Articole medicale

25.08.2020

Hormonul anti-müllerian (AMH) – între mit și adevăr

Dr. Ana Tofan

Medic primar Endocrinologie

Hormonul anti-müllerian (AMH) – între mit și adevăr

Hormonul anti- müllerian (AMH) este produs de țesuturile reproductive – testicule la bărbați și ovare la femei. Secreția și rolul acestui hormon variază în funcție de vârstă și sex.

La nivel ovarian, debutul pubertății este marcat de exprimarea AMH-ului de către celulele granuloase ale foliculului ovarian. Secreția sa debutează de îndată ce acesta începe să crească în dimensiune și este exprimată pe toată durata foliculogenezei (procesul prin care un folicul primordial este selecționat din rezerva ovariană, se dezvoltă trecând prin diferite etape și ajunge fie în faza ovulatorie, fie se degenerează prin atrezie). Rezerva ovariană reprezintă numărul de foliculi cu care femeia se naște și pe care îi epuizează până în momentul instalării menopauzei, ea putând fi apreciată prin numărarea ecografică a foliculilor antrali sau prin analiza AMH-ului.
Datorită exprimării specifice la nivelul celulelor din foliculii de creștere neselecționați (foliculii primari și secundari care prezintă potențial fertil), AMH-ul este un marker ideal pentru evaluarea rezervei ovariene. Spre deosebire de FSH și inhibina B, nu prezintă variații ciclice, astfel încât poate fi recoltat în orice zi a ciclului menstrual. Rezultatul poate varia între laboratoare, însă valoarea sa se corelează întotdeauna și cu o evaluare ecografică.

Ce rol joacă dozarea AMH-ului în stabilirea gradului de fertilitate?
 

AMH-ul identifică femeile cu rezervă ovariană compromisă și al căror organism prezintă un slab răspuns la unele tratamente. Valoarea acestuia este influențată de tratamentul cu contraceptive, cu progestative, tratamentul de substituție hormonală, tratamentul de inhibiție hipofizară – folosit la pacientele cu endometrioză sau intervențiile chirurgicale la nivel ovarian.

O valoare scăzută ar trebui să tragă un semnal de alarmă și să direcționeze pacienta către un consult de specialitate în vederea grăbirii procesului de obținere a unei sarcini. Scăderea sa este semnificativă cu câţiva ani înainte de o creştere evidentă a FSH-ului. Din acest motiv, AMH-ul detectează mai bine femeile a căror fertilitate este în scădere şi oferă indicaţii asupra tranziţiei către menopauză în anii premergători instalării acesteia.
La pacientele care urmează tratamente pentru infertilitate, AMH-ul reprezintă un factor de predictiv al obținerii unei sarcinii prin tehnici de reproducere umană asistată, însă nu poate prezice în mod direct calitatea ovocitelor.

Cum se interpretează rezultatele?
 

Sindromul ovarelor polichistice reprezintă o patologie frecvent întâlnită care însumează un larg spectru de manifestări clinice. Nivelurile serice crescute constituie un marker util pentru evaluarea severității acestei afecțiuni. Unul din principalele motive de adresare în consultație a pacientelor este constituit de către tulburarea de ciclu menstrual care poate fi explicată prin perturbarea selecţiei foliculului dominant și apariția anovulaţiei consecutive. Acest mecanism de selecţie deficitară conduce la o acumularea a foliculi antrali mici, care contribuie semnificativ la producţia de AMH.

Alături de estradiol, inhibina A și B, CA-125, AMH-ul este util în diagnosticul și monitorizarea pacientelor cu tumori ovariene secretante. La nivelul testiculului fetal, AMH-ul este produs de către celulele Sertoli și induce regeresia elementelor primordiale ale tractului reproductiv feminin, contribuind la dezvoltarea normală a organelor genitale masculine, motiv pentru care dozarea sa este utilă și în evaluarea copiilor mici cu ambiguitate sexuală sau intersexualitate.
Hormonul anti-Mullerian este un marker cu rol complex în evaluarea rezervei ovariene, dar și în patologia ovariană. Odată cu înaintarea în vârstă, nivelul AMH-ului scade continuu, scăderea sa fiind semnificativă odată cu depășirea vârstei de 35-37 de ani. În acest fel, AMH-ul identifică femeile a căror fertilitate este diminuată și poate oferi indicații asupra tranziției către menopauză. Consultația de specialitate poate oferi răspunsurile pe care pacientele a căror sarcină întârzie să apară, le caută.

Pentru programări, aveți la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.

Powered by Froala Editor