Articole medicale

ORL
16.12.2021

Care este diferența între sinuzită acută și răceală obișnuită?

Dr. Camelia Andrei

Medic specialist ORL

Care este diferența între sinuzită acută și răceală obișnuită?

Dacă aveți secreții nazale și o tuse care vă irită gâtul, atunci este posibil să vă întrebați dacă suferiți de o viroză respiratorie care s-a transformat într-o infecție a sinusurilor ce necesită tratament de specialitate. Cele două patologii pot avea simptome asemănătoare, dar există semne specifice fiecăreia dintre ele.

Viroză versus sinuzită
 

Virozele respiratorii obișnuite sunt infecții cauzate de virusuri, care se stabilesc în tractul respirator superior, incluzând nasul și faringele. Sunt peste 200 de virusuri diferite care pot produce răceala comună, dar de obicei sunt rinovirusuri. Răcelile pot avea simptome ușoare ce durează câteva zile, uneori pot dura și peste o săptămână.

Deoarece răceala comună este cauzată de infecția cu un virus, evident că nu trebuie tratată cu antibiotic. Se utilizează medicație simptomatică, la care se adaugă hidratarea și odihna, acestea fiind cele mai eficiente modalități de ameliorare a stării generale.

Infecția sinusurilor cauzează inflamația acestora, cunoscută sub numele de sinuzită acută. Această afecțiune este de obicei produsă din cauza prezenței unei bacterii, deși, mai rar, există și sinuzite virale sau chiar fungice.

De cele mai multe ori, putem dezvolta o infecție sinusală după ce simptomele inițiale au fost de viroză respiratorie. O răceală poate să producă inflamația mucoasei nazale astfel încât aceasta să se extindă și la mucoasa sinusală, făcând imposibil drenajul sinusal. Acest lucru poate duce la blocarea mucusului în interiorul sinusurilor, care este un mediu propice de suprainfecție bacteriană. Sinuzitele pot fi acute sau cronice. Cele acute tind să se rezolve în mai puțin de o lună, cele cronice durează peste 3 luni, timp în care simptomele se acutizează periodic.

Viroza și sinuzita: simptome comune
 

Simptomele comune celor doua patologii pot fi:

  • congestie nazală;
  • secreție nazală sau nas înfundat;
  • cefalee;
  • tuse;
  • febră (deși la viroză pare a fi ușoară subfebrilitate);
  • oboseală.

Simptomatologia din răceala comună este de obicei destul de severă în primele zile de la infecție, urmând apoi să se reducă spre zilele 7-10 de boală. În schimb, simptomele din sinuzită par să dureze de 2 ori mai mult, în special dacă nu se primește tratament specific.

Simptomele specifice sinuzitei acute
 

Sinuzita acută poate produce durere la nivelul sinusurilor și senzație de presiune. În mod normal, sinusurile trebuie să fie cavități pline cu aer, acestea situându-se la nivelul feței și în jurul ochilor și la nivel frontal. Când sinusurile sunt inflamate, duc la durere ce se resimte la nivel facial, pe proiecția acestora. Sinuzita acută poate să se manifeste și cu durere la nivelul arcadei dentare superioare, dar dinții nu sunt afectați de această inflamație în general. Se poate resimți de asemenea un miros fetid sau un gust amar în gură, produse de obicei de la secreții nazale purulente care se scurg în posterior din rinofaringe.

Simptomele specifice răcelii

Strănutul de obicei însoțește o răceală comună și nu o infecție sinusală. De asemenea, durerea de gât este mai frecvent o manifestare de răceală. Deși, dacă sinusurile drenează o cantitate de secreții purulente în posterior în rinofaringe, se poate simți un disconfort și la nivel faringian.

Contează culoarea secrețiilor nazale?
 

În timp ce niște secreții nazale de culoare galbenă sau verzuie sunt semne de infecție bacteriană la nivel sinusal, există și viroze care cauzează secreții nazale mai consistente ce pot fi considerate suprainfectate.

Viroza și sinuzita: factori de risc
 

Virozele sunt patologii de natură infecțioasă și cei mai predispuși la acestea sunt copiii la vârsta la care intră în colectivitate (creșe, grădinițe), deși acestea pot să apară la orice vârstă dacă sunt expuși la factorii infecțioși. Prezența polipilor nazali sau orice alt factor obstructiv nazal (rinita cronică hipertrofică sau deviație de sept nazal obstructivă) poate duce la creșterea riscului de infecție sinusală deoarece drenajul este dificil și e mediu propice de dezvoltare bacteriană.

De asemenea, există un risc crescut de infecție sinusală și dacă aveți un sistem imunitar afectat de alte patologii cronice (neoplazii).

Când să mergem la medic?
 

Dacă simptomele de răceală obișnuită sunt ușoare și se rezolvă în aproximativ o săptămână, cel mai probabil nu trebuie să vă vadă un medic.

Dacă persistă congestia, presiunea sinusală și alte simptome mai mult de o săptămână, probabil că aveți nevoie de medicație care să trateze o infecție și e momentul să vă adresați medicului dvs.

Copiii sub 3 luni care prezintă febră peste 38 grade, ce durează mai mult de o zi și nu cedează la tratamente simptomatice, trebuie examinați de către un pediatru. Copiii de orice vârstă la care persistă febra peste 3 zile sau crește progresiv, de asemenea trebuie examinați de către un medic. Un copil ce prezintă agitație permanentă sau otalgie, trebuie evaluat imediat.

Adulții care prezintă febră peste 38,5 grade Celsius persistentă, trebuie evaluați de către medic. Acest fapt poate indica o suprainfecție bacteriană.

Dacă prezentați respirație greoaie sau șuierătoare, senzație de lipsă de aer, atunci trebuie evaluate starea generală de către un medic deoarece poate să se dezvolte și o pneumonie.

Alte semne de gravitate ce pot descrie complicații ale sinuzitei acute include: cefalee severă, vedere dublă sau încețoșată, rigidizarea gâtului, confuzie, înroșirea zonei din jurul ochilor sau la nivelul obrajilor.

Viroza și sinuzita: diagnostic
 

Răcelile obișnuite sunt diagnosticate printr-un examen de specialitate simplu și evaluarea simptomelor. În cazul suspiciunii de sinuzită se poate efectua videofibroscopie nazală, metodă ce investighează video cavitatea nazală și poate evalua drenajul sinusurilor și inflamația mucoasei de la nivelul deschiderii lor în fosele nazale. Pentru vizualizarea tuturor sinusurilor și statusului lor inflamator, se recomandă efectuarea unui computer tomograf de sinusuri paranazale. Dacă inflamația mucoasei rinosinusale pare a fi produsă de un factor alergic, atunci medicul poate sugera și un consult alergologic.

Viroza și sinuzita: metode de tratament
 

Tratamentul răcelii comune cuprinde ameliorarea simptomatologiei: tratarea congestiei nazale cu spray cu soluții saline hipertone, de câteva ori pe zi, decongestionant nazal, dar care nu trebuie folosit mai mult de 3-5 zile, tratamentul cefaleei și a disconfortului nazofaringian cu antiinflamatorii. Uneori se prescriu pentru sinuzite spray-uri cu corticosteroizi pentru a reduce inflamațiile severe. Dacă se presupune suprainfecție bacteriană, atunci medicul va prescrie o cură cu antibiotic pentru o anumită perioadă de timp. Dacă medicația antibiotică se oprește înainte de perioada prescrisă, atunci infecția poate recidiva și simptomele să reapară.

Pentru ambele patologii, atât sinuzita acută și răceala comună, e necesară hidratare suficientă și odihnă pentru refacerea completă și rapidă.

De reținut!
 

Răceala sau sinuzita acută care durează mai mult de 2 săptămâni nu trebuie ignorată. Deși par a fi ușoare simptomele, e mai sigur să verificați cu un medic dacă e necesar alt tratament sau o cură de antibiotic.

Pentru a evita cât este posibil răceala sau sinuzita acută:

  • Limitați contactul cu persoanele care par a prezenta o infecție de tract respirator superior, în special în spațiile închise.
  • Spălați mâinile frecvent.
  • Țineți sub control alergiile, chiar dacă asta înseamnă tratament medical sau pur și simplu evitarea factorului alergen.

Dacă suferiți de episoade frecvente de sinuzită acută, discutați cu medicul pentru a evalua factorii de risc și metodele de tratament care vă sunt potrivite. Pentru programări, aveți la dispoziție numărul 0232.920 – Call Center Arcadia.

Powered by Froala Editor