Articole medicale

27.11.2023

Anemia feriprivă - apanajul gastroenterologului

Dr. Sandina Duduman

Medic specialist Gastroenterologie

Anemia feriprivă - apanajul gastroenterologului

Anemia feriprivă reprezintă un tip frecvent de anemie, deficitul de fier fiind cea mai comună cauză de anemie. Aceasta se caracterizează prin valori scăzute ale hemoglobinei, fierului seric și feritinei.

Cauzele anemiei feriprive

Cauzele anemiei feriprive sunt multiple și pot fi sistematizate astfel:

  • pierderi cronice de sânge de la nivelul tubului digestiv (ulcer gastric sau duodenal, gastrită erozivă, polipi gastrici și intestinali, boli inflamatorii intestinale, cancer gastric sau intestinal, varice gastrice sau esofagiene, angiodisplazii);
  • pierderi de sânge de la nivel genito-urinar (menstruații abundente, hematurie, hemoglobinurie);
  • pierderi de sânge de la nivelul aparatului respirator (tuse cu expectorație sanguinolentă, sângerări nazale, hemosideroză pulmonară);
  • carențe alimentare - aport insuficient;
  • malabsorbție (stomac rezecat, hipoclorhidrie, boală celiacă);
  • necesități crescute de fier (sarcină, multiparitate, alăptare, perioade de creștere).

Simptomele anemiei feriprive

Simptomatologia anemiei feriprive este polimorfă și include: astenie, oboseală, amețeli, scăderea toleranței la efort, palpitații, dispnee sau polipnee (creștere a frecvenței respirației peste limitele normale) la eforturi medii sau minime, piele palidă, uscată, friabilă, păr friabil, unghii plate, excavate, friabile, atrofia papilelor linguale, scăderea atenției și a performanțelor intelectuale, lentoarea memoriei, deficit de concentrare, iritabilitate, intoleranță la frig.

Diagnosticul și tratamentul anemiei feriprive

Managementul diagnostic al anemiei feriprive de cauză digestivă implică:

  • efectuarea unui bilanț de analize, orientat în funcție de simptomatologia pacientului (analize din sânge - hemoleucogramă, sideremie, feritină, capacitate totală de legare a fierului, transaminaze, uree, creatinină, serologie pentru boala celiacă; analize din scaun - examen coproparazitologic, test de hemoragii oculte, antigen fecal Helicobacter pylori, calprotectină fecală; analize din urină - examen complet de urină);
  • investigații precum endoscopia digestivă superioară, colonoscopia, explorarea intestinului subțire prin videocapsulă endoscopică sau examen entero RMN.

Endoscopia digestivă superioară alături de colonoscopie reprezintă cele mai sensibile metode de investigare a tubului digestiv. Permit vizualizarea modificărilor mucoasei gastrice sau intestinale, precum și prelevarea de biopsii (recoltarea de mici fragmente de țesut ce ulterior sunt analizate la microscop de către anatomo-patolog).
Endoscopia digestivă superioară presupune vizualizarea esofagului, a stomacului și a primei și a celei de a doua porțiuni a duodenului prin inserția prin cavitatea bucală a unui tub flexibil dotat cu o cameră de filmat. Investigația poate decela eroziuni gastrice, polipi sau formațiuni tumorale, modificări specifice bolii celiace.
Colonoscopia vizează investigarea intestinului gros cu ajutorul unui tub similar celui utilizat la endoscopia digestivă superioară, ce se introduce prin orificiul anal. În cadrul colonoscopiei se pot vizualiza hemoroizii, leziunile inflamatorii ale mucoasei intestinale, polipii sau formațiunile tumorale, angiodisplaziile.

Tratamentul anemiei feriprive presupune inițial identificarea și tratarea cauzei, în asociere cu terapia de substituție cu fier. Tratamentul substitutiv cu fier țintește atât normalizarea valorilor hemoglobinei, cât și refacerea depozitelor cu fier.

Pentru programări, pacienții au la dispoziție numărul de telefon 0232 920, Call Center Arcadia.