Articole medicale

26.04.2022

Chirurgia bariatrică

Dr. Sebastian Ralea

Medic specialist Chirurgie generală

Arcadia Talks este un program de sănătate Arcadia – Spitale și Centre Medicale, un altfel de conectare cu medicii și serviciile medicale Arcadia.

Arcadia Talks|Episodul 10|Chirurgia bariatrică|Invitat Dr. Sebastian Ralea, medic specialist Chirurgie generală, Arcadia

Obezitatea este nu doar o problemă estetică, ci și o afecțiune cronică pe care nu trebuie să o neglijăm. Prin chirurgia bariatrică şi metabolică (chirurgia obezității) se obține scăderea în greutate, remisia imediată și completă pe termen lung a diabetului zaharat și ameliorarea până la vindecare a afecțiunilor asociate obezității.

Ce este chirurgia bariatrică și metabolică? Care sunt tipurile de intervenții bariatrice care se realizează în spitalul Arcadia? Cum se modifică regimul de viață al unui pacient post intervenție chirurgie bariatrică? Toate răspunsurile le oferă dr. Sebastian Ralea, medic specialist Chirurgie generală cu competențe în Chirurgie bariatrică, în cadrul episodului 10 Arcadia Talks, un program de sănătate Arcadia - Spitale și Centre Medicale.

 

Alina Popa: Bună tuturor! Bun venit la Arcadia Talks, un program de sănătate Arcadia - Spitale și Centre Medicale. Sunt Alina Popa și, așa cum v-am obișnuit, aflăm de la specialiștii Arcadia totul despre sănătate. Sunt onorată să-l avem astăzi ca invitat la Arcadia Talks pe domnul doctor Sebastian Ralea, medic specialist Chirurgie generală, cu competențe și experiență și în Chirurgia bariatrică, un medic cu experiență de peste 13 ani în Belgia. Vă propun și vă invit să vorbim astăzi despre chirurgia bariatrică, cel mai eficient tratament al obezității și al afecțiunilor asociate. Bună ziua, domnule doctor! Bine ați venit! Vă mulțumesc că ați acceptat invitația noastră!

Dr. Sebastian Ralea: Eu vă mulțumesc!

Alina Popa: Cu permisiunea dumneavoastră dau citire unui studiu care spune că mai mult de 30% dintre români se confruntă cu problema greutății în exces. În plus, la nivel mondial există peste 700 de milioane de obezi și peste alte 2 miliarde de adulți supraponderali. În cadrul discuției despre diverse afecțiuni, obezitatea este incriminată ca fiind un factor de risc. Domnule doctor, ce este obezitatea și care sunt consecințele asupra sănătății?

Dr. Sebastian Ralea: În primul rând, obezitatea este o boală. Obezitatea se definește în raport cu un parametru calculabil matematic prin divizarea greutății exprimate în kilograme la înălțimea exprimată în metri, de două ori, iar acest indice numit indice de masă corporală ne dă o relație despre severitatea bolii. În mod normal valoarea acestui indice ar trebui să fie între 18 și 25. Între 25 și 30 de kilograme pe metru pătrat vorbim despre supraponderalitate, iar peste 30 de kilograme pe metru pătrat, avem de-a face cu obezitatea – boală, al cărei stadiu de gravitate crește din 5 în 5 unități ale indicelui de masă corporală încât vorbim despre obezitate de gradul 1 pentru o valoare cuprinsă între 30 și 35, o obezitate severă sau de gradul 2 când valoarea indicelui de masă corporală este între 35 și 40, iar peste 40 vorbim despre obezitate morbidă sau de gradul 3. Este o boală deoarece, așa cum ați precizat, făcând aluzie la studiul despre care ați vorbit, este un factor de risc pentru ceea ce se poate numi comorbidități - boli asociate obezității. Vorbind despre comorbidități pentru care obezitatea este factor inductor (factor de risc), aceste boli printre care se pot enumera: diabetul de tip II, care la rândul lui cunoaște o serie întreagă de complicații, hipertensiunea arterială, accidentele vasculare cerebrale, anumite forme de cancer pot fi letale, motiv pentru care obezitatea este o boală letală, fiind considerată a doua cauză de mortalitate pe plan mondial.

Alina Popa: Domnule doctor, tema emisiunii este Chirurgia bariatrică, dar ce este Chirurgia bariatrică și metabolică?

Dr. Sebastian Ralea: Chirurgia bariatrică și metabolică sau Chirurgia obezității este, practic, singurul tratament eficient pe termen lung adresat obezității. Din păcate, niciun tratament conservator, care nu recurge la chirurgie, nu și-a dovedit eficiența pe termen lung pentru a trata obezitatea, studiile medicale arătând că sub 5% dintre pacienții care tentează un tratament conservator reușesc să piardă doar 5% din excesul de greutate și să o mențină pentru 5 ani de la debutul eforturilor. Chirurgia obezității sau bariatrică și metabolică este singura soluție terapeutică fiabilă pentru a trata obezitatea pe termen lung și pentru a diminua semnificativ riscul acestor boli despre care am vorbit.

Alina Popa: Domnule doctor, care sunt tipurile de intervenții bariatrice care se realizează în spitalul Arcadia?

Dr. Sebastian Ralea: Pornind de la principiul de acțiune al acestor tehnici chirurgicale trebuie, în primul rând, subliniat că această chirurgie vizează corectarea greșelii, greșeală care face referire la dezechilibrarea balanței energetice a organismului nostru. Atunci când devenim obezi este consecința unui aport caloric care depășește arderile calorice. Această greșeală este întreținută în viața modernă de caracterul neconsumptiv al caloriilor, al muncii moderne pe care o desfășurăm astăzi. Munca noastră ne ocupă timpul, dar nu ne arde caloriile. Chirurgia reușește să corecteze dezechilibrul energetic acționând asupra, dacă ne putem imagina că suntem o balanță, un cântar cu două talere, și că pentru a rămâne la greutate stabilă, pe talerul intrărilor calorice trebuie așezate tot atâtea calorii cât pe talerul arderilor prin munca de zi cu zi, muncă care, după cum spunea este mai puțin energică. Chirurgia micșorează talerul pe care putem așeza caloriile ingerate. Micșorează acest taler pe de-o parte prin tehnici chirurgicale care au caracter restrictiv, restricționând volumul de alimente pe care îl putem consuma, cum ar fi: chirurgia de gastroplastie verticală cunoscută drept Gastric Sleeve, de la termenul englezesc sleeve care desemnează un manșon, asta deoarece această chirurgie transformă stomacul dintr-un balon în care înaintea operației încap aproximativ 1 litru, chiar 1 litru și jumătate volum de alimente într-un manșon, într-un tub în care nu mai încap decât 100, 130 ml volum de alimente. În această reducție stă caracterul restrictiv al Gastric Sleeve. În afară de această tehnică, care este cel mai frecvent practicată pe plan mondial până în prezent, există și alte tehnici pe care le practicăm în Arcadia, care asociază restricției mecanice a volumului de alimente pe care le putem înghiți diminuarea absorbției intestinale într-o măsură mai mare sau mai mică prin tehnici care permit ocolirea din calea tranzitului alimentar a unei părți a intestinului subțire, acest organ fiind responsabil, practic, de absorbția caloriilor. Prin această ocolire sau bypass în limba engleză, asociem restricției mecanice un grad variabil, în funcție de tehnică, de diminuare a absorbției intestinale, ceea ce eficientizează rezultatele pe termen lung ale acestor tehnici.

Alina Popa: Domnule doctor, care sunt efectele chirurgiei bariatrice asupra sănătății pacienților?

Dr. Sebastian Ralea: În primul rând, este dovedit că această chirurgie a obezității este adresată nu doar excesului ponderal. Obținem nu doar o pierdere a excesului ponderal, ci inducem o remisie, în 80% dintre cazuri, aproape spontană a diabetului de tip II. În cazurile în care diabetul de tip II nu este remis, adică nu ajungem să renunțăm la tratamentul pentru diabet, se reduce drastic consumul de medicamente necesar menținerii echilibrului glicemic. O altă boală asupra căreia acționează chirurgia obezității în sens benefic este hipertensiunea arterială, reducând semnificativ necesarul terapeutic pentru controlul tensiunii arteriale. Și, evident, odată cu schimbarea statusului hormonal întreținut de obezitate, care este procancerigen printre altele, care poate induce accidente vasculare cerebrale cu o frecvență de până la 15 ori mai mare decât în populația normopoderală, scăpăm și de riscul acestor patologii, diminuăm semnificativ riscul acestor patologii.

Alina Popa: Practic obezitatea are foarte multe alte comorbidități sau foarte multe afecțiuni asociate, așa cum spuneați și dumneavoastră.

Dr. Sebastian Ralea: Cu siguranță!

Alina Popa: Cum se modifică regimul de viață al unui pacient post intervenție chirurgie bariatrică?

Dr. Sebastian Ralea: Pe termen scurt vorbim, în primul rând, despre necesitatea de a parcurge o perioadă de realimentare progresivă, realimentare care urmărește în primul rând consumul de alimente cu textură moale: în primele 5 zile doar lichide, după care textura alimentelor este îngroșată progresiv trecând prin iaurturi, prin piureuri, alimentație pasată pentru câteva săptămâni, urmând ca la capătul a 4 - 6 săptămâni să revenim la capacitatea de a mânca absolut orice mâncam și înainte de operație, dar având grijă la calitate și în cantități adaptate noii condiții. După această primă perioadă de realimentare progresivă, în care inclusiv efortul fizic este restricționat și asta vizavi de cicatrizarea solidă a micilor orificii de abord chirurgical laparoscopic, viața pacientului este marcată de bucuria și, în egală măsură, de datoria de a implementa în igiena de viață o activitate fizică regulată. S-a demonstrat că, în condițiile aportului caloric redus prin aceste intervenții, o activitate fizică în regim cardio, practic care să ne permită să transpirăm 20 de minute pe zi este suficientă și necesară ca măsură de igienă de viață a fi implementată după primele șase săptămâni. Pe termen lung, evident, calitatea vieții este cea care beneficiază de schimbări majore, odată cu pierderea excesului ponderal, odată cu scăderea necesarului terapeutic pentru comorbiditățile eventual preexistente operației, iar calitatea vieții individului nu are decât de câștigat.

Alina Popa: Domnule doctor, care este cea mai spectaculoasă transformare după o intervenție bariatrică de care vă amintiți? Pentru că intervențiile de chirurgie bariatrică au rezultate vizibil spectaculoase.

Dr. Sebastian Ralea: Desigur, pentru a puncta matematic pot cita cazul unui pacient care la un an și jumătate după un Gastric Sleeve a scăzut de la 250 de kilograme, greutatea cu care l-am cunoscut înaintea intervenției, până la 80 de kilograme, pacient care nu mai era capabil să se deplaseze mai mult de 5 metri, căruia îi amorțeau picioarele înaintea intervenției chiar și de la statul în șezut, care nu mai lucra de 10 ani înainte de practicarea intervenției și care la un an după intervenție era reangajat în construcții și care a recâștigat o calitate a vieții de-o manieră netă prin această pierdere de 170 de kilograme de exces de masă ponderală. Un al doilea caz matematic și medical în egală măsură care m-a marcat este o intervenție particulară de chirurgie a obezității dedicată cazurilor care au avut în antecedente alte intervenții care au „maltratat” stomacul. În speță, pacientul la care fac referire avusese alte intervenții din sfera chirurgiei bariatrice cu complicații, pacientă care, având o greutate foarte mare, de aproximativ 175-180 de kilograme în momentul intervenției și care fusese refuzată în multe alte centre pe motivul antecedentelor care predispuneau la riscuri mari în tentativa de a reopera acel stomac, a suportat, a beneficiat de o intervenție numită IFD, abreviere care vine de la Ileal Food Diversion, diversie ileală a mâncării, pacientă care în urma acestei intervenții a reușit să scadă la 77 de kilograme, ultima greutate pe care i-o cunosc.

Alina Popa: Domnule doctor, eu știu că dumneavoastră țineți legătura cu pacienții imediat după intervenție, chiar și după 6-9 luni. Sunt absolut de nerecunoscut. Care este feedbackul lor? Ce vă transmit?

Dr. Sebastian Ralea: În primul rând, legătura cu pacienții, vreau să subliniez ferm, este o condiție a bunei reușite pe termen lung. Ca în orice domeniu al vieții, comunicarea este cheia reușitei, iar urmărirea pacienților după chirurgia bariatrică trebuie să se desfășoare pentru tot restul vieții acestor pacienți. Este un aspect extrem de important, iar, revenind la partea centrală a întrebării dumneavoastră, feedbackul pacienților este unul extrem de pozitiv, tradus prin afirmații de genul: „Dacă ar trebui s-o fac din nou aș face-o, dar cu 10 ani mai devreme” sau „Simt că m-am născut a doua oară.”, ceea ce este extrem de satisfăcător și de natură a-ți umple sufletul de bucurie.

Alina Popa: Practic, li se schimbă viața.

Dr. Sebastian Ralea: Sigur!

Alina Popa: Domnule doctor, vă mulțumesc că ați acceptat invitația noastră! A fost o reală plăcere discuția cu dumneavoastră.

Dr. Sebastian Ralea: Eu vă mulțumesc!

Alina Popa: Vă mulțumim că sunteți alături de noi. Așteptăm în continuare întrebările voastre și fiecare întrebare va primi un răspuns. Ne revedem în scurt timp cu o nouă ediție Arcadia Talks. Pe curând!