Articole medicale

28.04.2021

De ce să merg la un consult la oftalmologie pe timp de pandemie?

Dr. Mihaela Rusu

Medic specialist Oftalmologie

De ce să merg la un consult la oftalmologie pe timp de pandemie?

Trăim cu toții vremuri care ne testează limitele răbdării, ale înțelegerii. Dar acestea sunt și momentele în care trebuie să dăm dovadă de responsabilitate, să avem grijă de noi, de sănătatea noastră și a celor de lângă noi.

Calitatea vederii trebuie să facă parte din grija noastră de zi cu zi
 

În primul rând vederea copiilor este importantă, chiar din primele luni de viață, mai ales dacă în familie sunt cazuri de afecțiuni oculare (strabism, purtători de ochelari, vedere scăzută odată cu venirea serii etc). Dacă avem un copil care poartă deja ochelari, nu trebuie ignorat controlul la 6 luni pentru că multe lucruri se pot schimba între timp, fie copilul nu vede bine cu ochelarii, dioptria fiind prea mică sau poate dioptria este prea mare și există un disconfort accentuat zi de zi.

În ultimele luni, majoritatea copiilor au petrecut câteva ore bune în fața monitorului calculatorului sau tabletei în cadrul școlii on-line, fapt care a accentuat unele probleme de natură oculară, lucru tradus prin apariția durerilor de cap, a fotofobiei, a dificultății la cititul de aproape. Un simplu control la medicul oftalmolog ar rezolva rapid aceste probleme.

Odată cu pandemia s-a schimbat modalitatea de lucru, de la biroul de la serviciu la biroul improvizat de acasă, de obicei în fața unui monitor mai mult de 8 ore pe zi. Spre deosebire de jobul de la birou care ar trebui să asigure condiții ergonomice adecvate, acasă, majoritatea stăm pe o canapea sau fotoliu, rar scaun de birou, cu laptopul în brațe, cu o iluminare neadecvată a încăperii, uitam să mai clipim când trebuie, să privim la distanță măcar la o jumătate de oră sau să mai punem picături în ochi. Toate acestea determină treptat dureri de spate, oboseală accentuată, vedere încețoșată, ochi roșii, senzație de înțepătură și mâncărime locală.

Nu trebuie neglijați nici cei care deja se știu cu diverse afecțiuni oftalmologice cronice: retinopatie diabetică, glaucom, degenescenta maculară etc. Din păcate, aceste afecțiuni nu dor, dar neglijate, conduc la pierderea ireversibilă a vederii. Consultul de specialitate este absolut necsar și în cazul afecțiunilor oculare acute: ochi roșii, durere accentuată, scăderea bruscă a vederii uni sau bilateral.

În cadrul Rețelei Medicale Arcadia se respectă toate normele de siguranță pentru un spațiu sigur pentru toți. Pentru programare, aveți la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.

Powered by Froala Editor