Articole medicale

31.01.2022

Alăptarea după nașterea prin cezariană

Consilier Ioana Precupan

Consilier în alăptare acreditat IBCLC Neonatologie

Majoritatea mamelor care nasc prin cezariană programată sau de urgență au îngrijorări legate de alăptare. Vestea bună este că, indiferent cum a fost nașterea, mama poate alăpta copilul. Nu există niciun motiv pentru care mamele să nu-și alăpteze copiii cu succes atât timp cât și-o doresc, chiar dacă uneori, trebuie să depășească provocările ce pot apărea la început, după o naștere prin cezariană.

 

Mecanismul lactației

Laptele începe să se producă în sân, în cantități mici, încă din săptămâna 16 de sarcină. Imediat după naștere (indiferent dacă vorbim de naștere vaginală sau prin operație de cezariană) este eliminată placenta, iar balanța hormonală se schimbă brusc și cantitatea de colostru eliberată de sân începe să crească. 

Lactația crește spectaculos în ziua 2-6 postpartum, cel mai frecvent în zilele 2-3. Este cunoscut faptul că nașterea prin cezariană poate întârzia procesul de instalare a lactației, dar e de avut în vedere că fiecare organism reacționează diferit. Important este să ai grijă de tine și să ai rabdare cu tot procesul, să permiți organismului să se adapteze acestor schimbări majore prin care treci. Pune copilul la sân cât de repede reușești, continuă să îl ții piele pe piele, să alăptezi la cerere, sau să folosești pompa de sân dacă alăptarea nu este posibilă deocamdată.

 

Alăptarea și medicația primită în timpul intervenției 

Dacă îngrijorarea ta este legată de faptul că medicația administrată în timpul operației de cezariană ajunge prin laptele matern la copil, reamintesc faptul că atât antibioticele, cât și majoritatea  medicamentelor analgezice folosite azi în timpul operației de cezariană sunt compatibile cu alăptarea. În plus, în primele două zile de viață ale sale, copilul înghite cantități mici de colostru, deci cantitatea de substanță activă ce poate ajunge la bebeluș este minimă. Compatibilitatea medicamentelor în alăptare poate fi verificată pe site-uri de specialitate.

 

Cezariana și prima atașare la sân

Pune copilul la sân cât mai devreme posibil. Găsește o poziție confortabilă, cu spatele susținut comod pe perne sau direct pe pat dacă acesta are poziție adaptabilă. Încearcă să poziționezi copilul cu fața în jos peste sâni (asemănător cu poziția leagăn, dar copilul este mai sus și mai departe de incizie), în contact direct burtică pe burtică. Pentru primele sesiuni de alăptare roagă partenerul sau o asistentă să te ajute la poziționarea copilului și folosește perne pentru a susține corpul într-o poziție confortabilă.

După nașterea prin cezariană, este important să te asiguri că atașarea copilului la sân este cea mai corectă, la fel ca și în cazul nașterii vaginale. În atașarea corectă bebelușul deschide larg gura și se fixează bine în spatele mamelonului, nu doar pe vârful acestuia. O atașare bună poate ajuta la evitarea durerii în timpul alăptării și la facilitarea transferului eficient de lapte.

 

Alaptează devreme și des

Evoluția alăptării depinde stimularea sânului de către copil. Suptul acestuia crește producția de oxitocina și prolactină, hormoni cu rol important în lactație. Un supt eficient va ajuta la instalarea rapidă și eficientă a lactației. Daca din diverse motive, copilul nu poate fi pus la sân, această stimulare poate fi făcută cu ajutorul sesiunilor de pompare. Folosește pompa de sân cât mai devreme, pentru a evita angorjarea sânilor și pentru a crește lactația. 

Urmărește semnalele de foame date de copil și oferă sânul de câte ori este nevoie. În primele săptămâni de viață, copiii au o medie de 10-12 mese la sân 24 de ore.

Alăptarea frecventă, imediat după naștere vine cu avantaje atât pentru mamele care au făcut cezariană cât și pentru mamele care au născut pe cale vaginală:

  • consolidează legătura de atașament dintre mamă și copil;
  • oferă stimulare eficientă;
  • grăbește procesul de involuție uterină;
  • oferă copilului avantajele colostrului;
  • reflexul de supt al nou-născutului este cel mai puternic în primele două luni. Mesele la sân asigură o dezvoltare orofacială optimă.

Nu uita: la Maternitatea Arcadia, beneficiezi de consiliere în alăptare ori de câte ori este necesar.

Powered by Froala Editor

Powered by Froala Editor

Powered by Froala Editor