Articole medicale

29.04.2024

Colonizarea digestivă timpurie a nou-născuților și copiilor mici

Dr. Demetra Simona Axinte

Medic primar Pediatrie, Neonatologie

Colonizarea digestivă timpurie a nou-născuților și copiilor mici
Colonizarea digestivă timpurie a nou-născuților și copiilor mici

Colonizarea digestivă timpurie a nou-născuților și copiilor mici cu E. coli, Klebsiella pneumoniae, Clostridium difficile reprezintă o provocare actuală a sistemului de sănătate. Rezistența la antibiotice și distrugerea echilibrului florei intestinale imature a copilului mic stau la baza declanșării unor aspecte patologice polimorfe și sunt arme greu de combătut în practica pediatrică curentă.

E. coli, Klebsiella pneumoniae, Clostridium difficile sunt bacterii care se regăsesc în mod normal în flora microbiană a intestinului subțire. În contextul unui sistem imunitar mai puțin dezvoltat sau slăbit, acestea pot duce la probleme severe:

  • coli: diaree severă, crampe, vărsături, dermatită atopică;
  • Klebsiella pneumoniae: pneumonie, meningită, infecții ale plăgilor și rănilor, infecția sângelui, reflux gastroesofagian, intoleranțe alimentare;
  • Clostridium difficile: de la forme ușoare de boală diareică acută până la colită pseudomembranoasă şi megacolon toxic.

Cunoașterea și înțelegerea dezvoltării și funcționării microbiomului intestinal împreună cu tratamentul homeopat țintit reprezintă strategii imbatabile în dezamorsarea unui mare pericol medical.
Orice colonizare cu Klebsiella nu poate fi distrusă cu antibiotice, ci doar ușor suprimată, tratamentele agresive cu antibiotice transformând-o într-un dușman de temut. Atrage după sine o mare familie de probleme: colonizări accesorii cu Clostridium, E. coli. O astfel de infecție trebuie atent urmărită și poate fi forțată să revină în mediul comensal, Klebsiella fiind de fapt o bacterie cameleon/oportunistă, un comensal (microorganism care trăiește pe/în organismul uman fără a cauza daune) care știe să devină patogen în anumite cazuri.
Colonizările neadecvate la nivel intestinal duc la instalarea sindromului de intestin permeabil, manifestat prin creșterea permeabilității intestinale, ceea ce facilitează trecerea patogenilor din intestin în sistemul circulator. Sindromul de intestin permeabil favorizează ulterior apariția alergiilor alimentare și a dermatitei atopice.

În fața oricărui copil alergic, nu este suficient să ne consolăm cu descoperirea unui aspect clinic (specific alergiilor cu sau fără transmitere familială), ci este mai important să găsim triggerul care de multe ori este dat de colonizarea intestinală anormală pentru segmentul de vârstă în care se află pacientul. Anamneza atentă și interpretarea corectă a analizelor de laborator – microbiom intestinal, coproculturi – sunt pietre de temelie în ghidarea și tratarea corectă a colonizărilor aberante intestinale.

Principiile de tratament homeopat vin în sprijinul micilor pacienți cu planuri terapeutice clare și atent documentate utilizând nosodele intestinale (remedii cu origine biologică preparate din culturi microbiene, ce au drept scop atât reglarea şi echilibrarea florei intestinale, cât și o acțiune directă asupra Klebsiella, E. coli și Clostridium. Pe lângă aceste metode de tratament se mai adaugă principiul de bază al homeopatiei, bazat pe tratament individualizat conform tipului sensibil al pacientului astfel încât vindecarea să fie blândă și lipsită practic de reacții secundare.
Pentru programări, aveți la dispoziție numărul de telefon 0232 920, Call Center Arcadia.