Articole medicale

28.03.2024

10 recomandări pentru persoanele care țin post

Dietetician Camelia Iuliana Sfarti

Dietetician autorizat Nutriție și Dietetică

10 recomandări pentru persoanele care țin post
10 recomandări pentru persoanele care țin post

Postul creștin-ortodox este un model alimentar cu un conținut scăzut de carbohidrați rafinați și grăsimi saturate și un conținut bogat în fibre și alimente de origine vegetală.

Cercetările au arătat că postul poate contribui la sănătatea generală, atunci când este ținut corect din punct de vedere nutrițional. Au fost observate efecte pozitive în ceea ce privește controlul glucozei în sânge și al lipidelor. În special în ceea ce privește controlul lipidelor, anumite studii au indicat un impact pozitiv al postului religios ortodox asupra colesterolului total și LDL-colesterolului.
În ceea ce privește pierderea în greutate, cei care postesc au o masă corporală mai mică și un aport caloric mai mic în timpul perioadelor de post. Chiar dacă există o ușoară deficiență a unor vitamine și micronutrienți la unele persoane, aceasta ar putea fi prevenită prin utilizarea suplimentelor alimentare. Aceste situații privesc doar persoanele care au deja deficiențe în anumite substanțe nutritive. În cazul persoanelor cu deficiențe nutritive severe, postul creștin-ortodox nu ar trebui să fie recomandat sau ar trebui urmat cu îndrumarea unui dietetician autorizat.

Recomandări pentru persoanele care țin post 

1. Înainte de un post, verificați-vă starea de sănătate atunci când suferiți de boli cronice diagnosticate.

Postul este sigur pentru majoritatea oamenilor sănătoși, dar ar putea prezenta riscuri pentru persoanele care trăiesc cu afecțiuni precum diabetul, bolile coronariene și bolile renale. Din acest motiv, este bine să discutați cu medicul/dieteticianul dumneavoastră dacă aveți probleme de sănătate, astfel încât să vă poată ajuta să fiți în siguranță pe durata postului. De exemplu, dacă luați medicamente care trebuie administrate cu alimente, aceștia vă pot ajuta să dozați adecvat medicația în perioada de post.

2. Reduceți treptat consumul de cofeină.

Dacă motto-ul de dimineață este „mai întâi cafeaua” și dacă vreți să renunțați complet la cafea în timpul postului, ar putea să apară simptome de abstinență, cum ar fi dureri de cap și dificultăți de concentrare, care dublează dificultatea postului în sine. Dacă este posibil, încercați să reduceți treptat consumul de cafea în săptămâna sau săptămânile premergătoare postului, pentru a da organismului dumneavoastră șansa de adaptare.

3. Planificați-vă mesele de post.

Seara, la sfârșitul programului de lucru, există o mare probabilitate să vă simțiți înfometat și predispus să înghițiți tot ce vă stă la vedere (ex. alimente procesate, bogate în calorii și fără nutrienți – cartofi prăjiți, preparate de post din comerț pline cu aditivi alimentari și, eventual, o cantitate mare de făinoase).
Fie că intenționați să luați cina în familie sau singuri, luați în considerare realizarea unui plan de masă din timp, care să vă susțină obiectivele de sănătate. Alegeți rețete, cumpărați ingrediente și pregătiți mesele cu o zi înainte sau selectați în prealabil comanda de la restaurant, astfel încât să nu fiți în încurcătură.

4. Aveți grijă la orele de somn și la calitatea acestuia.

În timpul unei perioade de post, mulți oameni se simt mai obosiți decât în mod obișnuit, având în vedere lipsa diversității alimentației, un nivel mai scăzut de alimente din categoria celor bogate în proteine și o eventuală restricție calorică.
Pentru a vă menține energia în timpul zilei, faceți tot posibilul să vă reîncărcați bateriile prin atingerea a 7 până la 9 ore de somn în fiecare noapte. Respectarea unei ore regulate de culcare și optimizarea mediului de somn pot contribui la transformarea acestui deziderat în realitate.

5. Faceți mișcare fizică moderată.

Antrenamentele extenuante cu siguranță nu sunt ideale în perioada postului. În schimb, formele mai blânde de mișcare în timpul zilelor de post, cum ar fi mersul pe jos sau orele de yoga/pilates, pot să vă ajute prin starea de spirit bună pe care o căpătați prin practicarea acestor sporturi. De asemenea, ar fi util să programați activitatea fizică pentru un moment al zilei în care veți fi cel mai energic – de exemplu, imediat după masa de dimineață.

6. Păstrați-vă motivația pentru a ține post.

Dacă apar pofte de pizza sau tort de ciocolată, încercați să nu vă învinovățiți și redirecționați-vă gândurile la motivele mai profunde, spirituale pentru care v-ați angajat în post. Apelați fie la rugăciune, fie la meditație sau la un exercițiu de respirație, concentrându-vă astfel atenția asupra sensului.

7. Monitorizați cum vă simțiți.

Deși nu ar trebui să vă așteptați să vă simțiți cel mai bine în timpul unui post, nu ar trebui, de asemenea, să vă simțiți rău. Acordați o atenție deosebită oricăror simptome neobișnuite – dacă sunteți amețit, agitat sau pur și simplu nu vă simțiți bine în general, postul ar putea să nu fie sigur și ar trebui să apelați la medic.

8. Alegeți alimente dense în nutrienți.

Alegerea unei varietăți de legume, fructe, cereale integrale și leguminoase este o modalitate excelentă de a obține fibre, vitamine și minerale. Încercați să aveți un curcubeu de culori în farfuriile de post. Aceste culori ascund fitonutrienții conținuți în vegetale, atât de necesari pentru menținerea stării de sănătate: roșu înseamnă licopen, portocaliu – beta-caroten și luteină, galben – vitamina C și luteină, verde – folat sau indoli, albastru/violet – antocianine și resveratrol, alb – sulfiți. Toate aceste substanțe naturale au rol antioxidant, antineoplazic, activează sistemul imun, ajută la detoxifiere și promovează o bună sănătate.
O regulă generală utilă este să aplicați modelul farfuriei sănătoase: jumătate din farfurie trebuie să conțină legume, un sfert o sursă de proteine de origine vegetală (fasole, mazăre, năut, linte) sau tofu, iar ultimul sfert poate conține carbohidrați, de exemplu orez, paste făinoase, cartofi. Alegeți 2-3 fructe proaspete în fiecare zi; acestea vor completa antioxidanții și fibrele din alimentație și vă vor ajuta să vă simțiți sătui.
Alegeți alimente care conțin grăsimi sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline extravirgin, avocado, semințe și nuci.
După perioada de post, la mesele de sărbătoare completați meniul cu surse de proteine animale slabe, cum ar fi somonul, puiul, lactatele slabe și ouăle, pentru a susține sațietatea și a reveni ușor la modelul alimentar anterior.

9. Nu uitați să vă hidratați.

Hidratarea este o condiție obligatorie pe parcursul zilei și este important să bem apă chiar dacă nu simțim senzația de sete.
Când sunteți flămând, este ușor să uitați că probabil sunteți și însetat. Dacă ați petrecut o zi întreagă fără să beți apă, asigurați-vă că sorbiți apă în mod regulat pe parcursul mesei și între mese. Fructele și legumele vă pot ajuta să vă potoliți setea. Portocalele, merele, roșiile, castraveții, legumele cu frunze și legumele crucifere, cum ar fi broccoli, sunt doar câteva alegeri cu un conținut ridicat de apă.
Atenție: Alcoolul este deshidratant.

10. Mâncați cu atenție. (mindful eating)

Savurați-vă mâncarea și apreciați-i textura, gustul, culoarea și aroma.
Scopul unei mese de post este de a vă satisface pofta de mâncare și nevoile nutriționale, fără a vă face să vă simțiți super-încărcați și inconfortabil. În acest scop, încercați să fiți cu adevărat prezent atunci când mâncați – nu stați în fața ecranelor atunci când luați masa și nu faceți alte activități. Mâncatul conștient vă va crește gradul de satisfacție, astfel încât veți putea consuma alimentele mai puțin automat și cu mai multă plăcere.
Pentru că recunoștința se traduce în toate culturile, postiți atât pentru sănătate, cât și pentru suflet.