Articole medicale

27.04.2022

Cancerul de prostată

Dr. Catalin Constandache

Medic primar Urologie

Arcadia Talks este un program de sănătate Arcadia – Spitale și Centre Medicale, un altfel de conectare cu medicii și serviciile medicale Arcadia.

Arcadia Talks|Episodul 16|Urologie|Invitat Dr. Cătălin Constandache, medic primar Urologie, Arcadia

Cancerul de prostată este a doua cea mai frecventă afecțiune malignă în rândul bărbaților. Depistarea precoce este importantă atunci când vorbim despre eficacitatea tratamentului. Testul PSA (Antigenul specific prostatic) este o analiză de laborator care oferă informații utile, cu o valoare foarte importantă în screening-ul cancerului de prostată.

Când este indicat să realizăm un test PSA? Toate răspunsurile sunt oferite de Dr. Cătălin Constandache, medic primar Urologie, în cadrul episodului 16 Arcadia Talks, un program de sănătate Arcadia – Spitale și Centre Medicale.

Cancerul de prostată este a doua cea mai frecventă afecțiune malignă în rândul bărbaților. Depistarea precoce este esențială pentru eficacitatea tratamentului. Antigenul specific prostatic (PSA) este o glicoproteină sintetizată de prostată, iar Testul PSA este o analiză de laborator care oferă informații utile, cu o valoare foarte importantă în screening-ul cancerului de prostată. Bărbații care au o rudă de gradul I diagnosticată cu cancer de prostată trebuie să consulte medicul și să realizeze acest test începând de la vârsta de 40 de ani, iar bărbaților care nu prezintă risc crescut li se recomandă să efectueze screening-ul începând cu vârsta de 50 de ani.

În acest episod Arcadia Talks, Dr. Cătălin Constandache, medic primar Urologie, vorbește despre importanța screening-ului pentru cancerul de prostată, interpretarea corectă a rezultatului Testului PSA și eventualele investigații suplimentare necesare.

 

Alina Popa: Bun venit la Arcadia Talks, un program de sănătate Arcadia – Spitale și Centre Medicale! Sunt Alina Popa și aflăm de la specialiștii Arcadia totul despre sănătate. Mă bucur și sunt onorată ca astăzi să fiu alături de domnul doctor Cătălin Constandache, medic primar Urologie. Tema discuției a fost inspirată din întrebările primite din partea pacienților. Vă propunem să discutăm despre cancerul de prostată și testul PSA (Antigen specific prostatic). Bună ziua, domnule doctor! Bine ați venit!

Dr. Cătălin Constandache: Bună ziua!

Alina Popa: Cancerul de prostată este a doua cea mai frecventă afecțiune malignă în rândul bărbaților. Depistarea precoce este importantă atunci când vorbim de eficacitatea tratamentului. Domnule doctor, ce este testul PSA? Poate fi considerat acest test screening pentru cancerul de prostată?

Dr. Cătălin Constandache: Cancerul de prostată este o afecțiune întâlnită în special la bărbații cu vârstă peste 50 de ani. Sub această vârstă se întâlnește doar la pacienții care au un istoric familial de neoplasm de prostată. Frecvența acestei afecțiuni crește cu vârsta. Dacă incidența este ceva mai scăzută după 50 de ani, constatăm prin studii histologice că după vârsta de 80 de ani aproximativ 80% dintre pacienți prezintă neoplasm de prostată la examinările histopatologice ale prostatei. Chiar dacă ei decedează din alte motive, studiile au arătat că concomitent această afecțiune este prezentă într-un stadiu latent. PSA-ul este o glicoproteină secretată de țesutul prostatei, ceea ce înseamnă că nu este secretată de cancerul de prostată, ci de prostată în sine. Există numeroase afecțiuni, nu doar cancerul de prostată, care cresc această valoare astfel încât pacienții trebuie să fie avertizați asupra acestui lucru și să nu fie speriați atunci când li se înmânează un rezultat cu o valoare crescută a PSA-ului. Frecvența acestei afecțiuni în cadrul populației masculine peste 50 de ani indică faptul că putem folosi acest test ca metodă de screening pentru depistarea precoce a cancerului de prostată. Este important de menționat că un diagnostic precoce într-un stadiu localizat permite pacientului să fie tratat cu intenție curativă prin mijloace chirurgicale sau oncologice, astfel încât să poată scăpa de această afecțiune.

Alina Popa: Când este indicat să realizăm acest test PSA?

Dr. Cătălin Constandache:  Testul PSA este indicat oricărui bărbat care atinge vârsta de 50 de ani. Cu rezultatul acestui test, pacientul se va prezenta la medicul urolog unde va fi examinat clinic, iar rezultatul examinării clinice împreună cu valoarea testului PSA vor îndruma tipul de supraveghere și când va fi evaluat ulterior acest pacient. La pacienții cu istoric familial de neoplasm de prostată trebuie menționat că este necesară o supraveghere începând cu vârsta de 40 de ani. S-a dovedit că la un pacient care are o rudă de gradul I diagnosticată cu această afecțiune crește riscul de 5 ori, iar la două rude diagnosticate cu această afecțiune crește riscul de 11 ori, astfel încât studiile recente arată că astfel de pacienți vor efectua primul test PSA la vârsta de 40 de ani. Este important, de asemenea, că după această vârstă de 50 de ani când se va efectua primul test PSA există alți indicatori cum ar fi: velocitatea PSA-ului, densitatea PSA-ului; sunt, de asemenea, instrumente utile medicului urolog ca să indice tipul de supraveghere către pacient.

Alina Popa: Voiam să vă întreb, domnule doctor, cum se interpretează rezultatele testului și ce poate reprezenta o valoare mărită a PSA?

Dr. Cătălin Constandache: O valoare mărită a PSA-ului poate să însemne destul de multe lucruri. Trebuie menționat că activitatea fizică, activitatea sexuală, anumite infecții ale tractului urinar sau infecții sistemice, recenta infecție cu virusul SARS-CoV-2, toate aceste lucruri pot crește valoarea PSA-ului, astfel încât noi ca medici trebuie să ținem cont și să indicăm efectuarea unui test PSA, asigurându-ne că acești factori care pot crește fals negativ valoarea PSA-ului nu sunt prezenți. PSA-ul este interpretat în funcție de vârsta pacientului și în funcție de dimensiunile prostatei. Studiile recente arată că valoarea PSA-ului în decada de vârstă 50 - 60 de ani trebuie să fie sub 2,5, în decada de vârstă spre exemplu 60 - 70 de ani trebuie să fie sub 3,5, iar în decada de vârstă de peste 80 de ani se acceptă un PSA chiar sub 6,5.

Alina Popa: Practic acestea sunt intervalele de referință.

Dr. Cătălin Constandache: Exact.

Alina Popa: În cazul în care există suspiciune de cancer de prostată care sunt investigațiile ulterioare pentru confirmare sau infirmare?

Dr. Cătălin Constandache: După ce pacientul s-a prezentat la medic cu o valoare a PSA-ului și este examinat clinic, dacă există această suspiciune de neoplasm de prostată, cel mai frecvent i se va indica o puncție a prostatei. Această procedură presupune recoltarea de fragmente (12 la număr) din interiorul prostatei sub ghidaj ecografic, fragmente ce vor fi evaluate histologic și pe baza cărora se va confirma sau se va infirma diagnosticul de neoplasm de prostată. În momentul în care pacientul se prezintă la control și vom avea toate informațiile legate de rezultatul histologic, valoarea testului PSA, caracteristicile tușeului rectal, putem să punem diagnosticul de boală localizată sau boală extinsă la nivel extraprostatic. Ulterior sunt necesare investigații suplimentare cum ar fi RMN-ul pentru prostată, CT-ul abdomino-pelvin cu substanță de contrast și scintigrafia osoasă. Toate aceste teste vor aduce detalii suplimentare legate de extensia bolii și de indicațiile de tratament, care poate fi cu intenție curativă sau poate fi doar cu intenție paliativă.

Alina Popa: Putem preveni cancerul de prostată?

Dr. Cătălin Constandache: În momentul de față nu există metode prin care să putem preveni apariția cancerului de prostată, dar avem suficient de multe metode prin care putem să diagnosticăm precoce cancerul de prostată și acesta este un lucru foarte important pentru pacienții noștri.

Alina Popa: Domnule doctor, vă mulțumim că ați acceptat invitația la dialog. Am discutat astăzi despre un subiect extrem de important și interesant.

Dr. Cătălin Constandache: Cu drag!

Alina Popa: Vă mulțumim că ați fost alături de noi! Așteptăm întrebările voastre exprimate printr-un comentariu. Fiecare întrebare va primi un răspuns. Ne revedem în scurt timp cu o nouă ediție Arcadia Talks. Pe curând!