Articole medicale

ORL
05.06.2023

Chirurgia rinosinusală

Dr. Ionut Gabriel Hantascu

Medic primar ORL

Chirurgia rinosinusală

Standardul de aur în chirurgia rinosinusală actuală este chirurgia endoscopică rinosinusală.

Chirurgia clasică rinosinusală deschisă rămâne a se adresa doar pentru cazuri absolut specifice, de obicei după eșecul chirurgiei endoscopice. Foarte frecvent se folosește un abord mixt (endoscopic și extern) pentru anumite leziuni specifice. Abordul extern clasic este utilizat mai ales pentru formațiunile tumorale rinosinusale.

Chirurgia endoscopică rinosinusală presupune accesul în interiorul cavității nazale și a sinusurilor paranazale pentru a drena, a lărgi și a deschide orificiile naturale ale sinusurilor. Această chirurgie este numită în literatura de specialitate Functional Endoscopic Sinus Surgery (FESS), prin urmare obiectivul său este funcționalitatea: interceptarea ostiumului natural, lărgirea prin ostium și drenarea leziunilor, rezultatul fiind o funcționare a nasului cât mai apropiată de cea naturală și corectă.

Noutăți în chirurgia rinosinusală

Ca elemente de noutate în chirurgia rinosinusală, la Spitalul Multidisciplinar Arcadia utilizăm diferite dispozitive care duc la precizie sporită în derularea unei intervenții corecte de chirurgie endoscopică rinosinusală. Un exemplu este dispozitivul numit Shaver, care constă într-o canulă de aspirație ce are în interior o lamelă care oscilează în mod continuu. Practic, acest dispozitiv aspiră și secționează în același timp țesuturile, permițând o vizualizare foarte bună și o excizie cu precizie. Este cel mai utilizat în chirurgia polipozei rinosinusale.

Coblația este o tehnică inovatoare de tratament în sfera chirurgiei ORL, care poate fi folosită pentru excizia anumitor leziuni și pentru reducerea de volum a cornetelor nazale.
În arsenalul nostru a intrat și piezochirurgia, tehnică care presupune utilizarea unei sonde care produce vibrații extrem de fine care permit frezarea anumitor zone osoase delicate. Prin intermediul acestei metode crește precizia intervenției chirurgicale.

Următorul pas în dezvoltarea chirurgiei rinosinusale în cadrul Spitalului Multidisciplinar Arcadia este integrarea unui sistem de neuronavigație, ale cărui beneficii sunt precizia actului chirurgical și diminuarea riscurilor și a posibilelor complicații postoperatorii.

Riscurile chirurgiei rinosinusale

Trebuie să reținem că sinusurile paranazale sunt cavități situate într-o zonă foarte delicată la baza craniului, între orbite și arii cu structuri extrem de delicate și importante pentru organism.
O complicație ușoară care poate apărea este hemoragia postoperatorie care se poate gestiona prin tratament medical sau prin utilizarea unor anumite tipuri de tampoane pentru a opri sângerarea. De asemenea, se pot folosi diferite tipuri de cauterizări care să acționeze asupra sursei hemoragiei.
Durerea postoperatorie este minimă, pacienții simțind o jenă, o presiune facială, fără ca durerea să fie un element important după intervenția chirurgicală.
Există risc infecțios postoperator. Din acest motiv pacienții urmează un tratament cu antibiotice după derularea intervenției chirurgicale. Totodată, pacienții se prezintă la controale pentru toaleta nazală care presupune curățarea secrețiilor și a crustelor care apar în postoperator.
O complicație gravă care poate apărea este lezarea structurilor din proximitatea sinusurilor paranazale (ex. orbita). Cea mai gravă situație este reprezentată de lezarea tavanului etmoidal, adică pătrunderea intracraniană în timpul intervenției, situație care conduce la riscul de fistulă de lichid cefalorahidian și meningită.

Intervențiile de chirurgie rinosinusală se desfășoară în siguranță în Spitalul Multidisciplinar Arcadia. Pentru programări, pacienții au la dispoziție numărul de telefon 0232 920, Call Center Arcadia.