Articole medicale

16.10.2023

Corectarea unei malformații congenitale cardiace la un băiețel de doi ani, la Arcadia

Dr. Igor Nedelciuc

Medic primar Cardiologie

Corectarea unei malformații congenitale cardiace la un băiețel de doi ani, la Arcadia
Corectarea unei malformații congenitale cardiace la un băiețel de doi ani, la Arcadia

Stenoza valvulară de arteră pulmonară este o malformație congenitală cardiacă în care valva pulmonară blocată împiedică circulația adecvată a fluxului sangvin în plămân. Dacă este severă, această afecțiune împiedică dezvoltarea corectă a copilului: nu se dezvoltă conform vârstei, obosește repede, capacitatea de efort fiind scăzută. Această malformație este tratabilă prin intermediul unei intervenții percutane minim invazive. Cu cât stenoza la naștere este mai severă, cu atât intervenția trebuie realizată mai repede. În anumite cazuri critice, intervenția poate fi efectuată și la un copil nou-născut, iar în anumite cazuri de stenoză severă sau moderată se preferă amânarea intervenției cât timp copilul are o dezvoltare conform vârstei. Cu cât copilul este mai mare, cu atât riscurile procedurale scad și calitatea intervenției crește.

Un băiețel de 2 ani, diagnosticat la naștere cu stenoză de arteră pulmonară severă, a fost tratat cu succes la Spitalul de Cardiologie Clinică și Intervențională Arcadia. Întrucât stenoza nu a fost evaluată la naștere ca fiind critică, copilul nu a necesitat o intervenție imediată, fiind preferat un moment când copilul va fi mai mare.

Evaluarea ecografică a relevat prezența stenozei de arteră pulmonară. Au fost făcute măsurători exacte ale inelului valvular și gradientului transtenotic. „Având aceste date, copilul a fost internat direct pentru intervenție. Procedura a avut loc sub anestezie generală. Printr-o tehnică minim invazivă, prin abord venos femural, s-a introdus o sondă de mici dimensiuni în interiorul inimii. S-a realizat inițial un cateterism cardiac care a confirmat stenoza. Introducerea substanței de contrast la acel nivel a permis vizualizarea anatomiei de valvă și arteră pulmonară. Ulterior, a fost introdus un balon special la nivelul stenozei, care a fost umflat la o presiune adecvată, până stenoza valvulară s-a desfăcut. A fost obținut un rezultat perfect din prima dilatare, gradientul transtenotic scăzând aproape de zero”, explică Dr. Igor Nedelciuc, medic primar Cardiologie.

Spitalizarea a fost de o singură zi. Evaluarea ecografică postprocedurală a confirmat rezultatul foarte bun al intervenției: absența stenozei de la nivelul valvei pulmonare, fiind evidențiat un cord normal, funcțional. Copilul va avea o dezvoltare normală, nu va necesita tratament medical și nu va avea restricții din punct de vedere fizic, însă va fi necesară prezentarea la un control ecocardiografic anual.

Spitalul de Cardiologie Clinică și Intervențională Arcadia este cea mai mare și mai modernă unitate monodisciplinară de profil din regiune, specializată în prevenția, diagnosticul şi tratamentul afecțiunilor cardiovasculare. Spitalul dispune de o structură echipată cu o tehnologie performantă ce susține calitatea actului medical, care include o Unitate de Supraveghere și Tratament Avansat al Pacienților Cardiaci Critici (USTACC), echipată cu sisteme ultraperformante de asistare cardio-respiratorie și monitorizare multiparametrică.

Printre serviciile medicale de Cardiologie Intervențională oferite la Arcadia se regăsesc arteriografia periferică, angioplastia coronariană, carotidiană și periferică și explorările invazive în malformații congenitale, cardiostimularea, resincronizarea și implantarea de defibrilatoare.

Pentru programare, pacienții au la dispoziție numărul de telefon 0232 920, Call Center Arcadia.