Articole medicale

13.09.2018

Depresia postnatală la tătici

Psih. Roxana GrigoreDeși există multe credințe conform cărora tristețea și uneori depresia postpartum sunt probleme care pot afecta numai proaspetele mămici, ne îndreptăm atenția și asupra manifestările care pot acapara și dispoziția tăticilor. În acest sens, ne stau la dispoziție tot mai multe dovezi referitoare la nevoia proaspeților tătici de a primi suport în procesul de reechilibrare emoțională.

De menționat este și faptul că modul în care se instalează depresia diferă semnificativ între cei doi părinți, astfel că pentru mame depresia survine în primele patru luni imediat după naștere, iar în cazul tăticilor aceasta devine evidentă după primele 4 luni de viață ale bebelușului.

Cum se manifestă depresia postnatală la tătici?
 

Simptomele depresiei postnatale la bărbați includ:

  • senzații dese de îngrijorare, iritabilitate și uneori furie;
  • modificări în apetit, în ritmul de veghe/somn;
  • senzație de oboseală, de lipsă de energie, dureri de cap, dureri generale;
  • sentimente de inadecvare, de pierdere a controlului;
  • tendința de a prefera medii retrase, izolare față de parteneră, de medii sociale;
  • unii bărbați pot prefera să petreacă mult timp la serviciu pentru a se detașa de familie;
  • unii pot experimenta confuzie de rol atât față de copil, cât și față de parteneră.

Care sunt cauzele depresiei postnatale la tătici?
 

Un factor de influență, dar nu esențial, în declanșarea depresiei postpartum în rândul bărbaților este dispoziția proaspetei mămici. Dacă mama a ajuns să manifeste simptome ale depresiei postpartum, poate fi favorizată instalarea acestor simptome și în cazul tăticilor.

Un alt aspect important de menționat în rândul factorilor predispozanți este acela că bărbații resimt ușor senzația de deteriorare a relației de cuplu. Mamele sunt preocupate dominant de starea de bine a bebelușului, îi oferă cea mai mare disponibilitate de timp și afecțiune, astfel că tăticii pot experimenta sentimente diverse de inutilitate, lipsă de control, senzații de frustrare și inadecvare.

Viața socială a cuplului suportă și ea consecințe semnificative. Pentru mulți bărbați este importantă senzația reconfortantă de a aparține unui grup cu activități specific masculine. Cum după apariția bebelușului aceste activități scad destul de mult ca frecvență, se reduce parțial identitatea socială a proaspătului tătic.

Mai mult decât atât – putem trage un semnal de alarmă și asupra senzațiilor de oboseală fizică resimțită de ambii părinți. În majoritatea timpului, bebelușii au un impact major asupra programului de odihnă al adulților, astfel încât mulți tătici se confruntă cu randament scăzut la serviciu și dificultăți în a rămâne ancorați în sarcinile specifice job-ului.

Toate aspectele menționate în rândurile de mai sus ajung în final să influențeze dezvoltarea micuților. Copiii au potențialul de a recepta starea de echilibru din familie, de a resimți acordul sau dezacordul manifestat de adulți în ceea ce privește specificul vieții de familie. Putem semnala o serie de tulburări de natură emoțională, comportamentală și relațională care pot fi dezvoltate de copiii crescuți într-un mediu insecurizant.

Un demers necesar pentru a preîntâmpina manifestările nefavorabile descrise mai sus presupune atenție din partea tăticilor la propriile trăiri și conștientizarea modului în care experiența primirii în familie a noului născut a provocat viața de cuplu la reorganizare. În acest sens, participarea tăticilor la toate etapele sarcinii (ecografii, cursuri prenatale etc) sau chiar la naștere (dacă își doresc) poate fi de un real folos. La Maternitatea Arcadia, totul se petrece în siguranță și este mai ușor. Chiar și pentru tătici.

Apelarea la sprijin și suport psihologic din partea unui consilier, psiholog sau psihoterapeut poate accelera procesul de reconstrucție benefică pentru adaptarea la noul stil de viață al celor doi părinți, cu prioritate pe armonizarea relației de cuplu.