Somnul este esențial pentru dezvoltarea sănătoasă și armonioasă a bebelușului, dar puteți să fiți surprinși de cât de diferit este tiparul de somn al bebelușilor în comparație cu cel al adulților. Somnul lor nu este linear, iar unii copilași se pot confrunta cu dificultăți în ceea ce privește adormirea, menținerea somnului, lipsa unui program sau trezirile frecvente, în special în primul an de viață. Dacă am eliminat toate cauzele medicale în urma discuției cu medicul specialist, intervenția consultantului de somn poate oferi soluții reale, predictibilitate și odihnă atât bebelușului, cât și întregii familii. În cadrul acestui articol vom explora de ce și când este nevoie să apelați la un specialist în somnul bebelușilor și copiilor mici.
Atunci când o familie așteaptă un nou-născut, în special dacă este primul bebeluș, părinții se gândesc la toate aspectele (cum să amenajeze camera copilului, momentul nașterii, bagajul de maternitate etc.), dar rareori se documentează despre somn și provocările care pot apărea. Pentru a avea un start lin cu bebe și a preîntâmpina surprizele, cel mai indicat este să stabiliți o consultație cu un specialist în somnul nou-născuților, care vă poate oferi toate informațiile de care aveți nevoie în primele luni de viață.
Unul dintre cele mai frecvente motive pentru care părinții aleg să apeleze la ajutorul unui specialist este atunci când copilașul se confruntă cu treziri frecvente pe timpul nopții. În primele luni este normal ca bebelușul să se trezească des (la 2-4 ore) pentru a fi hrănit sau din cauza disconfortului, dar atunci când aceste treziri devin excesive, iar părinții nu pot identifica o cauză clară, poate fi momentul potrivit pentru solicitarea ajutorului de specialitate. În jurul vârstei de 5-6 luni, dacă am eliminat orice cauză medicală, bebelușul poate dormi între 5-7 ore. Dacă trezirile sunt frecvente (din oră în oră), ne putem confrunta cu un program nepotrivit de somn, dar și cu asocierile de somn.
Asocierile de somn sunt obiceiuri sau acțiuni de care bebelușii sau copiii mici au nevoie pentru a adormi și a-și menține somnul. Acestea pot să fie împărțite în două categorii, în funcție de cât de ușor permit celui mic să adoarmă și să treacă dintr-un ciclu de somn în altul, anume: pozitive sau negative. Printre cele pozitive se regăsește folosirea unui obiect de atașament, iar o asociere negativă este legănatul pe picioare, cu mențiunea că bebelușul are nevoie de prezența adultului pentru a recrea această acțiune după fiecare 1-2 cicluri de somn, ducând la treziri multiple pe timpul nopții și extenuare.
Un specialist în somn poate să ofere informații despre somnul în siguranță, pozițiile indicate de somn și un mediu adecvat adormirii. Împreună puteți discuta despre importanța unei rutine de somn, momentul ideal în care să o implementați, dar mai ales puteți construi o rutină care i se potrivește copilașului, pentru a-l relaxa și pregăti pentru adormire.
Refluxul gastroesofagian și colicile pot afecta somnul în primele luni de viață, iar disconfortul și durerea asociate acestor condiții pot face ca adormirile să fie dificile și somnul fragmentat. În aceste cazuri, pe lângă tratamentul potrivit oferit de către medic, consultantul în somn poate lucra alături de părinți pentru a dezvolta strategii pentru îmbunătățirea somnului, ținând cont de aceste condiții.
Atunci când copilul întâmpină dificultăți de adormire constante este indicat să consultați un specialist. Problemele pot include: plâns înainte de fiecare adormire, refuzul somnului, probleme în menținerea somnului și readormiri cu dificultate. De asemenea, lipsa unui program de odihnă potrivit copilașului poate fi rezolvat în cadrul unei consultații. Somnul neregulat influențează atât dezvoltarea, dar și starea de spirit a bebelușului, de aceea specialistul în somn poate ajuta în construirea unui program potrivit, atât ziua și noaptea, care include direcții clare.
Cum fiecare bebeluș este diferit, pe baza analizei temperamentului, tiparului de somn, vârstei și, mai ales, particularităților bebelușului, consultantul determină metoda de adormire potrivită copilașului, pentru a-i oferi șansa să aibă somnul în controlul lui. Acest lucru este posibil atunci când identificăm și eliminăm asocierile de somn, care pot impacta negativ și pot fragmenta somnul, dar și prin implementarea unui program adecvat, menținerea unei rutine și construirea unui mediu favorabil.
Primele luni alături de un nou-născut pot fi solicitante, iar oboseala extremă poate apărea și atunci când părinții nu reușesc să gestioneze somnul în mod eficient. În lipsa unui ajutor din exterior, se poate ajunge la epuizare din cauza nopților nedormite, iar epuizarea împreună cu alți factori, precum stresul, pot duce la depresie postnatală. În cazul acesta, decizia de a apela la un consultant în somnul bebelușilor poate contribui pozitiv atât la odihna nou-născutului, dar și la sănătatea fizică și emoțională a părinților, oferindu-le soluții potrivite.
Somnul bebelușului este un subiect foarte complex. La unii copilași problemele sunt minore sau se rezolvă cu timpul, dar alții au nevoie de ajutor de specialitate. Dacă doriți un start lin, aveți dificultăți în gestionarea somnului, implementarea unui program sau a unei metode de adormire și, mai ales, dacă simțiți că oboseala îl afectează pe copilaș, dar și pe voi, nu ezitați să apelați la un specialist în somn. Astfel veți construi fundația unui somn sănătos și odihnitor pentru întreaga familie.
Pentru programări, aveți la dispoziție numărul de telefon 0232 920, Call Center Arcadia.