Articole medicale

28.09.2022

Dezlipirea de retină

Dr. Andrei Irimia

Medic primar Oftalmologie

Dezlipirea de retină

Cele două membrane ale retinei au roluri bine definite. Prima captează lumina, iar a doua are rol de a asigura nutriția. Dezlipirea de retină este caracterizată prin detașarea retinei neurosenzoriale de cea care asigură nutriția și prin apariția unui lichid între cele două spații. Cu cât desprinderea se menține pe o perioadă mai lungă fără tratament, cu atât este mai mare riscul de pierdere permanentă a vederii la ochiul afectat.

Această afecțiune apare cu precădere la persoanele cu vârsta de peste 50 de ani, mai ales dacă există un istoric familial, și implică prezentarea la medicul oftalmolog într-un timp cât mai scurt. Dezlipirea de retină este, deci, o urgență oftalmologică ce, în lipsa tratamentului, poate conduce la pierderea iremediabilă a vederii cu ochiul afectat. În cazul dezlipirii de retină, tratamentul este chirurgical. Despre dezlipirea de retină vorbește Dr. Andrei Irimia, medic primar Oftalmologie în acest episod Arcadia Talks.

Alina Popa: Bună tuturor! Bun venit la Arcadia Talks, un program de sănătate, Arcadia Spitale și Centre Medicale. Sunt Alina Popa și vă invit să aflăm de la specialiștii Arcadia, totul despre sănătate. Invitatul zilei de astăzi la Arcadia Talks este un medic cu o experiență extinsă în chirurgia Oftalmologică. Sunt onorată și mă bucur să-i spun bun venit domnului doctor Andrei Irimia, medic primar Oftalmologie. Tema ediției de astăzi este „dezlipirea de retină”. Bună ziua, domnule doctor, bine ați venit! Vă mulțumesc că ați acceptat invitația noastră.

Dr. Andrei Irimia: Bună ziua, mulțumesc și eu de invitație.

Dr. Alina Popa: Dezlipirea de retină este o urgență oftalmologică ce, în lipsa unui tratament, poate genera pierderea iremediabilă a vederii ochiului afectat. Domnule doctor, ce este dezlipirea de retină, cum se produce și care sunt factorii de risc?

Dr. Andrei Irimia:
Într-adevăr, este o urgență medico-chirurgicală. Dezlipirea de retină reprezintă o separare a retinei neurosenzoriale datorită invadării spațiului respectiv de către un lichid care se află în interiorul ochiului. Acel lichid decolează retina în proporții variabile. Aceste proporții, cu cât sunt mai mari, cu atât gravitatea cazului crește și riscul de pierdere al vederii crește.


Dr. Alina Popa:
Domnule doctor, având în vedere complicațiile care pot exista, comportamentul pacientului imediat ce observă simptomele este foarte important. Care sunt semnalele de alarmă?

Dr. Andrei Irimia:
Pacientul trebuie să știe că va veni imediat când sesizează semnele premergătoare apariției dezlipirii de retină. Sunt fenomene luminoase intense pe care le percepe și ulterior apare acea pată neagră pe vedere care este generată exact de zona de retină decolată. Pata respectivă va crește în timp și lucrurile astea, de obicei, duc pacienții cât mai repede la un control oftalmologic.

Dr. Alina Popa:
Ar fi interesant să aflăm și care sunt metodele de diagnostic.

Dr. Andrei Irimia:
Metodele de diagnostic atunci când putem vizualiza foarte bine elementele fundului de ochi sunt:

  • Simplu consult oftalmologic;
  • Un consult de specialitate care presupune detectarea gradului de întindere a dezlipirii de retină;
  • Factorii care au dus la apariția dezlipirii de retină.

Toți aceștia trebuie identificați în cadrul acestui consult care este foarte important în stabilirea strategiei terapeutice ulterioare.

Dr. Alina Popa:
Deci, pacientul află de această problemă, această afecțiune, dezlipirea de retină, în cabinet împreună cu medicul oftalmolog. Cum se tratează dezlipirea de retină odată ce avem această afecțiune?

Dr. Andrei Irimia:
Fiind o urgență chirurgicală, tratamentul este eminamente chirurgical. El trebuie instituit cât mai repede și cât mai aproape de momentul apariției dezlipirii de retină. Este un factor de prognostic favorabil.

Dr. Alina Popa: Deci, viteza de reacție este importantă. Există complicații care pot apărea ulterior intervenției? Cum pot fi evitate?

Dr. Andrei Irimia:
Complicațiile sunt datorate tipului sau factorului care a dus la apariția dezlipirii de retină, timpul scurs de la apariția dezlipirii de retină și momentul intervenției chirurgicale. Toți acești factori pot duce uneori la apariția unor recidive. Noi, în cadrul acestei operații, suplinim și ajutăm retina să se lipească cu ajutorul unor substanțe care ne folosesc foarte mult la reatașarea retinei. Fie folosim un amestec de gaz expandabil, fie un ulei special, numit ulei de silicon, care ține atașată retina imediat după intervenția chirurgicală. Dar, chiar și în aceste condiții, pot apărea complicații. Retina se poate redezlipi și necesită din nou intervenție chirurgicală.

Dr. Alina Popa: Deci, pot fi evitate.

Dr. Andrei Irimia: Pot fi evitate. Pacientul respectiv trebuie să vină la o serie de controale riguroase, la intervale care sunt stabilite exact de către medicul curant. Prin urmărirea atentă și prin respectarea indicațiilor postoperatorii putem evita unele complicații ale dezlipirii de retină.

Dr. Alina Popa:
Domnule doctor, sunt convinsă că cei care ne privesc ar fi interesați să afle și care sunt cauzele și factorii de risc.

Dr. Andrei Irimia:
Cauzele dezlipirii de retină sunt în marea lor majoritate elemente anatomice predispozante care, în anumite condiții de risc, sau când pacientul face un efort fizic susținut sau se lovește, pot degenera și pot duce în timp la apariția dezlipirii de retină. Cel mai frecvent, atunci când pacientul primește o lovitură sau suferă o lovitură importantă la nivelul globului ocular, pacienții cu miopii înalte, care au niște particularități la nivelul retinei, pot suferi de această afecțiune oftalmologică.

Dr. Alina Popa:
Domnule doctor, sunt convinsă că discuția de astăzi a clarificat sau adus un plus de informații în ceea ce privește dezlipirea de retină. Vă mulțumesc încă o dată că ați acceptat invitația noastră și astăzi ați fost aici.

Dr. Andrei Irimia:
Mulțumesc și eu încă o dată.

Dr. Alina Popa:
Vă mulțumesc și vouă că ne-ați urmărit. Așteptăm întrebările voastre exprimate printr-un comentariu și fiecare întrebare va primi un răspuns. Nu-mi rămâne decât să vă spun că ne revedem în scurt timp cu o nouă ediție Arcadia Talks. Pe curând!

Intervențiile de chirurgie oftalmologică se desfășoară în siguranță în Spitalul Arcadia, într-o sală dedicată. Pentru programarea consultației, aveți la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.