Articole medicale

12.01.2018

Alunițele roșii, motive de îngrijorare?

Alunițele roșii (angioamele senile sau angioame cherry) sunt anomalii vasculare care apar la 50% din populația adultă.
Frecvent, acestea apar pe trunchi, dar și pe extremități, având câțiva milimetri în diametru. Forma este de obicei rotundă, iar culoarea variază de la roșu deschis la roșu închis. Debutul apare la adultul tânăr, numărul lor crescând odată cu înaintarea în vârstă.
Nu sunt cunoscute cu exactitate motivele apariției acestor alunițe, dar modificările hormonale și contactul cu anumite substanţe (2-butoxietanol sau iperită) sunt factori favorizanți.

Alunițele roșii sunt asimptomatice, fiind de natură benignă. Dacă sunt prezente în număr mare, angioamele se pot asocia cu leziuni asemănătoare la nivelul organelor interne, mai des la nivelul ficatului.

FotoFinder, cea mai avansată tehnologie de prevenție și diagnostic
 

Monitorizarea periodică prin dermatoscopie digitală Fotofinder permite un diagnostic corect și complet. Tehnologia FotoFinder, disponibilă în cadrul Centrului de Dermatologie și Estetică Medicală Arcadia, îmbină fotografierea totală a corpului (Total Body Mapping – TBM) cu dermatoscopia digitală Full HD, pentru a analiza în detaliu toate modificările suferite de piele. În mai puțin de 10 minute, întreg corpul este scanat la o calitate înaltă. Scanarea cu FotoFinder este rapidă, neinvazivă și nu prezintă niciun disconfort pentru pacient.

Camera foto profesională fotografiază pielea și stochează pozele automat în memoria calculatorului, pentru analizarea lor de către medicul dermatolog. Medicam-ul integrat este dotat cu lentile speciale care măresc leziunile tegumentare de până la 72 de ori, permițând studierea lor în profunzime. Astfel, medicul poate determina dacă persoana prezintă un risc de a dezvolta cancer de piele sau nu. Pe lângă fotografierea automată, camera mobilă a echipamentului permite scanarea zonelor mai puțin accesibile: scalp, palme ș.a.

Programul Mole-analyzer permite analiza amănunțită a alunițelor și, în funcție de parametri de culoare, formă, structură, dispozitivul calculează un scor care încadrează leziunile în: tipul benign, de graniță (ce trebuie monitorizat) sau suspiciune de leziune malignă.

Harta dermatoscopică este un instrument extrem de valoros și pentru monitorizarea pacienților care prezintă risc de cancer de piele. La fiecare scanare, fotografiile sunt înregistrate în memorie, iar softul Total body mapping le compară automat cu imaginile efectuate la ultima examinare, pentru a evidenția eventualele modificări, adesea insesizabile cu ochiul liber.

Alunițele roșii – metode de tratament și posibile complicații
 

Atunci când angioamele deranjează din punct de vedere estetic, se pot îndepărta cu ajutorul laserului vascular, electrocauterului sau prin excizie chirurgicală.

Deși alunițele roșii (angioamele) sunt benigne, există unele forme ale cancerului de piele în stadii incipiente de dezvoltare, care pot fi asemănătoare clinic angioamelor:

  • nevul Reed;
  • melanomul malign;
  • botriomicomul.

Dermatoscopia digitală FotoFinder este metoda cea mai potrivită pentru stabilirea exactă a diagnosticului și monitorizarea periodică a alunițelor roșii de pe piele.