Articole medicale

09.08.2021

Chirurgia pediatrică

Dr. Dina Adnana Toma Jaramani

Medic primar Chirurgie pediatrică

Arcadia Talks este un program de sănătate Arcadia – Spitale și Centre Medicale, un altfel de conectare cu medicii și serviciile medicale Arcadia.

Arcadia Talks | Episodul 1 | Chirurgia pediatrică | Invitat Dr. Adnana Jaramani Toma, medic specialist Chirurgie pediatrică, Arcadia

Chirurgia pediatrică este un domeniu special al medicinei. Atât prin delicatețea pacienților și a gesturilor chirurgicale, cât și prin relația specială care se formează între medic, copil și părinți.

Care sunt cele mai frecvente intervenții chirurgicale la copii? Care sunt avantajele pe care micii pacienți le au în Spitalul Arcadia? Toate răspunsurile le oferă dr. Adnana Dina Jaramani Toma, medic specialist Chirurgie pediatrică, în cadrul primului episod Arcadia Talks, un program de sănătate Arcadia – Spitale și Centre Medicale.

Alina Popa: Bună, tuturor! Bine ați venit la Arcadia Talks, un program de sănătate, Arcadia - Spitale și Centre Medicale. Sunt Alina Popa și vă invit să aflăm de la specialiștii Arcadia totul despre sănătate. Sunt astăzi împreună cu doamna doctor Adnana Dina Jaramani Toma, medic specialist chirurgie pediatrică. Așadar, vom vorbi despre o specialitate chirurgicală care, pe lângă aspectele medicale are și un anumit specific pe care vă invit să-l descoperim împreună astăzi. Bună ziua, doamna doctor! Bine ați venit! Vă mulțumim frumos că ați acceptat invitația noastră.

Dr. Jaramani Toma: Bună ziua! Bine v-am găsit și vă mulțumesc frumos pentru invitație.

Alina Popa: Doamna doctor, propun să începem emisiunea de astăzi cu două întrebări. Care sunt cele mai frecvente situații în care părinții se prezintă la consultații cu cei mici? Și care sunt cele mai frecvente tipuri de intervenții chirurgicale?

Dr. Jaramani Toma: Atunci când discutăm despre adresabilitate, noi împărțim patologia în două. Patologia acută și cronică. Pentru patologia acută, cel mai frecvent se adresează pentru dureri abdominale și noi infirmăm sau confirmăm diagnosticul de apendicită acută. Iar când vorbim despre patologie cronică, acolo ne referim cel mai frecvent la hernii, inghinale, ombilicale, la testicul necoborât, hidrocel și angoasa cea mai mare a tuturor părinților - fimoza. Intervențiile chirurgicale cele mai frecvente în urgență sunt pentru apendicită acută, iar pentru patologia cronică – hernii.

Alina Popa: Doamna doctor, părinții au ajuns la consultație, a primit cel mic recomandare de intervenție. Care sunt cele mai frecvente întrebări pe care le adresează părinții în cadrul consultației?

Dr. Jaramani Toma: Vă dați seama că un diagnostic chirurgical și implicit recomandarea de intervenție chirurgicală vine la pachet cu foarte multe temeri și mai ales cu foarte multe întrebări. Primul lucru pe care îl întreabă sau prima lor teamă este legată de intervenție, despre modul în care se va desfășura. Și aici vorbim de intervenție clasică sau laparoscopică, de durata intervenției și cele două, tipul și durata, diferă de la pacient la pacient, de la o afecțiune la afecțiune. Bineînțeles că au întrebări legate de anestezie, care este poate o temere mai mare decât afecțiunea în sine. La copii de obicei este o anestezie generală pentru a scădea stresul, a crea un confort maxim, pentru a nu fi traumatizat în niciun fel cel mic. Au întrebări legate de durata spitalizării. Și aici este un lucru foarte important pentru că în spitalul nostru spitalizarea este de scurtă durată și automat toată lumea este fericită, respectiv și părinții și copiii. Au întrebări firești legate de durere pentru că o intervenție chirurgicală implică un grad de durere. Însă, din fericire pentru mine și pentru cei mici mai ales, gradul de durere este mult mai scăzut la copii, este o durere suportabilă, cedează la antialgice obișnuite așa că recuperarea este una foarte rapidă. Asta ca răspuns la următoarea lor întrebare - cât de rapid revin cei mici la activitatea obișnuită? De obicei din ziua intervenției sau chiar de a doua zi când revin în mediul de acasă. Mediul cu care sunt obișnuiți.

Alina Popa: Practic în cadrul consultației, după ce pacientul a primit recomandarea pentru intervenția chirurgicală, primesc toate aceste răspunsuri.

Dr. Jaramani Toma: Da. Da, pentru că este foarte util și este foarte important să fie informați, să știe ce urmează, atât ei, cât și cei mici. Bineînțeles, adaptat vârstei. Dar ei trebuie să înțeleagă că vor veni împreună cu părinții, creăm așa o poveste frumoasă despre cum vine toată lumea să-i cunoască.

Alina Popa: Practic și zona emoțională este de cele mai multe ori abordată și aici încercăm o stabilizare a părintelui, pentru că știm emoțiile sunt foarte mari, în privința părintelui.

Dr. Jaramani Toma: Sunt mai mari emoțiile părinților decât ale copiilor. Întodeauna spun că stresul este al părinților. Din fericire, copiii nu conștientizează. Atât timp cât se simt în siguranță când vin cu un aparținător, cu mama sau tata. Au emoții. Se află totuși într-un mediu nou, dar stresul este al părinților. Și atunci da, încercăm să explicăm din punct de vedere profesional, tehnic, dar încercăm să îmbinăm și partea emoțională. Să îi liniștim așa, să decurgă totul foarte bine.

Alina Popa: Doamna doctor, eu știu că sunteți foarte iubită de cei mici. Sunteți extrem de apreciată de părinți și există un specific al relației dintre medic-pacient-părinte. Cum ați defini această relație?

Dr. Jaramani Toma: Cred că cei mici mă plac sau mă iubesc cum spuneați pentru că simt că este reciprocă situația. Îmi place foarte mult ceea ce fac. Așa cum spuneați, în această relație vorbim de trei părți implicate, medicul, copilul și părinții. Toată lumea când se gândește la copii se gândește la foarte multă gingășie, poate slăbiciune chiar. Și aș vrea să-i contrazic. Copiii sunt foarte puternici. E o relație specială, care se bazează pe foarte multă încredere. Pentru că nu este foarte ușor pentru un părinte să vină mai ales la chirurg cu cel mic și să-l lase practic în mâinile mele. E o relație de interdependență. E o relație frumoasă pentru mine. Pentru mine este o relație foarte frumoasă, care nu se termină în momentul în care îi externez sau se termină intervenția chirurgicală.

Alina Popa: Deci, practic când vorbim despre chirurgie pediatrică vorbim despre un specific al relației dintre medic, pacient și părinte.

Dr. Jaramani Toma: Este. Este un triunghi și fiecare unghi este foarte important în relația aceasta. Părinții au un rol extrem de important. Copiii au un rol extrem de important. Evident că fără chirurg e mai complicat de a încheia acest triunghi, dar este o relație specială, specifică și foarte frumoasă.

Alina Popa: Doamna doctor, v-aș întreba care sunt avantajele pe care le au micii pacienții în Spitalul Arcadia?

Dr. Jaramani Toma: În primul rând, lucrul pe care eu îl consider foarte important este că părinții au acces la blocul operator. Părinții merg în sala de operație cu cel mic. Copilul nu este luat din brațele mamei de către cineva străin. Așa cum spuneam, creăm o întreagă poveste. Inclusiv legată de partea de anestezie, cum visează frumos. Și atunci copilul va adormi și se va trezi cu un părinte, cu cineva cunoscut, fără a se speria, fără a se trezi într-un mediu nou înconjurat doar de oameni străini. Și din punctul meu de vedere acesta este cel mai important lucru. Avem rezerve adaptate copiilor, colorate. Sunt rezerve speciale pentru copii și părinți. Stau doar mama și copilul. Un alt lucru care este foarte important la noi și de care am beneficiat de când am venit în Arcadia este faptul că avem o echipă multidisciplinară și putem opera în echipă. Un copil poate beneficia în aceeași intervenție chirurgicală, sub aceeași anestezie, în aceeași spitalizare, de două intervenții, pentru două patologii diferite. De exemplu, dacă este nevoie de o intervenție chirurgicală, de chirurgie pediatrică și o intervenție ORL. Sau am avut situații combinate, oftalmologie cu chirurgie pediatrică.

Alina Popa: Deci practic în același episod de spitalizare pot fi executate mai multe gesturi medicale, ceea ce reprezintă într-adevăr, așa cum spuneați, un avantaj pentru micii pacienți.

Dr. Jaramani Toma: Este un avantaj foarte mare, iar un alt lucru pe care eu îl consider important este spitalizarea de scurtă durată. De obicei se pot face intervenții cu spitalizare de zi sau maxim o noapte de spitalizare. Excepțional sunt intervenții la care se stă mai mult, dar nu exagerat.

Alina Popa: După ce se externează, se menține în continuare relația cu medicul, pentru a vedea starea de sănătate și din punct de vedere postoperator.

Dr. Jaramani Toma: E foarte important. Eu râd câteodată că eu îi agasez. Pentru că e important să văd că lucrurile decurg normal și din momentul în care ies din spital. Și păstrez legătura cu ei chiar și după controale. De obicei e nevoie de un control, după care, medical vorbind, lucrurile se încheie. Copilul își reia activitatea normal, nu mai are niciun disconfort, dar de regulă păstrez legătura cu ei pentru că îmi place să îi văd crescând.

Alina Popa: De aici am tras concluzia că sunteți extrem de iubită de cei mici. Domna doctor, ce urmează nu este neapărat o întrebare, este o provocare. Vă provoc să privim un pic în trecutul dumneavoastră, de la debutul activității în Arcadia și până acum și să ne spuneți care a fost cel mai mic pacient, cel mai mare pacient și dacă vă amintiți de un caz special care v-a marcat din punct de vedere profesional.

Dr. Jaramani Toma: Pentru că nimic nu este întâmplător mi-am început activitatea în Arcadia de 1 Iunie, de Ziua Copilului. Privind așa în urmă au fost mulți pacienți. Au fost extreme. Pacienți pe care i-am operat la două ore de viață, pacienți la cinci ore de viață sau de două săptămâni. Bineînțeles, la extrema cealaltă sunt pacienții aproape adulți, pentru că în chirurgie pediatrică operăm de la câteva ore până la 18 ani. Un caz care m-a marcat și poate pentru că este un pic mai recent este al unui pacient de 15 ani, care, datorită implicării spitalului și a materialelor care au fost publicate, s-a diagnosticat singur, fiind cu părinții plecați în afară. Și-a organizat singur, împreună cu biroul nostru de consiliere și-a organizat intervenția. Un copil s-a diagnosticat, a venit la spital, a adus adulți după el, bunicii, pentru că era minor. Din fericire, totul este bine acum. Așa cum spuneam, beneficiem de această echipă multidisciplinară. Am avut suportul colegilor de la Cardiologie, suportul colegei noastre psiholog și acum este bine. Dar a fost un caz impresionant, pentru că este stresant pentru un copil să te gândești că vei dezvolta o afecțiune foarte gravă, pentru că asta era în mintea lui. A fost bine pe de o parte să vedem că materialele noastre ajută, că informațiile ajung unde trebuie și că în final rezultatele sunt cele mai bune, cele scontate.

Alina Popa: Așa este. Acesta este și scopul întâlnirii noastre de astăzi. O reală plăcere discuția cu dumneavoastră. Vă mulțumesc foarte mult pentru că ați acceptat invitația. Vă mulțumesc și vouă că ați fost alături de noi. Așteptăm întrebările voastre transmise printr-un comentariu. Fiecare întrebare va primi un răspuns. Ne revedem curând cu o nouă ediție Arcadia Talks. Pe curând!

Powered by Froala Editor