Articole medicale

06.11.2012

Chirurgia plastică - frumusețe sub bisturiu

Incursiune în istorie

Chirurgia plastică și reconstructivă, aparent o ramură nouă a chirurgiei, datează de fapt din antichitate, la fel ca preocuparea omului pentru refacerea structurilor anatomice distruse sau deformate, și mai ales la fel ca preocuparea omului legată de ameliorarea aspectului fizic și apropierea de un ideal de frumusețe.

Izvoarele istorice demonstrează că primele intervenții de chirurgie plastică au fost realizate de către indieni, fiind vorba despre rinoplastii destinate celor care fuseseră pedepsiți prin amputarea nasului.

Trei direcții de dezvoltare

În practica medicală actuală, distingem trei direcții principale în care această ramură chirurgicală s-a dezvoltat în timp:

  • reconstrucția părților moi care prezintă leziuni congenitale sau dobândite (de cele mai multe ori în urma unui traumatism sau accident), incluzând un capitol important al chirurgiei mâinii;
  • tratamentul arsurilor, leziuni extrem de severe, cu potențial invalidant sau risc major de deces;
  • chirurgia estetică, ce urmărește modificarea formei unor segmente ale corpului, corespunzător solicitării pacientului (rinoplastie, otoplastie, mamoplastie, modelarea corporală), precum și diminuarea efectelor fenomenului natural de îmbătrânire (lifting palpebral, facial sau cervico-facial).

Chirurgia plastică, prin posibilitățile sale de a reconstrui pielea și țesuturile acolo unde au fost distruse de boală sau accident, s-a dezvoltat în strânsă colaborare cu celelalte specialități chirurgicale. Un avânt considerabil s-a produs cu precădere în ultimele decenii, odată cu apariția noului domeniu al microchirurgiei, adică al realizării actului operator sub microscop, prin utilizarea de instrumente și materiale de sutură extrem de fine. Aceste tehnici au făcut posibile intervenții chirurgicale de tipul reconstruirii vaselor de sânge sau a nervilor, ori de tipul replantării segmentelor amputate (degete, mână, picior, scalp), dar și transferul de țesuturi dintr-o parte în alta a corpului, și chiar transplantul de organe.

Ce facem la Arcadia

La Spitalul Arcadia se pot realiza, în cele mai bune condiții, intervenții chirurgicale reglate, adică preprogramate, atât din segmentul chirurgiei reconstructive, cât și din cel al chirurgiei estetice. Se realizează de asemenea corecția cicatricilor rezultate în urma vindecării plăgilor arse, utilizând tehnica expandării cutanate, lipofilling-ul (injectarea de grăsime sub cicatrice) sau dermabrazia.

Activitatea de chirurgie plastică și reconstructivă beneficiază de excelentele resurse chirurgicale și de anestezie-terapie intensivă ale spitalului, în special de dotările avansate ale blocului operator Arcadia și unităților ATI atașate. Caracterul multdisciplinar al spitalului reprezintă o garanție în plus pentru abordarea în condiții de siguranță a cazurilor complexe și pentru gestionarea atentă a factorilor de risc și a problemelor medicale asociate ale pacienților.

„Prin adresabilitatea tot mai mare a pacienților în sfera noastră de activitate, am abordat la Arcadia o cazuistică extrem de diversă și de mare complexitate, ceea ce ne-a permis pe de o parte să consolidăm profilul de centru avansat în domeniul chirurgiei plastice și reconstructive, iar pe de altă parte să realizăm cu colegi din alte specialități o interesantă și fructuoasă colaborare interdisciplinară, pentru rezolvarea unor cazuri mai grave și care ridicau probleme multiple.

În paralel cu activitatea curentă, milităm în mod deosebit la Arcadia pentru un capitol insuficient abordat încă în țara noastră, dar cu mare succes în alte părți ale lumii, cel al reconstrucției sânului operat sau amputat. În ciuda rezultatelor excelente și a impactului pozitiv covârșitor pe care intervenția îl are asupra pacientei confruntate cu cancerul mamar, în România solicitările pentru această intervenție sunt puțin numeroase – e mai degrabă o chestiune de mentalitate și de educație, astfel că suntem convinși că e nevoie de voci puternice prin care să arătăm femeilor că mastectomia nu trebuie să rămână o mutilare fizică permanentă. În rest, știind că dispunem de toate resursele necesare – echipă, experiență, tehnologie, condiții de spitalizare și standarde de îngrijire excelente – încurajăm pacienții să ni se adreseze pentru orice problemă din sfera chirurgiei plastice, estetice și reconstructive și să caute aici o soluție performantă, modernă, avansată a problemei lor”, arată dr. Camelia Tamaș, medic primar Chirurgie Plastică, Arcadia.