Somnul bebelușilor, care are o contribuție atât de importantă în dezvoltarea sănătoasă și armonioasă a acestora, este un subiect înconjurat de nenumărate mituri care pot crea confuzie. Pentru a oferi claritate și sprijin părinților în călătoria spre un somn liniștit, iată cele mai frecvente mituri despre somnul bebelușilor:
Mitul 1. Bebelușul va dormi atunci când îi este somn.
Foarte puțini bebeluși reușesc să adoarmă atunci când sunt obosiți. Majoritatea bebelușilor vor sta treji până vor ajunge la gradul de supra-oboseală, iar acest lucru va duce la un somn precar și o adormire cu mare dificultate. De aceea, trebuie să îndrumăm bebelușul să aibă somnul în controlul lui, urmărind perioadele de veghe specifice vârstei, dar și oferindu-i condițiile favorabile adormirii.
Mitul 2. Bebelușul trebuie să doarmă puțin pe timpul zilei pentru a dormi bine noaptea.
Somnul de noapte este foarte bine conectat și influențat de somnurile de pe timpul zilei. Un bebeluș care doarme suficient pe timpul zilei, în acord cu nevoia de somn specifică vârstei, se va odihni bine și pe timpul nopții. Dacă somnul de zi este precar, acest lucru se va reflecta în somnul de noapte, iar oboseala acumulată peste zi va cauza refuzul de a adormi, treziri frecvente sau treziri foarte matinale (înainte de ora 06:00).
Mitul 3. Bebelușul trebuie să doarmă la somnurile de zi pe lumină pentru a putea dormi oriunde.
Întunericul este foarte important pentru un somn sănătos și odihnitor. După vârsta de 8 săptămâni, bebelușii au nevoie de un mediu optim pentru a se odihni, atât la somnurile de zi, cât și la cel de noapte. Întunericul ajută eliberarea melatoninei (hormonul de somn), acest lucru fiind crucial pentru odihna copilului. La somnurile care sunt făcute în casă, pe timpul zilei, copilului trebuie să i se asigure un mediu adecvat pentru un somn sănătos.
Mitul 4. Copilașul mai mic de 1 an nu poate dormi o noapte întreagă.
Capacitatea bebelușului de a dormi o noapte întreagă depinde de mai multe componente: mediul de somn, programul din timpul zilei, asocierile de somn (obiceiuri sau acțiuni din exterior, pe care bebelușul nu le poate reproduce, dar de care are nevoie pentru a adormi și readormi), cantitatea de hrană de la mesele de zi, dacă au somnul în controlul lor (la bebelușii mai mari de 4 luni), rutina de somn.
Dacă bebelușul are somnul în controlul lui, mănâncă bine pe timpul zilei, există rutină și mediul de somn este potrivit (întuneric, temperatura și umiditatea optime), atunci el poate dormi o noapte întreagă încă de la vârsta de 6 luni.
Mitul 5. Dacă bebelușul se trezește pe timpul nopții înseamnă că este flămând.
Este normal ca un bebeluș să se trezească de foame pe timpul nopții, dar nu toți bebelușii fac acest lucru și nu din oră în oră. Până când bebelușul mănâncă solide bine, după vârsta de 4 luni, 1-2 treziri pe noapte pentru a mânca sunt complet normale, iar în timpul puseurilor de creștere va avea o trezire în plus pentru a mânca. Sunt o multitudine de factori care pot contribui la trezirile multiple nocturne: programul nepotrivit de pe timpul zilei, asocierile de somn, îmbolnăvirile, erupțiile dentare, mediul de somn nepotrivit.
Dacă bebelușul se trezește la 1-2 ore și pentru a adormi la loc trebuie să mănânce (nu se aplică bebelușilor foarte mici), este posibil să fi dezvoltat asocierea hrană-somn. Pe termen lung această asociere poate duce la refuzul hranei pe timpul zilei.
Mitul 6. Sleep trainingul este singura modalitate de a îmbunătăți somnul copilului.
Există foarte multe moduri în care putem ajuta bebelușul să doarmă bine, fără a apela la sleep training. Printre cele mai importante componente ale somnului sănătos și odihnitor se numără:
- programul potrivit: urmărirea perioadelor de veghe și necesarului de somn în conformitatea cu vârsta;
- mediul de somn: întuneric, liniște, temperatură optimă (21-23 grade Celsius), umiditate (40-60%);
- rutina de somn: relaxantă și repetitivă atât la somnurile de zi, cât și la cel de noapte.
Sleep trainingul nu constă doar în metode de tipul Cry It Out (copilul este lăsat singur într-o cameră, în pătuț, în siguranță, pentru a adormi – părintele nu intervine deloc) sau metoda Ferber (copilul este lăsat într-o cameră, în pătuț, în siguranță, iar părintele intervine la intervale regulate de timp pentru a-l liniști până copilul reușește să adoarmă singur). Sunt foarte multe metode alese în funcție de vârsta, temperamentul și asocierile copilașului pentru a-l ajuta să aibă somnul în controlul lui, toate implicând prezența părintelui.
Mitul 7. Bebelușul se teme de întuneric.
Cel mai mare mit și, în același timp, cea mai mare problemă cu care mă confrunt în cadrul consultațiilor este faptul că părintele crede că bebelușul se teme de întuneric. Mulți părinți nu renunță la utilizarea unei lumini de veghe de teamă că bebelușul se va speria. Până în jurul vârstei de 2 ani, imaginația nu este dezvoltată, iar în mediul intrauterin, cu care este învățat copilul, este întuneric.
Pentru a se calma, odihni bine și pentru a prelungi somnurile de zi vom face întotdeauna întuneric. Prezența unei lumini cât de mici îl poate stimula pe copilaș, acest lucru ducând la treziri frecvente sau la refuzul adormirii.
Mitul 8. Trebuie să te ghidezi mereu după semnele de oboseală ale copilului.
Mulți părinți se iau după semnele de oboseală ale copilașului, chiar dacă este un simplu căscat de plictiseală, și se grăbesc să-l pună la somn. Apoi se întreabă de ce bebelușul adoarme foarte greu sau de ce doarme doar 20-30 de minute. Acest lucru se datorează faptului că bebelușul nu este suficient de obosit și nu există presiune de somn (presiunea supra-oboselii).
Cea mai bună modalitate este să urmăriți perioadele de veghe conform vârstei bebelușului; puteți să vă folosiți de o aplicație sau să le notați undeva. Cu timpul o să vedeți că bebelușul își va forma un ritm predictibil.
Mitul 9. Nu trebuie să trezești niciodată un bebeluș care doarme.
Precum am menționat anterior, somnurile de zi au un impact foarte mare asupra nopților. De aceea, dacă bebelușul are tendința să doarmă foarte mult ziua este total în regulă să îl treziți. Prea mult somn pe timpul zilei va duce la o presiune scăzută la somnul de noapte și la treziri multiple.
Dacă treziți bebelușul dimineața (până la ora 08:00) și din somnurile prea lungi de pe timpul zilei, îl veți ajuta să-și formeze un ritm și să doarmă bine noaptea.
Mitul 10. Pune cereale în laptele bebelușului sau oferă-i formulă pentru a dormi mai bine.
Din păcate, aceasta este una dintre recomandările pe care le aud cel mai frecvent în consultații, atunci când părintele caută soluții pentru somnul copilului. Făcând aceste lucruri vom supra-alimenta bebelușul, stomăcelul lui va lucra mai mult, iar odihna va fi precară. De foarte puține ori problemele de somn sunt legate de nevoia de a mânca mai mult (asta se întâmplă de regulă în cazul perioadei cu puseu de creștere), ci mai degrabă sunt legate de lipsa unei igiene de somn.
Dacă nu există factori medicali care perturbă nopțile, vom privi din perspectiva somnului:
- Ce program de somn are bebelușul?
- Cum este mediul de somn?
- Există rutină de somn?
- Cum adoarme copilul?
Un consultant în somnul bebelușilor vă poate oferi toate informațiile de care aveți nevoie și suport în crearea unei rutine de somn. Pentru programări, aveți la dispoziție numărul de telefon 0232 920, Call Center Arcadia.