Articole medicale

22.10.2021

ADAM? PADAM sau Andropauza?

Dr. Pamela-Nicoleta Apetrii

Medic primar Endocrinologie

În prezent, nu s-a ajuns la un consens în ceea ce privește terminologia adecvată pentru a descrie deficitul de testosteron care se instalează la bărbați odată cu trecerea anilor.

Toate aceste ezitări apar de la faptul că acest proces este diferit de cel al menopauzei, așadar este impropriu să îl numim andropauză prin extrapolare. Termenul de menopauză este de etimologie greacă și înseamnă pauza de la un eveniment lunar, adică absența menstrelor. La sexul masculin, deficitul de testosteron se instalează lent în timp, și nu e decât rareori complet, nu implică nicio pauză.

ADAM (Androgen Deficiency in Aging Male - deficit de androgeni la bărbatul vârstnic) sau PADAM (Partial Androgen Deficiency in Aging Male - deficit parțial de androgeni la bărbatul vârstnic) sunt formulări îmbunătățite. Totuși, ele sunt considerate tot inadecvate deoarece  fac referire la androgeni în general și la vârstă. Androgenii grupează hormoni masculini atât de origine testiculară, cât și suprarenaliană. Ambele formulări se raportează la bărbatul vârstnic (la nivel mondial, încă nu există un consens în ceea ce privește definiția vârstnicului). În plus, studiile arată că deficitul de testosteron se instalează lent și că poate afecta și categorii de vârste mai tinere. Începând cu decada a treia de viață, apare o scădere graduală și progresivă a nivelului de testosteron, cu o rată de aproximativ 1% pe an. În consecință, aproximativ 20% din bărbații peste 60 de ani și aproximativ 50% din cei peste 80 de ani vor avea nivele scăzute de testosteron.

În 2006, un grup de urologi propunea termenul de sindromul deficitului de testosteron, care se rezuma doar la testosteron, fără a mai face referire la vârstă. Pe de altă parte, reunește toate cauzele de deficit de testosteron, ceea ce îl face la fel de inadecvat.

Oricare ar fi termenul folosit, el duce catre o idee comună: declinul funcției testiculare, caracterizat prin scăderea producției de testosteron, care este lent progresivă și care se  instalează mai devreme sau mai târziu.

Testosteronul are un rol important în menținerea funcției sexuale și reproductive la bărbatul adult, în asigurarea unei mase osoase normale și în menținerea compoziției corporale și a forței musculare.

Simptomatologie
 

Spectrul de simptome este foarte larg și nespecific. Multe din ele sunt greu de diferențiat de cele inerente vârstei, medicației sau comorbidităților asociate. Ele pot fi grupate în:

  • simptome sexuale: disfuncție erectilă, libidou scăzut, frecvența scăzută a erecțiilor nocturne și matinale;
  • simptome nonsexuale: oboseală importantă, disfuncție cognitivă, stări depresive, transpirații nocturne, scăderea în înălțime posibil secundar instalării osteoporozei, modificarea compoziției corporale cu predominanța țesutului gras.

Diagnosticare
 

Există câteva chestionare, care, în funcție de prezența anumitor simptome, pot fi utilizate ca adjuvant în screening (ex. Chestionarul ADAM sau AMS – Aging Males Symptoms). Diagnosticul se pune pe baza simptomelor clinice sugestive și a unui nivel scăzut de testosteron obținut la două evaluări diferite.

Cauza deficitului de testosteron este cel mai frecvent mixtă. Odată cu vârsta, numărul celulelor Leyding testiculare (care produc testosteronul) scade și activitatea lor la fel. În același timp, la nivel hipofizar, scade amplitudinea pulsului de LH și este afectat ritmul de secreție circadian.

Alte cauze pot fi: creșterea nivelului proteinei de legare a testosteronului, modificări ale sensibilității receptorilor pentru testosteron, modificări ale markerilor inflamației, modificări metabolice.

Tratament
 

Tratamentul vizează restabilirea nivelului de testosteron și ameliorarea simptomatologiei prin administrarea diverselor preparate de testosteron. Este recomandat să se mențină testosteronul în zona de mijloc a intervalului de referință.

Societatea Europeană de Endocrinologie recomandă terapia cu testosteron în cazul bărbaților cu deficit simptomatic, în vederea menținerii caracterelor sexuale secundare, îmbunătățirii funcției sexuale și a stării de bine și pentru menținerea masei osoase și musculare.

Pe de altă parte, nu se recomandă substituția la pacienții cu:

  • cancer de prostată sau sân;
  • noduli prostatici palpabili;
  • PSA (antigen prostatic specific) crescut peste o anumită valoare;
  • hematocrit mai mare de 50%;
  • apnee de somn obstructivă netratată;
  • simptome severe ale tractului urinar inferior;
  • insuficiență cardiacă decompensată.

Alegerea tipului de testosteron administrat (injectabil, transdermic, subcutanat etc) se va face în funcție de particularitățile și preferințele pacientului, farmacocinetica preparatelor și limitele lor, precum și în funcție de cost.

Odată inițiat, monitorizarea eficienței și siguranței tratamentului necesită un plan standardizat, stabilit de către medic în urma consultului și ajustat fiecărui pacient în parte.

Pentru programare, aveți la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.

 

 

 

 

Powered by Froala Editor