct la nivelul vasului lezat. Avantajul acestei tehnici este că permite efectuarea unor manevre terapeutice, precum dilatarea eventualelor leziuni cu un balon sau implantarea de stenturi pentru menținerea permeabilității vasului de sânge.

Arteriopatia obliterantă a membrelor inferioare: tratament
 

Tratamentul poate fi preventiv, medicamentos sau intervențional/chirurgical, în funcție de stadiul afecțiunii.

Tratamentul medicamentos poate fi prescris de către medicul specialist și are ca țintă prevenirea formării de cheaguri de sânge în vase, de a scădea valorile colesterolului, de a controla hipertensiunea arterială sau pentru controlul simptomelor, precum durerea. Schema terapeutică va fi cel mai probabil alcătuită din mai multe medicamente, fiecare cu rolul lui.

În cazurile mai severe, tratamentul poate fi intervențional, prin angioplastia cu balon, adică dilatarea zonei strâmtorate prin introducerea unui balon în interiorul vasului și umflarea acestuia în dreptul leziunii. În ultimă instanță, când leziunile sunt prea avansate pentru tratamentul intervențional, se poate apela la un serviciu chirurgical pentru efectuarea unei operații de by-pass, care presupune introducerea unor proteze vasculare artificiale, pentru ocolirea zonei unde vasul este închis.

Arteriopatia obliterantă a membrelor inferioare: prevenție
 

Măsurile cele mai eficiente pentru prevenția AOMI sunt de a avea un stil de viață sănătos, prin îndepărtarea și controlul factorilor de risc, astfel:

  • renunțarea imediată și permanentă la fumat;
  • controlul hipertensiunii arteriale sub 140/90 mmHg;
  • controlul glicemiei și al diabetului zaharat;
  • scăderea valorilor colesterolului și trigliceridelor prin schimbarea dietei și/sau prin medicație hipolipemiantă;
  • exercițiu fizic regulat, măcar 30 minute pe zi;
  • consumul de alimente cu conținut scăzut de grăsimi saturate (unt, ulei de palmier, grăsimi animale, carne procesată, dulciuri).

Arteriopatia obliterantă a membrelor inferioare și alte afecțiuni
 

Atunci când un pacient este diagnosticat cu această afecțiune, deci prezintă depuneri de grăsime la nivelul vaselor membrelor inferioare, este foarte probabil ca aceste depuneri să afecteze întreaga rețea vasculară, fără ca încă să fi creat simptome la alte nivele.
Cele mai afectate și cu risc vital sunt vasele care hrănesc inima, arterele coronare. De asemenea, depunerile pot afecta vasele care hrănesc creierul și pot realiza accidentele vasculare cerebrale, ale căror complicații pot fi dizabilitante pentru pacient.
Pacienții care prezintă concomitent AOMI și diabet zaharat sunt la risc de complicații, precum ischemia critică. Aceasta se prezintă ca o ulcerație care nu se mai vindecă, iar în unele cazuri se infectează și poate duce la amputarea segmentului respectiv.

Pentru programarea unei consultații, aveți la dispoziție numărul 0232 920 – Call Center Arcadia.

 

Powered by Froala Editor