Articole medicale

04.04.2018

Autoexaminarea lunară a sânilor – primul pas pentru sănătatea ta

Dr. MaresCea mai simplă metodă de a depista precoce apariția unei afecțiuni la nivelul sânilor este autoexaminarea periodică, 20% dintre cancerele mamare fiind depistate de către femei în acest mod. Deși autoexaminarea reprezintă o metodă utilă de diagnostic, nu poate înlocui consultul medical periodic sau investigațiile imagistice (ecografia mamară sau mamografia).
Nu toate formele de cancer pot fi depistate prin examen clinic, de aceea acesta nu poate fi utilizat ca metodă de screening.
Pentru a avea valoare clinică, autopalparea trebuie efectuată corect, iar femeile să fie familiarizate cu aspectele normale ale sânului. Examinarea se efectuează:

  • o dată/lună începând cu vârsta de 18 ani;
  • la câteva zile după menstruație deoarece modificările hormonale pot influența consistența și sensibilitatea sânilor. Gravidele sau femeile aflate în menopauză trebuie să aleagă o anumită zi din lună, iar mămicile care alăptează este indicat să realizeze autoexaminarea după golirea sânului.

Cum trebuie să se desfășoare autoexaminarea lunară?
 

Examinarea se desfășoară în două etape:

  • Inspecția: vă dezbrăcați în jumătatea de sus a corpului, vă examinați sânii în oglindă stând în picioare cu mâinile pe lângă corp, apoi cu mâinile presând pe șolduri, înclinată înainte, ulterior cu mâinile ridicate deasupra capului. Se inspectează forma, conturul, mărimea sânilor, aspectul pielii și al mameloanelor, eventualele scurgeri mamelonare.
  • Palparea: întinsă pe pat, cu o pernă sub umăr și mâna așezată sub cap, palpați sânul cu mâna opusă, ținând palma întinsă și degetele mijlocii apropiate, folosind mișcări circulare și grade diferite de presiune. Se examinează sânul în întregime, de la claviculă până la șanțul submamar, de la stern până sub braț (axilă). Mamelonul se exprimă pentru a depista eventualele scurgeri anormale. Apoi se palpează și regiunea axilară. Manevra se repetă pentru sânul opus. Unele femei preferă examinarea sânilor la duș, stând în picioare, cu mâna opusă pe șold, apoi cu mâna ridicată.

Care sunt semnalele de alarmă?
 

E foarte important să sesizați schimbările care apar de la o examinare la alta sau cele care persistă pe tot parcursul ciclului. Aceste modificări pot consta în:

  • mărirea de volum a unui sân, modificarea conturului;
  • iritații, aspect de coajă de portocală, retracția pielii;
  • retracția sau distorsiunea mamelonului, eczeme mamelonare;
  • secreție mamelonară lactescentă, apoasă, galben-verzuie, sangvinolentă;
  • palparea unui nodul sau a unei zone diferite de restul sânului, însoțită sau nu de durere;
  • palparea unor noduli în axilă.

Deși în 90% din cazuri formațiunile depistate prin autopalpare nu sunt canceroase, este indicat să consultați medicul imediat ce sesizați o schimbare apărută la nivelul sânilor.