Articole medicale

29.01.2021

Consultația de medicină internă

Dr. Gabriela Grigoras

Medic specialist Medicină internă

Medicina internă – „regina specialităților medicale” este una dintre cele mai vaste și mai complexe ramuri ale medicinei și stă la baza numeroaselor altor specialități. Este specialitatea medicală care se ocupă cu prevenția, diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor organelor interne la adulți (afecțiuni cardiovasculare, gastro-intestinale, respiratorii, hepatice, renale, osteoarticulare, endocrine, metabolice și altele).

Consultația de medicină internă permite evaluarea per ansamblu a pacientului, ceea ce conferă o mai mare acuitate diagnostică. Prin examenul de medicină internă se furnizeză pacienților și servicii de prevenție a bolii și de promovare a sănătății.Specialiștii de medicină internă sunt medici cu profil de lucru extins, ce au competența de a diagnostica precoce anumite patologii precum și de a rezolva probleme de diagnostic complex și de a monitoriza boli cronice severe și conditii de polipatologie.

Medicul internist evaluează integral pacienții, fiind responsabil de diagnosticul ștratamentul numeroaselor boli din toata gama medicinii și efectuează controale periodice pentru evaluarea stării de sănătate. De asemenea, medicul internist se ocupă cu diagnosticarea comorbidităților, putând indica țintit eventualele consulturi de specialitate necesare.

Consultul de medicină internă cuprinde, în primul rând, anamneza – conversația purtată cu pacientul despre simptome, debutul și evoluția lor in timp, investigații efectuate, regimuri alimentare urmate, tratamente, internări în spitale.Urmează examinarea clinică a pacientului – inspecția, ascultarea plămânilor, inimii, palparea abdomenului, percuția diferitelor organe, efectuarea diverselor manevre la nivelul membrelor, măsurarea tensiunii arteriale și a saturației oxigenului.Astfel, coroborând anamneza și examenul clinic se poate ridica o primă supoziție diagnosticăPentru a ajunge la un diagnostic cert, trebuie infirmată existența altor afecțiuni – prin diagnostic diferențial.

Stabilirea diagnosticului se realizează parcurgând mai mulți pași:

  • efectuarea bilanțului biologic – analize variate de sânge, urină, scaun, exudate, secreții etc, în concordanță cu diagnosticul vizat, și a explorărilor paraclinice complementare necesare: electrocardiogramă (ECG), ecografie abdominală;
  • funcție de fiecare caz în parte, se realizează investigații imagistice suplimentare (radiografie toracică, ecografie de părți moi, ecografie doppler vase de sânge, computer tomograf (CT), IRM, etc) și consultații la alte specialități medicale/chirurgicale complementare.

Dintre explorările paraclinice, ecografia abdominală are o profunda inserție clinică și stă la îndemâna practicienilor din cele mai diverse specialități, inclusiv a medicinii interne, reprezentând o tehnică imagistică a cărei utilizare în scop diagnostic a devenit foarte frecventă.
După evaluarea în ansamblu a tuturor datelor obținute despre caz, se ajunge la diagnosticul final în baza căruia pacientul primește recomandari cu privire la conduita igieno-dietetică, terapeutică și de monitorizare periodică adecvată de urmat.

La Arcadia, pacienții pot alege pachete complexe, care conțin o consultație la medicul de Medicină internă și alte investigații importante. Pentru programare, pacienții au la dispoziție numărul 0232 920, Call center Arcadia.

Powered by Froala Editor