Articole medicale

16.04.2021

Cauzele comune ale afecțiunilor cardiovasculare

Dr. Iris Bararu-Bojan

Medic primar Cardiologie

Cauzele comune ale afecțiunilor cardiovasculare

Afecțiunile cardiovasculare se referă la patologii care afectează inima și vasele de sânge.

Afecțiunile cardiovasculare reprezintă prima cauză de deces la nivel global, iar cele mai multe decese de cauză cardiovasculară se întâlnesc în țările cu venituri mici și medii.

Cunoaște-ți riscul de a dezvolta o afecțiune cardiovasculară!
 

Aproximativ jumatate din populație prezintă cel puțin 1 factor de risc responsabil de inducerea afecțiunilor cardiovasculare.
Factorii de risc responsabili de inducerea bolilor cardiovasculare sunt multipli și se împart în modificabili și non-modificabili.
Asupra factorilor modificabili putem acționa prin adoptarea unui stil de viață sanogen.

Fumatul - Tabagismul cronic contribuie la aproximativ 12% din decesele la nivel Mondial. Fumatul este considerat cel mai important factor de risc pentru afecțiunile cardiovasculare în rândul tinerilor (bărbați și femei). Riscul este mai evident la persoanele cu vârsta sub 50 de ani. Fumatul crește nivelul colesterolului „rău” în sânge, crește valorile tensiunii arteriale, determină formarea plăcilor de grăsime la nivelul vaselor de sânge și cauzează formarea cheagurilor de sânge. Pentru un stil de viață sănătos se recomandă eliminarea fumatului din cămin. Este recunoscut că renunțarea la fumat în propria locuință îmbunătățeste semnificativ sănătatea întregii familii.

Obezitatea derivă din sedentarism combinat cu o alimentație nesănătoasă. Se recomandă scăderea consumului de zahăr și grăsimi din dietă și practicarea de exerciții fizice în mod regulat. Ghidurile recomandă ca timpul petrecut în fața televizorului să fie limitat la cel mult două ore pe zi. Fiecare familie ar fi bine să desfășoare activități săptămânale în aer liber, precum excursii cu bicicleta, drumeții sau pur si simplu activități gospodărești în jurul casei (de exemplu în grădină). Mașina ar trebui înlocuită cu bicicleta sau cu mersul pe jos.

Activitatea fizică insuficientă determină nu numai complicații cardiovasculare, ci și alte tipuri de patologii. Activitatea fizică regulată poate fi considerată cea mai bună „investiție” pentru o inimă sănătoasă deoarece poate reduce riscul de apariție a afecțiunilor cardiovasculare, determină scăderea în greutate, îmbunătățește valorile tensiunii arteriale, ale colesterolului și ale glicemiei, reduce stresul și crește buna dispoziție. Se recomandă săptămânal minimum 200 minute de efort de tip cardio de intensitate moderată sau 100 minute de efort  de intensitate mare.

Consumul redus de fructe si legume poate fi combătut prin adoptarea unei alimentații sănătoase. Consumul a cel puțin 5 porții de fructe/legume și limitarea consumului de sare la cel mult o linguriță pe zi sunt regulile de bază. Ziua ar trebui începută prin consumul unui fruct. Prânzul ar trebui pregătit de dinainte pentru a asigura opțiunile cele mai sănătoase. Fiecare masă de seară trebuie să conțină cel puțin două sau trei porții de legume.

Consumul de alcool în exces determină creșterea valorilor tensionale, modifică nivelul grăsimilor în sânge, determinând creșterea trigliceridelor, cauzând astfel o creștere importantă a riscului de afecțiuni cardiovasculare.

Colesterolul total mărit – în special cel rău este asociat cu creșterea valorilor tensionale, accelerarea procesului de ateroscleroză și apariția complicațiilor cardiovasculare. Creșterea LDL colesterolului în sânge este de obicei asimptomatică astfel încât se recomandă efectuarea unor analize de sânge de tip screening pentru dozarea profilului lipidic.

Hipertensiunea arterială (HTA) – valorile tensionale crescute pot să rămână asimptomatice, dar cu certitudine duc la afectări ale organelor țintă. Este foarte importantă verificarea valorilor tensionale în mod regulat. Dacă acestea sunt mari, se recomandă scăderea aportului de sare din alimentație, creșterea nivelului de activitate fizică, oprirea fumatului și eventual medicație antihipertensivă.

Cele mai multe afecțiuni cardiovasculare pot fi prevenite prin abordarea unui stil de viață sănătos, care să înlăture cauzele comune de producere a acestui tip de patologii.

Discutați cu medicul cardiolog! Pentru programări, pacienții au la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.

Powered by Froala Editor