Articole medicale

17.07.2025

Andrei, recuperare medicală post accident auto

Andrei, recuperare medicală post accident auto

În drumul spre recuperare după un accident rutier, fiecare pas contează. Andrei, un tânăr de 25 de ani, este un exemplu remarcabil de reziliență și determinare: a demonstrat că și în fața unor provocări, voința de a merge mai departe și de a recăpăta mobilitatea după un accident rutier este mai puternică decât orice obstacol.

Un accident rutier care a lăsat urme adânci în viața lui Andrei  

În urma unui grav accident auto, Andrei a ajuns la Spitalul de Recuperare Medicală Arcadia cu un diagnostic sever: fractură cu tasare de vertebre T3-T4, fractură de pelvis și fractură de femur drept. Pe lângă aceste leziuni grave, el a suferit și o pareză a membrului inferior stâng, asociată cu spasticitate severă pe mai multe nivele. În fața acestui diagnostic, speranțele de a-și recăpăta mobilitatea păreau îndepărtate. Cu toate acestea, Andrei nu s-a lăsat învins și a ales să lupte pentru a-și reconstrui viața pas cu pas.

„Când am văzut prima mișcare în picior am zis «o să reușesc, o să merg». Parcă a venit Dumnezeu și mi-a spus «Andrei, tu o să poți». De atunci am început să trag atât de tare de mine”, a spus Andrei.

Terapie fizică și tehnologie robotizată la Spitalul de Recuperare Medicală Arcadia

După 2 luni de activitate intensă, Andrei a reușit să atingă câteva obiective: diminuarea hiperactivității musculare, redobândirea controlului neuromotor, recâștigarea echilibrului în ortostatism și reinițierea mersului. Aceste obiective au fost atinse și îndeplinite cu ajutorul dispozitivelor robotizate moderne și robotizate de înaltă performanță din cadrul Spitalului de Recuperare Medicală, precum: Lokomat, un robot de verticalizare și reeducarea mersului prin impunerea paternului corect de mișcare, Andago, un dispozitiv de antrenare a mersului autonom, Armeo, un aparat de reeducarea mișcărilor membrului superior, PROKIN și D-WALL, aparate de reeducarea echilibrului și Vibramoov, dispozitiv utilizat pentru îmbunătățirea funcțiilor senzorio-motorii ale pacientului.

Cu ajutorul tehnologiilor robotizate moderne și al unui program adaptat nevoilor sale, Andrei a reușit să diminueze spasticitatea musculară, să își recapete mobilitatea și să învețe din nou să meargă.

„Am reușit să-mi țin echilibrul, să fac pași fără susținere și am mers înainte. M-am luptat cât am putut de mult, până la ultima putere. Și chiar dacă era ultima putere, tot mai venea putere în plus. Am mers mereu pe principiul «când nu mai poți, mai poți puțin»”, a menționat Andrei. 

Fiziokinetoterapeutul său, George Marinescu, explică faptul că în acest parcurs, echipa de specialiști din cadrul Spitalului de Recuperare Medicală a fost alături de Andrei pentru a-l ajuta să-și redobândească puterea și independența, printr-un plan personalizat de recuperare medicală.

„Condiția lui inițială nu-i permitea mai mult decât a menține poziția așezat cu sprijin posterior. După 2 luni de zile de activitate intensă, am reușit să atingem o parte din obiectivele pe care ni le-am propus. La această evoluție a contribuit întreaga echipă multidisciplinară Arcadia, de la Departamentul de Nutriție și Alimentație la Departamentul Medical”, a menționat George Marinescu, fiziokinetoterapeut.

De la paralizie post-accident auto la semimaratonul de la Iași

Andrei a reușit să înregistreze progrese semnificative într-un timp scurt, motivat, astfel, să își depășească propriile limite într-un mod incredibil. Cu sprijinul Rețelei Medicale Arcadia, Andrei a decis să participe la semimaratonul de la Iași, un obiectiv care, la începutul drumului său, părea imposibil de atins. Această realizare este o inspirație și o încurajare pentru toți ceilalți cu un diagnostic similar că „da, se poate”.

„Cred că Dumnezeu mi-a dat accidentul ăsta, ca să-mi arăt eu mie cât de tare pot să fiu și unde pot să ajung”, a menționat Andrei.  

Spitalul de Recuperare Medicală Arcadia este cea mai complexă soluție din Europa pentru recuperarea medicală a pacienților cu afecțiuni neurologice, ortopedice, cardiovasculare, pneumologice sau reumatologice. Principalele elemente distinctive includ tehnologia robotizată de ultimă generație, echipa medicală cu experiență internațională și capacitatea extinsă de internare, în rezerve cu un înalt grad de confort.