Articole medicale

21.06.2023

Chist dermoid voluminos pe ovar unic, eliminat laparoscopic la Arcadia, cu salvarea ovarului

Dr. Tiberiu Gireada

Medic specialist Obstetrică-Ginecologie

Chist dermoid voluminos pe ovar unic, eliminat laparoscopic la Arcadia, cu salvarea ovarului

O pacientă în vârstă de 21 de ani, cu un singur ovar, s-a adresat Spitalului Arcadia pentru a doua opinie în legătură cu tratamentul chirurgical al unui chist ovarian de dimensiuni mari (>10 cm). Indicațiile primite anterior erau de chirurgie clasică, cu extirparea, la nevoie, a ovarului.

Pacienta suferise anterior, în altă instituție medicală, o intervenție chirurgicală pentru un chist de ovar cu aspect atipic, în cadrul căreia a fost îndepărtată anexa în totalitate (trompa, ovarul și chistul). Anatomia patologică a demonstrat că a fost chist dermoid. Pacienta fusese internată cu sindrom dureros abdominal, examenul ecografic indicând o masă chistică pe unul dintre ovare.

Așadar, la momentul prezentării la Spitalul Arcadia, pacienta avea un chist de dimensiuni mari, pe un ovar unic. Din punct de vedere ecografic, formațiunea chistică a fost încadrată în primă instanță în categoria chisturilor suspecte. După reevaluarea ecografică, a apărut suspiciunea de chist dermoid (teratom matur). Aceasta a fost întărită de rezultatul examenului RMN cu substanță de contrast. Diagnosticul a condus la intenția de a se realiza o intervenție conservatoare, care presupune îndepărtarea chistului și salvarea ovarului.

Deși formațiunea chistică avea dimensiuni mari, tratamentul chirurgical a fost realizat prin abord laparoscopic. Intervenția a decurs bine, ovarul fiind salvat în proporție de 99%. Pentru a se pătrunde în zona în care se află chistul, se realizează o incizie de mici dimensiuni pe ovar, care generează o mică pierdere din rezerva ovariană, fiind singurul stres care este adus ovarului. Se pătrunde într-un plan de clivaj, adică se separă țesutul sănătos care este conținut la suprafață de masa solidă din interior, care este chistul. Această tehnică este denumită chistectomie. În cazul pacientei de 21 de ani s-a scos o formațiune foarte mare care conținea țesut osos, cartilaj, fire de păr și grăsime.
„Multe dintre paciente vin la Spitalul Arcadia din alte centre cu indicații de tratament al chistului dermoid prin abord clasic, nu prin abord laparoscopic. Există opinia falsă că acel chist care conține păr și grăsime se va sparge și va curge în cavitatea abdominală. După ce se realizează chistectomia, chistul se introduce într-un recipient special (endo bag), extragerea chistului fiind realizată din interiorul acestui dispozitiv special conceput pentru acest timp operator. Totul se desfășoară în mediul controlat al pungii”, explică Dr. Tiberiu Gireadă, medic specialist Obstetrică-Ginecologie.

Pacienta a avut o evoluție postoperatorie favorabilă, externându-se după 24 de ore de la intervenție cu unicul ovar pe care îl mai avea în stare foarte bună. S-a prezentat ulterior la controalele de rigoare, despre care Dr. Tiberiu Gireadă oferă mai multe informații: „Controlul postoperator, care are loc la 10-14 zile de la intervenție, vizează partea de plagă, fiind valabil și în cazul laparoscopiei: se verifică absența complicațiilor imediate de plagă și se scot firele. Ulterior se verifică activitatea ovarului pe durata a 2-3 cicluri menstruale (în funcție de natura chistului), perioadă în care ovarul revine la forma normală. Între timp se primește rezultatul anatomiei patologice. Protocolul prevede că toate piesele care sunt scoase în timpul unei intervenții chirurgicale, cum este și chistectomia, se trimit pentru examen anatomopatologic. Chistul dermoid face parte din categoria chisturilor identificabile intraoperator pentru că are un aspect tipic, conținutul său stabilind diagnosticul. În cazul prezenței grăsimii, a părului și a țesutului osos, este 100% chist dermoid (teratom matur)”.
Pacienta s-a recuperat bine, la un an de la intervenție existând planuri de sarcină.

Chistul ovarian dermoid

Chistul ovarian dermoid este o formațiune tumorală de origine embrionară, de regulă unilaterală (afectează doar unul dintre ovare), care poate conține o serie de țesuturi: fire de păr, dinți, țesut epitelial, țesut osos, grăsime etc. Cel mai frecvent, chisturile dermoide ovariene sunt benigne și se întâlnesc la femeile cu vârste sub 30 de ani. Îndepărtarea pe cale chirurgicală este singurul tratament pentru această patologie. În absența acestuia, chisturile ovariene dermoide pot crește riscul de infecție și cancer ovarian.

Majoritatea chisturilor dermoide sunt asimptomatice, creșterea semnificativă în dimensiuni a acestora putând cauza percepția de greutate pelvină sau chiar durere în zona pelvină. Tocmai din cauza absenței simptomelor specifice, este indicată accesarea periodică a consulturilor de specialitate pentru a se descoperi posibilele afecțiuni în stadiu incipient.

Pentru programări, pacientele au la dispoziție numărul de telefon 0232 920, Call Center Arcadia.