Articole medicale

30.06.2020

Dermatoscopia – examinarea non-invazivă a pielii

Dr. Andreea Dimitriu

Medic specialist Dermato-venerologie

Ce este dermatoscopia?
 

Dermatoscopia este o metodă non-invazivă de examinare a pielii cu ajutorul unui instrument numit dermatoscop. Dermatoscopul este un instrument esențial pentru medicii dermatologi.

Dermatoscopia este metoda esențiala de evaluare a formațiunilor cutanate pigmentate sau non-pigmentate, având ca scop principal diagnosticarea melanomului, a altor tipuri de cancere cutanate sau a unor formațiuni precanceroase.

Dermatoscopul DermLite DL4  a fost proiectat  pentru a fi mai rafinat în fiecare detaliu. DL4 oferă două niveluri de luminozitate, un câmp de vizibilitate mare, pigmentare de culoare îmbunătățită (PigmentBoost Plus). În cazul unei alunițe, dermatoscopul ajută la examinarea amănunțită a fiecărei porțiuni din alunița respectivă, permițând vizualizarea cu exactitate a caracteristicilor acesteia, care altfel sunt invizibile unei examinări cu ochiul liber. Cu ajutorul dermatoscopiei pot fi detectate până și cele mai mici schimbări care ar putea indica o leziune pre-canceroasă sau canceroasă.

Când este indicată dermatoscopia?
 

Este indicat să vă programați la un consult dermatologic pentru efectuarea unui control dermatoscopic o dată pe an, de preferat la finalul sezonului cald. Un asemenea control va depista formațiunile canceroase în fază incipientă. Cu cât leziune canceroasă va fi descoperită cât mai precoce, cu atât șansele de vindecare vor fi mai mari.

În cazul modificărilor la nivelul alunițelor – pacienții sunt sfătuiți să-și autoexamineze periodic pielea. În cazul în care observă o aluniță nouă, care nu seamănă cu celelalte de pe corp sau o aluniță preexistentă modificată, pacientul trebuie să se adreseze medicului dermatolog pentru un consult de specialitate. Alunițele trebuie analizate urmând regula ABCDE:

  • A – Asimetria nevilor pigmentari;
  • B – Bordurile sunt neregulate;
  • C – Culoarea diferită față de cea inițială;
  • D – Diametru mai mare de 50 de mm;
  • E – Excrescența, umflătura care apare peste structura pigmentară deja existentă.

Persoanele care sunt adeptele bronzului, fie artificial (solar), fie natural – expunerea la radiațiile solare crește riscul de cancere de piele.

Persoanele cu multiple alunițe sau cu antecedente în familie de cancere cutanate trebuie să efectueze dermatoscopii în mod regulat, pentru a se asigura că nu există modificări patologice. Un pacient în stadiul incipient de cancer cutanat are șanse mai mari de vindecare în comparație cu un pacient în stadiul tardiv.

Cum ne pregătim pentru dermatoscopie?
 

Nu este necesară o pregătire specială înainte de efectuarea dermatoscopiei. În general, se recomandă ca pacientul să nu folosească creme sau loțiuni în ziua în care se realizează procedura.

Care sunt beneficiile dermatoscopiei?

  1. Dermatoscopia permite medicilor dermatologi să examineze diferite tipuri de leziuni ale pielii, reducând necesitatea unor proceduri invazive precum biopsiile cutanate.
  2. Dermatoscopia permite diferențierea leziunilor pigmentare de cele nepigmentare, precum și a leziunilor de natură benignă de cele de natură malignă.
  3. Monitorizarea leziunilor cutanate suspecte de melanom.
  4. Diagnosticarea și a altor afecțiuni cutanate: psoriazis, rozacee, dermatită seboreică, scabie, pediculoză, veruci cutanate, diverse tipuri de alopecie

Pentru programări, pacienții au la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.

Powered by Froala Editor