Articole medicale

17.02.2021

„Peste 30% dintre pacienții care necesită coronarografie au recomandare pentru proceduri intervenționale”

Dr. Igor Nedelciuc

Medic primar Cardiologie

Pentru că identificarea la timp și tratarea leziunilor coronariene este foarte importantă, Dr. Igor Nedelciuc, medic primar Cardiologie, realizează importante proceduri de cardiologie intervențională în Arcadia, pentru un diagnostic complet și corect.

Cum caracterizați activitatea Spitalului de Cardiologie intervențională Arcadia?
 

Spitalul de Cardiologie Intervențională Arcadia dispune de o structură complexă, care include o unitate de ATI coronarieni, cu sisteme ultraperformante de asistare respiratorie și monitorizare multiparametrică. Până în prezent au fost realizate peste 9000 de proceduri intervenționale.

Printre serviciile medicale de Cardiologie Intervențională oferite la Arcadia se regăsesc arteriografia periferică, angioplastia coronariană, carotidiană și periferică și explorările invazive în malformații congenitale, cardiostimularea, resincronizarea și implantarea de defibrilatoare.

Ce este coronarografia?
 

Coronarografia este procedura medicală diagnostică prin care este verificată starea de sănătate a arterelor coronariene. Astfel, depistăm și stenozele, îngustările vaselor de sânge, extensia și severitatea acestora. Zi de zi, dintre cazurile care necesită coronarografie, peste 30% au recomandare pentru proceduri intervenționale.

În ce condiții se recomandă efectuarea unei coronarografii?
 

Procedura este indicată când se suspicionează prezența unei cardiopatii ischemice, a anginei pectorale sau a infarctului miocardic. Este importantă anamneza pacientului pentru determinarea unor simptome specifice cum ar fi durerea toracică, lipotimiile, palpitațiile, sincopele – la pacienții cu factori de risc cardiovascular. Examenul EKG, ecocardiografia, testul de efort și analizele de sânge oferă date suplimentare.

Coronarografia este o intervenție dureroasă?
 

Se folosește anestezie locală la nivelul accesului vascular, iar disconfortul resimțit este minim. În timpul coronarografiei, purtăm un dialog continuu cu pacientul, explicăm etapele procedurii, iar pacientul poate menționa eventualele stări de disconfort.

Recuperarea este foarte rapidă. Coronarografia necesită doar o noapte de spitalizare, motivul principal fiind supravegherea post-procedură.

Cum se desfășoară coronarografia?
 

Înaintea examinării, se recomandă efectuarea unor analize de sânge, a electrocardiografiei și a ecocardiografiei. În timpul procedurii, parametrii vitali ai pacientului sunt monitorizați continuu.

Un cateter se introduce cu precizie, sub control radiologic, printr-o arteră, până la nivelul zonei de examinare. Prin cateter se introduce o substanță radioopacă de contrast, ce permite vizualizarea arterelor sau a inimii folosind razele X. Pe un ecran aflat în sala de cateterism, observăm în timp real imaginile și le înregistrăm pentru o analiză ulterioară de detaliu. Ele conțin informații despre anatomia inimii, permeabilitatea arterelor inimii și despre funcția cardiacă. În general, durata examinării nu depășește o oră.

Care sunt riscurile asociate cu această procedură?
 

Rar, poate apărea hemoragie la locul puncției sau o reacție alergică la substanța de contrast, dar monitorizarea post-procedură permite intervenția medicală rapidă. Posibilitatea de apariție a unei complicații majore este extrem de rară.

Powered by Froala Editor